teisipäev, 29. mai 2007

Mustsõstra-toorjuustukook

Toorjuustukoogid on minu jaoks uus avastus, ise toorjuustu tehes ei tule nad ka kallid, nende maitset kirjeldada on mul üliraske, sest neil on minu jaoks uudne, aga väga hea maitse ja mõnus konsistents. Siin on teine toorjuustukoogi katsetus, mis on küll minu improviseering, kuid õnneks õnnestus väga hästi.


7 dl maitsestamata toorjuustu (panin enda tehtud, vt isetehtud toiduained - toorjuust). Ise tehes tuli selle koguse toorjuustu hinnaks 12 krooni, see oli kahest liitrist ise tehtud jogurtist tehes väljatulev toorjuustu kogus.

5 dl hapukoort

2,5 dl suhkrut

5 muna

4 spl jahu

3 dl külmutatud musti sõstraid


150 g shokolaadipräänikuid, võib asendada pruunide küpsistega. Mina kasutan ühte sellist sorti präänikuid, millel pole säilitusaineid sees, küpsistel kahjuks on.


5 spl vett präänikupuruga segamiseks


Toorjuustu, hapukoore ja 2 dl suhkru segasin mikseriga korralikult läbi.
Munakollaseid vahustasin 0,5 dl suhkruga natuke.
Munavalged vahustasin tugevaks vahuks.

Segasin toorjuustu- hapukoore segu munakollasevahu ja jahuga, lisasin sinna munavalgevahu ja mustsõstrad.

Lahtikäiva koogivormi põhja määrisin õliga, sinna peale panin ühtlaselt köögikombainis purustatud präänikud, mis segasin enne veega.
Präänikukihile valasin toorjuustu-munade-hapukoore segu. Pildil oleval koogivormil on foolim põhja all kuna see vorm ei pea väga hästi, igaks juhuks panin fooliumi alla, at ahju põhja ei tilguks.
Vorm tuli peaaegu ääreni täis ja ka peale küpsetamist oli sama palju või rohkemgi.

Küpsetasin 160 kraadi juures 1 tund ja 15 minutit.
Kui kook valmis, siis keerasin ahju kinni, ukse tegin lahti, jätsin paariks minutiks ahju, oodates millal kook alla vajub, aga ei vajunudki. Võtsin ahjust välja ja kannatamatusest näha saada, milline kook seest välja näeb,tegin suure vea, mida teie ärge tehke. Hakkasin kuumal koogil vormi ääri ära võtma, seda tehes tekkis koogi keskele suur vagu, panin ruttu ääre tagasi ja tõstsin koogivormi külmkappi jahtuma. Lasin mõne tunni külmkapis seista. (Panin sooja koogi külmkappi, seda muidugi ka teha ei tohiks).


Kui eelmine toorjuustukook, mida ma tegin (marmorkook) meenutas maitselt veidi toorest kohupiima ja tegemiseks oli vaja vorm katta kinni fooliumiga alt ja pealt ja küpsetada veega täidetud panni peal, siis selle koogi panin lihtsalt tavaliselt vormiga ahju restile, mis oli alt teises vahes. Maitse tuli ka teistsugune, huvitav ja hea, kreemjas, vahuline, eriti ei meenutanud kohupiima, paremini kirjeldada ei oska.

Ka marmorkook oli väga hea ja huvitav, tunduvalt tihedam ja kõvem, sai käest süüa, ilmselt vee sees küpsetamine muudab selle tihedamaks, teine tähelepanek on see, et kui tahta õhulist kõrget kooki, siis tuleks munad eraldi vahustada, kui aga tahta õhukest tihedat kooki, siis võib munad lihtsalt segada täidise hulka ilma vahustamata. Need kaks kooki olid täitsa erinevad.


Väga hea kerge ja kõrge kook, ei ole ka eriti rammus, hapukoore võib vast asendada maitsestamata jogurtiga.



1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

Related Posts with Thumbnails