reede, 18. mai 2007

Ruuduline kook

Teostuse idee sain ühelt vene internetileheküljelt.

Küpsetasin kräsupea retsepti järgi, ainult selle vahega, et kui kräsupeal küpsetatakse hele tainas ahjuplaadil, siis selle koogi puhul küpsetasin mõlema taigna ümmarguses lahtikäivas koogivormis.

Tainas:

2 muna
2 dl suhkrut
250 g jahu (1,5 klaasi - ühe klaasi mõõt 2,5 dl)
1 tl soodat
2 dl hapukoort või petti, keefiri (kasutasin petti)

Munad segada kahvliga lahti, lisada suhkur, soodaga segatud jahu ja hapukoor või pett. Segada ja taigen jagada pooleks. Ühte kaussi lisada 1,5 spl kakaod.

Küpsetada 200 kraadises ahjus keskmises vahes umbes 10-15 minutit.

Täidiseks vahele umbes 1,5 pk (10%) hapukoort (a`500 g)

Shokolaadi glasuur:

50 g võid panna potti sulama,
sulanud võile lisada omavahel segatud 1 dl suhkrut ja 1 spl kakaod
ja 2 spl hapukoort. Keeta umbes 1 minut, lasta veidi jahtuda.

Kumbki põhi lõigata kaheks kettaks. Tõstsin kõik kettad üksteise peale (pildil ei paista heledad põhjad tumedate alt välja). Keskele panin purgikaane, mille ümber hakkasin lõikama. Teinekord lõikaksin heledad ja tumedad põhjad eraldi, kuna alumisi kihte ei lõiganud hästi läbi, pidin ikka eraldi üle lõikama.
Esimese ringi lõikasin kohe purgikaane ümbert ja siis teatud vahemaa järel, nii et lisaks keskmisele ringile tuleb veel neli ringi. Tõstsin pruunid ja valged kettad eraldi ja siis omakorda kummagi pruuni ja kummagi valge põhja kettad.

Siis hakkasin kokku panema nii, et võtsin kõige suurema pruuni rõnga, panin paika, siis võtsin suuruselt järgmise heleda, seejärel jäi üks pruun rõngas maha ootama järgmisele kihile minekut ja võtsin väljastpoolt lugedes kolmanda suurusega pruuni rõnga, siis väikese valge rõnga ja kõige lõpuks pruuni keskmise ringi. Tegelikult on see lihtne, vaheldumisi võetakse värve, nii et õige suurusega põhi tuleb kokku.

Määrisin hapukoorega kokku ja hakkasin järgmist kihti tegema. Nüüd tuli äärmiseks valge jne kuni kõik kihid said pandud. Iga kihi vahele ja ka peale ohtralt hapukoort, võib asendada ka maitsestamata jogurtiga.

Kõige peale üritasin niristada ruudu kujuliselt shokolaadi glasuuri, aga ei õnnestunud väga hästi.

Väga hea ja huvitava välimusega!

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails