reede, 11. mai 2007

Borsh

Koostis:

supikondid - kogus vastavalt võimalustele ja soovidele (~1 kg)
5-6 väiksemat peeti
2-3 porgandit
tükike kapsast
kartuleid
(1 sibul)
1 loorberileht
5 tera pipart
1,5-2 spl soola
3,5 l vett
1 tl äädikat
Lihakondid kupatatakse, st lastakse vesi koos kontidega keema tõusta, tekib palju halli vahtu, vesi valatakse ära, kondid ja pott pestakse puhtaks, pannakse uue veega keema. Kui nüüd tekib ka palju vahtu, siis korratakse eelmist tegevust, lastakse veel kord uue veega keema ja valatakse see ära. Kui aga eriti vahtu ei teki enam, siis pestakse kondid puhtaks ja pannakse supi keetmise potti.
Kondid pannakse veega keema, lisatakse kangideks lõigatud peedid, ribadeks lõigatud porgandid ja sibulatükid, mis võiks eelnevalt soovi korral pannil õlis passeerida. Pildil oleva supi tegin passeerimata.
Passeerimine on toiduaine lühiajaline kuumutamine väheses rasvaines, kasutatakse nt punapeedi ja porgandi puhul enne supile lisamist. Selliselt talitades annavad värvilised köögiviljad hilisemal kuumtöötlemisel intensiivsema värvuse ning köögiviljad valmivad kiiremini.
Peedi lisamisel panna supi sisse 1 tl äädikat, aitab peedi värvi hoida.



Kapsas hakitakse ribadeks. Seda on kõige lihtsam teha kui lõigatakse kapsast sektor, keeratakse see külili, lõigatakse nii paksudeks viiludeks kui pikki ribasid tahetakse ja siis hakatakse otsast lõikama õhukeselt, tulevadki kohe parajad ribad, nagu pildil näha. Mina paningi supi sisse ainult pildil lõigatava kapsatüki.

Hakitud kapsas lisada potti supikontide, porgandi, peedi, sibula juurde. Lisatakse sool, pipar, loorber, keedetakse kuni kõik on peaaegu pehme, siis lisatakse kangideks lõigatud kartulid.

Valmis lihakondid tõstetakse supi seest välja, eemaldatakse liha, mis pannakse tükeldatult supisse või lisatakse igale portsjonile serveerimisel. Lisandiks soovi korral hapukoor.


Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails