teisipäev, 22. mai 2007

Võilillemesi

Korjasin päikesepaistelisel päeval puhtast kohast ilma varreta võililleõisi, õied peavad olema täiesti avatud, et keskel ei oleks enam kinnist õielehtede ringi. Kodus pesin sõela peal kergelt läbi ja siis võtsin rohelised nupsud küljest ära käega keeravat liigutust tehes. Kui teha nuttidega koos, siis pidi mesi tulema roheka värvusega ja veidi kibe. Võilille puhastatud õielehti mõõtsin 2 tassitäit (a`250 ml). Valasin üle 1 l külma veega.

Retsepti järgi oleks pidanud laskma õitel koos veega aeglaselt keema tõusta ja siis jätma kaane alla ööpäevaks seisma. Minul jäi millegipärast see koht märkamata, et alguses tuleb keema lasta. Mina panin külma vee peale ja jätsin selliselt taldrikuga kaetud klaaskaussi 24 tunniks seisma tuppa. Seda, et keema oli vaja enne lasta, märkasin alles 24 tunni pärast. Ei tea, mida keema laskmine muudab, kas aitab kasulikel ainetel paremini eralduda. Teine kord proovin õigesti teha. Valasin võilille-veesegu läbi sõela, õied pigistasin kuivaks. Potti jäi üsna sogane vedelik, millele lisasin 1 kg suhkrut ja lasin keema.
Retsepti järgi tuleks kuumutada segu email- või klaasnõus, kuni tekib siirup, mina võtsin julguse teha tavalises potis, kuna mul emailpotti pole, ainult poolest sidrunist välja pigistatud mahla lisasin meesegule tund aega peale keetmise algust, kuna ei tea, äkki hapu reageerib metalliga, retsepti järgi tuli see kohe alguses lisada. Keetsin nõrgal kuumusel pooleldi peal oleva kaanega, et liigne vesi saaks ära aurustuda. Vahu, mis tekkis peale, võtsin ära, seda tekkis kogu keetmise vältel aeg-ajalt. Kui vedelik hakkas juba natuke paksemaks, siirupisemaks muutuma, proovisin (Ei tohi proovida otse potist, on ülikuum!), oli hea. Kuna retseptis ei olnud öeldud, kaua keeta, siis keetsin täpselt 2 tundi kuni mesi hakkas äkki väga hoogsalt mullitama pliidi kõige nõrgema kuumuse peal, mullid tõusid üsna kõrgele.

Kahjuks keetsin liiga kaua!!! Mesi muutus liiga kõvaks siirupiks, nagu hakkaks karamelliks muutuma, enne kui proovisin, oli palju parem. Keetke 1,5 tundi ja siis vaadake, võib-olla sellest aitab või 1 tund, 45 minutit. Järgmisel korral olen targem ja mõõdan ka täpselt õige aja.

Tilgutades ei vajunud mesi laiali jäi piisana taldrikule.


Varsti proovin selle meega küpsetada mingit kooki, kuhu läheb mesi taignasse. Kui kõik toimib, siis saab peaaegu 1l sellist mett ~ 14 krooni eest.
Maitse poolest ei ole nii magus nagu mesi, täitsa hea asi, kui ma ta järgmisel korral õige konsistensiga ka saan, siis on väga hästi. Kavatsen külmkapi ühe riiuli täita võilillemee purkidega, sest seda mett säilitatakse külmkapis klaaspurkides, pidi säilima kevadeni. Kasutatakse nagu tavalist mett. Lapsed proovisid, neile maitses, kuigi neile päris mesi eriti ei meeldi.

Veel infot võilillemee kohta, mis ma leidsin internetist:
Ravimina võta 1 tl 3 korda päevas.
Võilill annab meie verele vajaliku konsistentsi st veri muutub vedelamaks. Ta aitab vältida veresoonkonna haigusi, infarkti ja insulti, kaotab sügelemise allergikutel, parandab sammaspoolikuid ja lööbeid. On hea podagra, reuma, maksa- ja sapihaiguste puhul. Võililleõitest saab teha imehead mett, mis ei jää maitse poolest sugugi alla ehtsale meele, kuid on näiteks neeruhaigetele sobivam kui mesi. Samuti on hoopis meeldivam neile, kes tavalist mett eriti ei armasta.

16 kommentaari:

Kai ütles ...

Aga kuidas Sa võilillemett villisid - kas eelnevalt kuumutatud klaaspurkidesse, millel keevast veest läbi käinud kaaned peal?
Mul ka võilillekroonlehed leos, täna õhtul hakkan siirupiks keetma :)

Ssille ütles ...

Ma ei ole purke kunagi enne kuumutanud, lihtsalt pesin purgid puhtaks, aga võilillemett säilitasin külmkapis.

Kai ütles ...

Mul ka nüüd võilillemesi purkides sööjaid ootamas :) Tegelikult sööjatepuudust ei ole, sest mesi tuli hästi hea välja. Kujutan ette, et talvel saab sellest populaarne teemagustaja.
Aitäh hea idee eest!

Ssille ütles ...

Tore, et õnnestus! Kas jälgisid ka kella, kaua keetsid, mina keetsin ju liiga kaua?

Kai ütles ...

Keetsin ka umbes 2 tundi, siis tekkis minu meelest paraja konsistentsiga "mesi". Peaaegu 3-aastane poja küll kiitis lõpptulemust :)

Unknown ütles ...

võilillemesi jäi vedelaks, keetsin 2 tundi, kas pean uuesti keetma?

Ssille ütles ...

Ma ei usu, seistes vast muutub paksemaks ka. Minul oli just probleem, et keetsin liiga kaua, mul jahtudes lausa kivistus ära, pidin enne igat kasutuskorda mikrolaineahjus vedelaks sulatama.

Unknown ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Unknown ütles ...

Keetsin veel 1,5h ja natuke paksemaks läks, ning jahutasin väikse koguse maha ja oli paksem. Sööjaid jagub talveks on vaja ka tegema hakata. Kas mujal säilitada peale külmkapi ka tohib? NT; keldris?

Ssille ütles ...

Kahjuks ma ei oska sellele küsimusele vastata.

kadri ütles ...

tere
Kas te seda oskate öelda, et kui on mee vastu allergia, kas siis võilille mee vastu on ka siis?

Sille ütles ...

Ei oska öelda, aga kardan küll, et võib ka selle vastu allergia olla.

Anonüümne ütles ...

Mõtlesin ka teha, aga olen sidruni vastu hüperallergiline. Mõtlesin, et uurin mida see sidrun siis meele ikkagi annab ja kas ilma ka saaks?

Sille ütles ...

Ma arvan, et sidrun on selleks, et nii lääge poleks, võid selle julgelt välja jätta, suure koguse peale väike kogu sidrunit nagunii midagi ei muuda. Tõenäoliselt oled sa siis allergiline ka sidrunihappele, kui mitte, siis võid sellega proovida.

Helin ütles ...

Sattusin lugema, sest korjasin just korraliku koguse õisi, et siirupit tegema hakata.. ja igaksjuhuks, et kui kellegil sidruni vastu allergia, siis võib vabalt rabarberit (varsi) sidruni asemele panna. :)

Unknown ütles ...

Kui keetes tulevad lõpuks mullid peale nagu vaht kas olen liiga kaua keetnud või liiga tugev kuumus?

Related Posts with Thumbnails