teisipäev, 8. mai 2007

Pelmeenid

Väljatulek: 200-240 pelmeeni olenevalt keefiri kogusest.



Taingen:
1 kg jahu
0,5 liitrit keefiri - NB! Kui on paks keefir, nagu minul seekord oli (Farmi 2,5%), siis tuleb rohkem panna. Lisasin poolele liitrile veel 2,5 dl. Eelmisel korral oli vedelam keefir, piisas täiesti poolest liitrist.
1 muna
1 spl õli
1 tl soola

Täidis:
1 kg segahakkliha
1 suurem mugulsibul
1/5 tl (lusika otsatäis) peenpipart
2 tl soola
1 küüslauguküüs
Kõigepealt sega kokku täidis - hakkliha ja imepeeneks hakitud sibulad, küüslauk, sool, pipar. Sega hästi läbi, lisa hästi natuke vett, siis tuleb pehmem hakklihatäidis (mina unustasin seda teha). Jäta täidis taigna valmimise ajaks külmkappi maitsestuma.

Eelmisel korral kui tegin 0,5 l keefiriga, jäi täidist üle umbes 300 g, sellest tegin väikeseid frikadelle. Seekord kui pidin keefiri rohkem panema, tuli täpselt täidisest välja.

Taigna saamiseks vala jahu kaussi, tee sellesse auk ja vala sinna keefir, toores muna, sool. Hakka kahe käega kuhja äärtest jahu keefiri- ja munasegule tõstma ning muudkui sõtku. Kui tainas hakkab käte küljest lahti tulema, lisa õli. Alguses sõtkusin kätega, kuid siis pidin olude sunnil köögikombainis segama, kuna muidu ei oleks mul see kõva valmis taigen lisatud keefiriga segunenud.

Kuidas aru saada, kas taigen on paraja paksusega? Poole liitri paksu keefiriga muudkui sõtkusin ja pigistasin seda taigent, aga ei tahtnud kuidagi üksteise külge kinni jääda, mingid tükikesed pudisesid kogu aeg küljest ära, rullida ei olnud ka võimalik, oli selleks liiga kõva. Lisasin taignale 2,5 dl keefiri ja segasin köögikombainis korralikult läbi ja tulemus oli hoopis teine. Tainast sai venitada ja rullida oli kerge, oli pealt pigem märg kui kuiv, vajas rullimiseks jahuga kokku määrimist. Õige taigen selle retsepti järgi tuleb kergesti rullitav, ei tule kõva nagu kumm, nagu keegi kuskil köögifoorumis teise retsepti kohta kurtis.


Rulli taignast veidi suurem rõngas kui on jahune pelmeenivorm, millele see taignarõngas nüüd aseta. Alguses võib pelmeenivormi aukude kohtadel taignasse õrnalt sõrmega vajutada väikesed lohud, et täidise paneku kohad oleksid paremini näha, aga tuleb olla ettevaatlik, et mitte tainast katki teha. Tõsta natuke taigent igale lohukesele. Rulli teine sama suur taignarõngas ja pane esimesele katteks peale.


Alloleval kahel pildil on liiga palju hakkliha pandud taignale!

Kui on liiga palju täidist, siis vajub pelmeen alla liiga laialt, laiemaks kui on vormi augud ja teda on sealt raskem tagasi teisele poole lükata. Kui täidist on vähem, siis vajub pelmeen vähe alla ja vormi teistpidi keeramisel võivad nad isegi ise sealt välja kukkuda.


Allolev pilt näitab, mis juhtub siis kui täidist liiga palju panna (pildil vormi alumine külg).
Alloleval pildil on õige kogus täidist.




Taignarulliga üle vormi tõmmates lõika pelmeenid ilusti välja ja aseta alusele üksteise kõrvale. Kui alus saab täis, aseta see sügavkülma. Pelmeene läbi vormi rullides ei tohiks seda teha nii, nagu taigent rulliks, jõuga edasi lükates, muidu liigub äärtest hakklihatäidis minema ja jääb äärtelt ülejääva taigna külge. Kui see juhtub, siis võib siiski ka sellised hakklihaga segunenud taignaääred uuesti taignaks sõtkuda ja rullida laiali ja neist pelmeene teha. Need pelmeenid tulevad küll inetumad, hakkliha paistab taigna seest, kuid näiteks pelmeenivormi tegemiseks sobivad need kindlasti.

Õige oleks kõigepealt taignarulliga õrnalt suruda järjest pelmeene alla, vajutada ühe koha pealt taignarulliga, siis tõsta taignarull edasi ja korrata sama tegevust. Kui pelmeenid on alla surutud, tuleks jõuliselt rullida taignapinda, nii et vormi ääred lõikavad pelmeenid üksteise küljest lahti, nagu näha järgmisel pildil.
Vormi ümber keeramisel ja raputamisel hakkavad pelmeenid ise välja kukkuma, vajadusel lükata sõrmega aukude sisse, siis kukuvad alt välja.

Lauale kukkunud pelmeenid.
Selle koguse pelmeenide tegemiseks on vaja päris palju sügavkülma ruumi. Meil on suur riiulitega sügavkülmik, lisaks veel tavalise külmkapi sügavkülmaosa. Ja minu pelmeene tuli viie riiuli peale nii kandikute kui suurte taldrikute peal. Pelmeene tuli 240 tk.

Paari tunni pärast saab külmunud pelmeenid panna kilekotti või karpi, siis ei võta need sügavkülmas palju ruumi.

NB! Pelmeene ei tohi liiga kauaks jätta taldriku peale sügavkülma, külmuvad nii kõvasti taldriku külge, et pidin noaga neid lahti lõikama. Kui küpsetuspaber alla panna, siis seda ei juhtu, kuigi pole katsetanud, aga ilmselt võib ka jahu alla raputamine aidata kinnikülmumist vältida.

Selle koguse pelmeenide tegemisele kulus aega 2 tundi.


Pelmeenide keetmiseks lasin vee potis keema, panin sinna külmunud pelmeenid, o,5 tl soola, keetsin 15 min. Pelmeenid ei läinud vees katki, jäid ilusad!
Alloleval pildil on keedetud pelmeenid.

Laste hinnang pelmeenidele tuli nagu ühest suust: "Väga head!"
Pelmeenidele võib lisada hapukoort, mulle isiklikult küll meeldivad lihtsalt pelmeenid ilma hapukooreta.


Sellise pelmeenivormi ostsin poest "1000 vajalikku asja" 28 krooni eest. Seal on müüa ka kallimaid metallist pelmeenivorme. Nimetatud kauplus asub Viljandis Bussijaama hoones ja Tartu turul tagumises reas.









10 kommentaari:

Karuema ütles ...

mmm...keefiri ei olegi taigna tegemiseks proovinud. ise teen veest jahust ja soolast taigna ja sisule panen peale sibula ja soola ka armastusega küüslauku ja veitsa karrit, meie perele on siiani väga hästi maitsenud. ahjaa ja pelmeenid teen valmis näppudega, nagu tõeliseid sibirskie pelmeene ;)

Anonüümne ütles ...

Pelmeenivorm ??? Kust selline asi.
Vaatasin siin neid pilte ja mõtlesin, et kui lapata ümara tainalataka vahele hakklihamass ja siis too poolkuu nö. lõigata sobiliku diameetriga klaasi pealevajutamisel pelmeeniks. Äkki toimib.

Ise olen kunagi nokkinud ainult näppudega poolkuu serva kinni. Oli ikka käsitööd, et korralik söögikord kätte saada.

Anonüümne ütles ...

Hahaa, ilmselt on neil vormide läbimüük kõvasti tõusnud - paar päeva tagasi oli hind juba 45 krooni tükk :P

Anonüümne ütles ...

ahjaa, kui keegi seda kommentaariumi veel loeb - kas pelmeenide vormist kättesaamise hõlbustamiseks on targem teha vorm jahuseks või õliseks? Esimese pannitäiega ei teinud kumbagi, teise puhul üritasin jahuseks teha, õlitamist pole veel proovinud.

Ssille ütles ...

Catharina - Pigem siis vorm jahuseks teha, õliga ma kardan, et ei tule midagi head välja, jäävad hoopis õli külge kinni.

Anonüümne ütles ...

Kust seda pelmeenivormi osta oleks võimalik?

Ssille ütles ...

Viljandis Bussijaama majas ja Tartu avaturu tagumises reas on pood nimega "1000 vajalikku asja" seal müüakse, Tallinnas võib igaks juhuks Balti jaama turult otsida.

MingiMango ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
MingiMango ütles ...

tupperware toodab ka pelmeenivorme...ise kasutan vanaema oma, mis on metallist ja vähemalt 20 aastat vana:)

Anonüümne ütles ...

Minagi teen veest, jahust, soolast taigna, nagu mu endine vene rahvusest töökaaslane õpetas... Neil käinud see nii põlvest-põlve... Aga see keefir on siin nii huvitav, et tasub proovida. Kõik oma pelmeenid olen käsitsi näppinud, päris mõnus tegemine. Aega ta muidugi võtab, aga teen ka jääkappi tagavaraks. Pealegi on kuuene tirts juba arvestatav abiline:)Annan teada, kuidas välja kukkus. Ave

Related Posts with Thumbnails