kolmapäev, 23. mai 2007

Kasehalg (meekook)


Retsept on ühelt vene kokanduslehelt.

Taigen:

2 spl mett (80-90 g). Panin enda tehtud võilillemett (vt isetehtud toiduained - võilillemesi, kuigi keetsin mee liiga paksuks, läks külmkapis lausa kõvaks, sulatasin üles ja sain väga hästi kasutada, koogil tuli samasugune mee maitse nagu tavalise meega tehes on varem tulnud)
2/3 kl suhkrut (klaasi mõõt 200 ml)
3 muna
1 tl soodat
6 dl jahu, kui jääb nätske ja ei saa rullida, siis lisada natuke jahu veel, nii et tekib pehme, väga hästi rullitav taigen, mis ei jää kinni. Minul tuli 6 dl-ga õige taigen, üks minu tuttav tegi ka, aga tema pidi jahu rohkem panema.
Kloppisin kahvliga munad lahti, lisasin suhkru ja mee ja siis soodaga segatud jahu, segasin alguses lusikaga, hiljem käte vahel ühtlaseks taignaks.
Kreem:
1,5 pk hapukoort (a´500 ml)
400 g kohupiimapastat (1 toru)
2/3 kl suhkrut (arvan, et o,5 kl oleks piisav, kook tuli üsna magus)

Taigen rullida lauale ristküliku kujuliseks ja lõigata 1-1,5 cm laiusteks ribadeks. Riba pikkusest tuleb koogi pikkus. Rullida nii pikad ribad kui pikka kooki tahetakse. Panni peale küpsetuspaberile tõstes võivad ribad ka veidi venida, sättida nad pannil võimalikult sirgeks, siis on hiljem parem kooki kokku panna. Minul tulid ribad panni pikkused. Ribade lõikamisel võiks arvestada sellega, et igale kihile jaguks võrdne arv ribasid. Panin 4 riba kõrvuti, 5 kihti, aga kolme ribaga tuleks ilusam ümmargusema läbilõikega puu.

Panna eelsoojendatud ahju, küpsetada 200 kraadi juures keskmises vahes 5-7 min. Ribasid mitte kõvaks küpsetada!Ribasid tuli 2 pannitäit.

Laota suurem kiletükk lauale (tõmbasin pikalt toidukilet, nii et teise otsa sain pärast tõmmata üle koogi). Kile peale laduda koogiribad, soovitavalt 3-4, minul tuli alumisel 5, teistel kihtidel 4, kuna üks riba oli üle. Määrisin igale kihile paksult kreemi, ka külgedele ja otstesse.

Kui kõik on laotud, tuleks see kook tugevasti kilesse pakkida, nii et kile tõmbaks seda kooki ka rohkem kokku. Alloleval pildil on näha, kuidas kreemi panekuga on kook liiga laiaks vajunud. Tegelikult võtsin kile uuesti lahti ja võtsin laiusest ühe riba kõikidel kihtidel vähemaks, ladusin pealmiseks kihiks, pealt määrisin veel hapukoorega üle. Väga tähtis on, et pealmisele kihile tuleks palju kreemi, et pärast valmis koogil ei jääks läbi valge paistma pruun värv, minul kippus ikka natuke jääma. Kui kile on pandud, saab läbi kile ka natuke veel kreemi ühtlasemaks lükata.

Tõstsin kile sees koogi küpsetuspaberile ja tõmbasin paberiga kooki veidi kokku, et kõrgem, rohkem puu moodi jääks.

Kui kook on kokku pakitud, siis panna külmkappi. Retsepti järgi peaks ta seal olema vähemalt 8 tundi, aga meie proovisime juba 4 tunni pärast, oli juba üsna pehme.

See on päris huvitav kook. Tegelikult oleks hea selle sama taigna retseptiga teha ka plaadi meekooki, kuna see tainas annab küll hästi õhukeseks rullida (selle koogi puhul ma ei rullinud eriti õhukeseks), kui kohe küpsetamise paberil lahti rullida, et ei pea enam tõstma kuhugi tainast, siis õnnestub see kindlasti väga hästi!

Kaunistuseks niristasin sulatatud Bitteri shokolaadist triipe. Seened tegin seekord lihtsalt - ostsin pruune maisipallikesi, nendest tegin nii kübarad kui jalad. Muidugi tunduvalt ilusam tulemus jääb kui küpsetada beseest seenejalad (vt küpsised - besee) ja pruunid biskviitküpsised panna kübarateks (vt küpsised - biskviitküpsised).

Väga ilus jääb ka siis kui panna kübaraks pool keskmise suurusega tumedat viinamarja ja jala võib siis teha ka kõrsiku tükikesest.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

Related Posts with Thumbnails