pühapäev, 6. mai 2007

ODAVATE TOITUDE NIMEKIRI

Panen siia üles pooliku odavate toitude nimekirja, püüan edaspidi täiendada koostiste ja hindadega. Siin minu poolt edasi antud ideed on nii enda kogemustest kui ka erinevatest foorumitest kokku kogutud.
Julgelt lisage kommentaaridesse juurde odavate toitude ideid, mis mul on siit välja jäänud.


Järgnevad toidud on mõeldud, et abistada neid, kel on vaja väga vähese rahaga saada pere toidetud. Kommentaarid, kuidas nii vähese lihaga saab süüa teha, pole siin asjakohased. Asja mõte on näidata, kuidas saab ajutiselt väga rasketes oludes ka korralikult kõhu täis.

Kogused on arvestatud meie viie-liikmelise pere järgi.

1. Maksakaste - maksa kg maksab 28 kr, kastme jaoks piisab kui ostad 300g = 8 krooni. Tee suur pannitäis kastet, saab 2 päeva süüa, ühel päeval lisandiks kartul, teisel makaronid (4 kr 400 g pakk).
Lõika maks peenikesteks ribadeks, prae ära, sibulat ka (50 senti - kilohind 10 kr), jahu (~50 senti), vesi, natuke piima (1 kr) või lusikatäis hapukoort, soola, pipart.

Salatiks peedi-küüslaugusalat: kilo peeti 6 krooni, paar küüslauguküünt (1 kr), hapukoort (500 g pakk 7.50) kulub umbes pool pakki (~ 4 kr). Salati hind 11 kr, seda jätkub kaheks õhtuks.

Maksakastme hind 10 krooni, sellest saab kahe päeva õhtusöögi:
I maksakaste makaronidega - 5 + 4 = 9
II maksakaste + kartulid - 5 + kartuli hind

2. Hakklihakaste - 250 g hakkliha ( 9 kr - kilohind 44 kr), sibulat (50 senti - kilo hind 10 kr), jahu (50 senti). Hakkliha pruunistada pannil sibulatükikestega, lisada jahu, vesi, natuke piima või hapukoort (1 kr), soola, pipart. Kui hakkliha vähe, võib jahust paksema teha. Teha suur pannitäis, et jätkuks kaheks päevaks, ühel päeval võib kasutada üht lisandit, teisel päeval teist.

Hakklihakastme hind 11 krooni, sellest saab kaks õhtusööki.

I hakklihakaste makaronidega - 5.50 + 4 = 9.50
II hakklihakaste riisiga - 5.50 + pool pakki riisi 4.50 (kilo 9 kr) = 10
III hakklihakaste tatraga - 5.50 + pool pakki tatart 5 (kilo 10 kr) = 10.50
IV hakklihakaste kartuliga - 5.50 + kartuli hind
V hakklihakste kartulipudruga - 5.50 + kartul + sibul (50 senti) + 0,5 l piima (3 kr -liiter 6 kr) = 9 kr + kartulid

3. Kartulivorm - toored kartulid lõigata viiludeks. 250 g hakkliha (9 kr - kilo 44 kr) või vähemgi praadida sibulaga (50 senti - 10 kr kilo), segada kartulitega. Peale valada muna-piima-veesegu ( 2 muna = 2.50, 0,5 l piima 3 kr) nii, et kartulid oleks enamvähem vedeliku sees. Kartuleid panna nii palju, et jätkuks kaheks õhtusöögiks.
Kokku 15 krooni + kartulid.

4. Borsh - peedid (1 kg 6 kr), kartulid lõigata kangideks. Porgandid (300 g ~ 2 kr - kilohind 6 kr), kapsas (0,5 kg -3 kr - kilohind 6 kr) ribadeks. Peet ja porgand, sibul (1 kr - 10 kr kilo) veidi praadida õlis, siis panna vette lihakondi juurde koos keema, lisa kapsas, hiljem kartul. Peedi värvuse säilitamiseks lisada 1 tl äädikat kohe peale peedi vette panemist. Pane paar pipratera, loorberileht, soola. Enne lase teises potis lihakondid (0,5 kg ~ 8 kr - 15 kr/kg) paar korda keemiseni, siis vaheta vesi ära ja pese liha puhtaks.

Kokku 20 kr + mõni kartul. Sellest saab 2 õhtusööki.

5. Tangu-kartulipuder - 1 klaas odrakruupe ( 1 kr - kg 6 kr) pane eelmisel päeval likku. Pane tangud ja kartulitükid keema. Keevad paar tundi. Lisa soola. Kui tangud on pehmed, tambi ära. Vahusta mikseriga. Pane palju kartuleid, et saaks kaks päeva süüa.

Erinevad lisandid:
- praetud peki- või lihakuubikutega - liha (0,5 kg kondiga ribiliha 19 kr - kg 38.-) = 19 kr + 50 senti tangud + kartul
- praetud väikesteks kuubikuteks lõigatud viinerid või vorstitükikid - turult osta kasvõi 6 viinerit - 8 kr (~40 kr / kg) = 8 kr + 50 senti tangud + kartulid
- võisilmaga - paar krooni = 2 kr + 50 senti tangud + kartulid
- praetud sibularõngastega - 4 sibulat - 2 kr (kilo 10 kr/kg) = 2 kr + 50 senti + kartulid

6. Munakaste
8 lahti klopitud muna (10 kr), umbes pool liitrit piima (3.-) segada kausis.
Valada praetud vorstitükikestele või singi või praetud lihatükikestele.
Odavama ja ebatervislikuma variandina võib panna kasvõi 100 g viinereid väikesteks kuubikuteks lõigatuna (4.-)
Süüa keedetud kartulitega - kartuli hind + 17 kr.

7. Hakklihasupp - 200 g hakkliha (9 kr - kilo 44 kr) praadida, lisada 2 porgandit (2 kr - 6 kr/kg), sibulat (1 kr - 10 kr/kg), kartulit, kui on siis külmutatud herned sobivad ka hästi.
Kokku 12 kr + kartuli hind

8. Rassolnik - sinna läheb vaja supikonte(0,5 kg ~ 8 kr - 15 kr/kg) , marineeritud kurke (kodus olemas, kui ei ole siis väiksem purk ~ 12 kr), tangusid 0,5 - 1 klaasi (1 kr - kilohind 6 kr), 2 porgandit (2 kr), kartulit.

9. Praetud makaronid hakklihaga - pakk makarone 4 kr + 200 g hakkliha 9kr (44 kr/kg) = 13.-

10. Hernesupp suitsukontidega - pakk herned 8 kr + kilo suitsukonte 20 kr, 2 sibulat 1 kr, 2 porgandit 2 kr, paar spl tangusid. Saab kaks päeva süüa. Kokku 31 krooni. Üks õhtusöök 15.50

11. Kapsahautis - suur kapsas ~15 kr (6 kr/kg), 300 g hakkliha - 13.50 (kg 44 kr). Jätkub kaheks õhtusöögiks. Kokku 28.50. Üks söögikord ~ 14 kr + kartul

12. Supikondid köögiviljadega hautatult

13. Keedetud suitsukondid köögiviljadega
Keegi kirjutas: kui sul on ahi/ahjupott, siis maitsev roog on kartul ja porgand suitsukondiga (väga odav, üks kont umbes 7 krooni), sibulat ja küüslauku ka, puljongit peale, pooleks tunniks ahju ja hapukoorekastmega.

14. Ahjukartulid õliga

15. Ahjukartulid liha- või pekikuubikutega

16. Ahjukartulid läbikasvanud liha viiludega

17. Ahjukartulid küpsetuskotis

18. Toorelt praetud kartuliviilud sibulatega

19. Ühepajatoit
Kommenteerija kirjutab: vaese "ühepajatoit": poti põhjas praen väheses õlis jämedalt tükeldatud sibula(d), siis lisan üsna suured kartuli- ja porganditükid ning nii palju keeva vett, et kupatus saab napilt kaetud, maitseks aedviljapuljongikuubik(ud) ja 1-2 loorberilehte. Keedan niikaua kui porgand on pehme ja kartul kergelt pudruseks keenud ning leeme tummiseks teinud.

20. Riis hakkliha, sibula ja porgandiga

21. Praetud räimed

22. Räime-kartulivorm

23. Keegi soovitas: tatrapuder sibulakastmega: pruunistad kuival pannil tatart (5 kr), lisad tüki taluvõid, pruunistad veel, kuni raksuma hakkab, lisad keevat vett, puljongikuubiku ja loorberilehe. Keedad kuni vesi ära aurustub/puder valmis on.Kastme jaoks pruunistad pannil sibularõngaid, siis lisad jahu, seejärel hapukoort, segad korralikult läbi ning lisad vett ja soola.

24. Tatrapuder hapukoorega.

25. Kotletid, kus hakkliha üks osa, ülejäänud on sai, kapsas, porgand või peet.
Üks kommentaari kirjutaja tegi kapsa-hakkliha kotlette ja kirjutab: “ega meie meespool aru ei saanudki, et liha vähe sees oli. Keskmine kapsapea, 3 muna, 0,5 kg seahakkliha, pool klaasi riisi, sibulat, jahu 1-2 spl, pipart. Kapsa riivisin, riisi hautasin poolpehmeks, segasin kogu värgi segamini, ahjuplaadile panin küpsetuspaberi alla ja ladusin tennisepalli suurused pätsid sellele (ise mõtlesin,et nüüd küpsevad küll kõik laiaks ja kes teab, mis üldse välja tuleb). 220 oli algul 20 min, siis keerasin 180 peale, pisut üle poole tunni läks ja ilusad said, mahlased ja maitsvad ja odavad. Kokku 50 pätsikest, sõime nii soojalt, kui hiljem külmalt. Vahel tunduvadki need toidud liiga igapäevased ja lihtsad, peab ainult teise väljanägemise andma ja kogu söögil hoopis erilisem mekk man“.

Üks teine kommenteerija kirjutab: "Üks variant kotletilisandiks on aedoad. Mul oli ühel aastal liiga palju ube , ei jõudnud kaunadena ära süüa, siis otsisin teisi kasutusvõimalusi. Kuivad oad on soovitav enne pehmemaks leotada, siis keeta ja püreerida/peeneks hakkida. Olen ka oakotlette ilma hakklihata teinud, aga siis jäid kuivemad, tuimemad.

26. Vorstikaste kartulite, makaronide, tatra või riisiga

27. Piima-riisisupp

28. Piima-makaronisupp (erinevate makaronidega)

29. Piima-klimbisupp

30. Piima-aedviljasupp

31. Piima-kruubisupp

32. Hapukapsasupp

33. Supp kanakaeltest või kanakoivast

34. Supp lõhe supikogust

35. Liha-klimbisupp

36. Makaroni-lihasupp

37. Hakklihasupp

38. Kalasupp külmutatud kalafileest

39. Mulgikapsad

40. Kruubipuder praetud sibulaga

41. Leivakuubikutega omlett (munasegu valatud leivakuubikute peale, praetud koos)

42. Porgandipilaff

43. Kartulipuder porgandi, kaalika või hernestega

44. Kartulipuder hakklihakastmega

45. Kartulipuder viineritega

46. Kartulipuder võisilmaga

47. Kartulipuder praetud sibularõngastega

48. Kartulipuder jahukastmega

49. Kartuli-hakkliha-porgandivorm ahjus, et kiht igat toiduainet, peale muna ja ahju.

50. Keedetud lihakondid keedetud kartuliga, kondid umbes 15 kr turul.

51. Keegi soovitas: kartul pannile+ lihatükid panile + väiksed hapukurgitükid sinna sisse + tomatikastme väike pakike, praadida kõik läbi.

52. Lõika suured kartulid ca 1 cm paksusteks tükkideks ja prae aeglasel tulel kuldpruuniks. Lisa veidi kartulimaitseainet või kasvõi valget pipart.

53. Kellegi soovitus: lõika kartul õhukesteks liistakateks, pane vormi, vala üle soola ja küüslauguga maitsestatud 38% koorega, kui võimalik riputa peale riivitud juustu.

54. Toored kartulid soolaga üleriputatult ja ribitükkidega ahjupotti, sorts vett sekka ja ahju.

55. Keedetud seakoot kartulitega (kartulid võib enne koodi valmimist panna samasse vette koos keema).

56. Keegi internetikülastaja kirjutas: koorid kartulid, viilutad (kui on mõne viilutajaga, riividel tavaliselt on küljes) õhukesteks viiludeks, siis segad katulimaitseainega läbi, laod korralikult rividena ahjuvormi, kui sööte, vahele maitseks sibulat, ja valad rõõsa koore peale, pool pakki, ahju, 180 kraadi juures. Kui koor on juba imendunud (nii umbes 30-40 min pärast, valad ülejäänud koore peale ja lased veel valmida, kuni koor "keeb". Ja usu mind vahet ei ole kui kõrvale kasvõi ainult leiba pakud, kartulid ise imehääd.

57. ukraina toit "draaniki" - vaja läheb kartulit, jahu, muna, sool, pipar, maitseained oma maitse järgi. Tee nii koori kartul riivi (kas peenel riivil või jämedal kuidas endale meeldib) lisa jahu (jahu pane nii palju et see mass oleks hapukoore taoline), muna, sool, pipar ja maitseained, sega korralikult. Siis võtad panni paned õli ja lusikaga tõstad nii suured portsjonid nagu endale sobib aga paksusid ära tee, siis ei ole nad nii krõbedad. Praed mõlemalt poolt. Juurde võib teha kastet või süüa hapukoorega.

58. Kes kruubiputru sööb, siis ahjus tehtud variant on eriti hea. Klaasist ahjuvorm võiga kokku, sisse vesi, puljongikuubikud ja kruubid, kaas peale ning ahju 175 kraadi juurde (valmimisaeg kokku 2-2,5 tundi). Vahepeal segada ja valada vajadusel vett juurde. Puljongikuubikud võib ka poolepealt lisada, kuniks veel vedelikku seal on. Ja kõige lõpus u 30 min enne valmimist panna juurde eelnevalt pannil pruunistatud hakkliha ja edasi küpsetada ilma kaaneta.

59. Kartulikotletid

60. Kapsašnitsel

61. Praemuna

62. Omlett

63. Kapsa-hakklihahautis keedetud kartuliga

64. Keedetud seajalad kartuliga

65. Kartulisalat

66. Riisimakaroni-värske kurgi salat

67. Makaroni-porgandi-marineeritud kurgi-porru salat

68. Riisi-makrasalat

69. Shampinjonikaste keedetud kartuli või riisiga

70. Kalakaste ( 200 g (o,5 pk) külmutatud kalafilee tükikesi kastme sees)

71. Kanakaste ühest või kahest kanakoivast

72. Praetud makaronid vorsti- või viineritükikestega

73. Makaronid munaga

74. Kalapulgad kartuliga

75. Makaronivorm

76. Riisivorm

77. Makaronid juustuga

78. Makaronid saiakattega (ei tea, kas poes veel müüakse sellist toodet, kunagi Rakvere tegi)

79. Saia või leivaviilu sees augus praetud muna

80. Igasugused pudrud (riisi, kaerahelbe, neljaviljahelbe, seitsmeviljahelbe, odrahelbe, odrajahu, manna, maisimanna, tangu, rukkihelbe, nisuhelbe, hirsi, tatra - erinevate maitsete ja lisanditega - piima-veeseguga keedetud (pool piima, pool vett))

81. Pärmitaigna pirukad sibulatäidisega, porgandiga, kapsaga.


Leivakatted:

- kilud, kiluvõi keedetud munaga ( kasulikum osta suur karp kilusid, saab mitu korda süüa, sobivad hästi piimasupiga).
- keedumuna
- munavõi
- praetud marineeritud räimed
- keedetud hakitud munad hapukoore, majoneesi ja tilliga
- ise tehtud maksapasteet
- kalakonserv keedetud muna, sibula ja hapukoorega
- keedetud porgand, toores sibul, hapukoor


Magustoidud

- moosidest kissellid ja tarretised
- kissell külmutatud marjadest kohupiimaga (võib panna ka ainult kaunistuseks kohupiimapasta tupsu)
- purukook pärmitaignast
- ilma puruta pärmitaigna plaadikook moosiga
- ilma puruta pärmitaigna plaadikook õuntega
- pärmitaigna saiakesed
- pannkoogid piimast
- pannkoogid hapupiimast
- pärmipannkoogid
- leivasupp
- saiavorm
- kissell saiakuubikutega
- muna-piimasegusse kastetud praetud saiad suhkruga
- suhkrusai (saiaviilule pandud suhkrut ja see veega märjaks tehtud)
- karamellkissell
- kakaokissell
- piimakissell
- lumepallisupp
- kissell vahukoorega
- riivleib, vahukoor, õunamoos kihiti
- bubert
- Kihiline mannapuder kisselliga
- valge mannapuder kisselliga
- mannavaht
- karamellmannapuder
- riisipuder kisselliga
- mahlatarretis
- kompott kuivatatud puuviljadest
- rullbiskviit moosiga


Prae lisandid:

- hautatud värske kapsas
- ise tehtud hapukapsad toorelt
- riivitud porgand
- hautatud porgandid (hernestega)
- hautatud porgandi-kaalikasegu
- riivitud kaalikas
- marineeritud kõrvits
- marineeritud kurk
- marineeritud peet
- riivitud peet hapukoorega
- riivitud peedi-küüslaugusalat
- riivitud kapsa-porgandisalat

19 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

omlett leivaga- sinna sobib hästi lisada ka pretud sibulat ja hapukurgi tükke:)
Siis on veel odavad toidud: riisi-kaalikavorm ja riisi-porgandivorm kus on ka kas hakkliha või lihakonservi. Ja nagu ikka vormidel- muna-piimasegu peale. Juurikad siis jämeda riiviga riivitud.

MARDIKAS ütles ...

Sain väga häid ideid... Möned söögid on mul juba unustuste hölma vajunud, nagu näiteks munakaste! Seda sai lapsena ikka söödud. Peaks ka oma lapsele munakastet tegema!

Anonüümne ütles ...

sattusin kogemata sellel lehele ja sain väga palju head nõu-pole just kõige heldem pea köögis ning takistab seda ka rahaline pool,kuid siit sain väga palju häid mõtteid ja ideid!!!

Unknown ütles ...

kalasupp: keeta ära kartul ja porgand, lisada kala (kui on), kui kala pole, osta odavaid kalakonserve ja üks konserv supipoti kohta on enam kui küll.
Pelmeenisupp, sama mis kalasupp, aga ilma kalata :) ehk kartul ja porgand keema, lisada pelmeenid. Või frikadellid.
Tatrapuder hakklihaga ja sibulaga - ülimaitsev+ odav kah. Liha kulub sisse ehk 100 grammi, aga putru saab mitmeks päevaks.

Unknown ütles ...

unustasin lisada, et kui eriti kitsas käes, siis tasub poest osta koeratoitu (jah, te loete õigesti). siinkohal neid chappisid ja konserve ei mõtle, nendekohta kommentaar puudub, ei ole vist odavad (kuigi maitsel pole viga :)), aga mõtlen siinkohal koerakonte, mida vähemalt saaremaak STÜ müüb. Arvan, et müüakse ka mujal. Nende kilo maksis mälu järgi 5 krooni kanti, reaalset liha kilos on ehk paarsada grammi, ülejäänud on kont. Selle saab ära keeta, ära puhastada ja supiks teha, supi sisse panna kartulit porgandit ja makaroni ning ka värske kapsas sobib supi sisse. Kui juurikad kodus kasvavad, siis 5 krooni eest mitu päeva saab süüa :) Aga kui ei kasva, no siis läheb ehk 10-15 krooni supikogus maksma.

Anonüümne ütles ...

Mul üks hea odav toit nt.Keedetud kartulid tükeldada,lisada hapukapsast,lisada tükeldatud mugulsibulat,soola,õli ja küik segada. Meie perele maitseb see imehösti. Naljatades kutsume seda vaese vinegretiks.

:) ütles ...

Punane supp- prae viiner sibula ja porganiviiludega pannil. Kartul keema. Praetud materjal kartulite juurde keema, lisa ketšup. (Soovi ja võimaluse korral maitseained- lihapuljongikuubik, rohelist). Väga maitsev. Teeme ka mittesäästuajal.

Anonüümne ütles ...

:) tänud
mul oli just palgakärbe ja pean saama kuus miinus 1000 krooniga hakkama. usun, et minust saab püsiv külastaja. palju on ka asju, mida ma ei söö - maksakaste, aga palju oli ideid mida teha!
teed tänuväärset blogi!

Anonüümne ütles ...

Tere !
pakkun oma poolt
kiire, lihtne, odav ja maitsev vorstisupp (nn Matkasupp)
- 1 porgand riivida jämedal riivil
- hakkida ära 1 sibul
- tükeldada ribadeks keeduvorsti (viinerid/sardellid)
- panna pannile õli ja kergelt üle praadida vorst + porgand + sibul
- keeva vee sisse paneme soola (maitse järgi) + panni pealt vorsti/porgandi/sibula segu. keeta 5 min.
- lisada tükkideks lõigatud kartulid ning keeta, kuni nad on valmis
- lõpus lisada ka loorberit ja terapipart (soovi korral)

Variandid:
- kui te panete selle supi sisse hirsitangud, siis supp tuleb paksem ja maitsvam (ainult peage meeles, et hirsitangu on vaja pesta 2–3 korda kuuma veega et kaoks kibe maitse)
- kui te praete vorsti/porgandi/sibula mitte õli peal, aga soola/suitsupekki peal, siis tuleb rammusam supp:)
Supp serveerida koos maitserohelisega.
Head isu !
hiljem kitjutan veel retsepti:)

Sille ütles ...

Aitäh soovituste eest!

Anonüümne ütles ...

Suured tänud, tõeliselt asjalik ja inspireeriv postitus tublilt perenaiselt! :)

Anonüümne ütles ...

ahjuõunad kaneeli ja mee või suhkruga.

kõrvitsagratään (riivitud kõrvits ja natuke singikuubikuid üle kallata maitsestatud munapiimaga ja 30 minutiks ahju)

toidupildid ütles ...

Aitäh!

Anonüümne ütles ...

Munamakaronid pool pakki, sellised, mis kiirelt valmivad, suuremas pakis, hind ca 54 senti, keeta umbes 3 minutit, ja juurde praadida pool pakki kalapulki, nii et kalapulkadest saaks puder st toksin pannilabidaga väksemateks tükkideks.
Siis segan keedetud makaronidega kaussi kokku. Kuivuse vältimiseks lisan sinna ka väikese paki hapukoort meelepärase maitseainega.

Anonüümne ütles ...

Üsna odav toit on ka keedetud kartulid lihakastmega (böfstroganov)
Praed kiirelt liha pannil (200g)
Lisad tükeldatud hapukurgi, ketšup (felix) , jahu, vesi, ja kui kaste valmis siis lõpus hapukoor ... Sool pipar ka muidugi. Tõesti..Imehea. Proovige...ja kommenteerige :D

anxa

Anonüümne ütles ...

kui on p..majas ja laps tahab toitu, siis ostke pool kilo kartulit umb 40 eursenti ja evaba viinerid väike pakk 0.87 eurosenti, keeda kartulid enam vähem ära, lõigu tykkideks ning prae pannil koos nende viinerilõikudegs, kui juhtub olema kodus ketshupit, siis laps kiidab taevani. Kokku siis hind umb 1 eur 50 senti.

Anonüümne ütles ...

Mul on seelehekülg siit nüüd ammu järjehoidjas! Väga asjakohane!Olen lingitanud ka kellelegi rahaga hädaldajale blogisse,aga seal seda pole. Ei tea,kas ei tohi panna või võttis blogija nina vingu?

Anonüümne ütles ...

Suur-suur aitäh kasuliku postituse eest! Aastal 2022 väga asjakohane, kui meeletud energiahinnad hirmutavad...

Anonüümne ütles ...

See on super postitus! Ma ikka aegajalt külastan seda, kuu kitsas käes! Eriti meeldib see, et siin kodused eesti toidud 😻

Related Posts with Thumbnails