laupäev, 5. mai 2007

Kohupiimajuust (sõir)


väljatulek 400 g

500 g kohupiima (maakohupiim või pakikohupiim)
1 l piima
50 g võid
1-2 muna (ühe munaga tuleb pehmem ja heledam juust nagu pildil, kahe munaga kõvem ja kollasem juust)
0,5 tl soola
Kohupiim panna potti kuuma piima sisse

ja kuumutada aeglasel tulel segades kuni eraldub vadak, potti jääb eraldi vee moodi vedelik (piim muutub veeks), mille sees on valged kohupiimatükikesed.

Nõrutada sõelal, suruda lusikaga välja kõik vedelik. Järgi jäi ainult väikese sõelatäis kohupiimamassi.
See kohupiimamass on nii tihke ja omavahel kokkukleepuv, et kogu see sõelatäis oli võimalik tõsta lusikaga üles, ilma, et sealt midagi maha kukuks.

Saadud kohupiimamassile lisada lahtiklopitud muna, sool, segada hoolikalt läbi. Või sulatada potis, lisa maitsestatud kohupiimamass ja kuumutada segades kuni tekib juustupall.
Juustumass panna väikestesse kaussidesse või vormidesse, lasta jahtuda ja panna külmkappi. Umbes pool tundi hiljem sain juba juustu lahti lõigata.


Kahe munaga tuleb täitsa kõva ja hästi lõigatav juust, nagu päris juust. Kuna retseptis oli 1-2 muna ja ma ei mäletanud kui palju mina eelmine kord panin, tegin ühe munaga ja tulemus erines varem tehtust. Juust tuli pehmem ja valgem kui varem. Järelikult tuleb 2 munaga tehes kõvem juust. Kahe munaga tehtud juust maitses mulle tegelikult rohkem, kuigi ka see oli täitsa hea.

4 kommentaari:

Unknown ütles ...

Ma proovisin teha sõiri, kõik oli kena kuni kuumutamiseni. Kui kuumutama hakkasin, ei läinud see mitte juustupalliks, vaid harunes laiali ja jäi vaid pudi, mida enam palliks ei suutnud kuumutada :( milles võis probleem olla... :(

Sille ütles ...

Kahjuks ei oska vastata. Ma pole nii palju seda teinud, et tekiksid teadmised ja oskus analüüsida ebaõnnestumise põhjuseid. Ei oska muud soovitada kui loe igaks juhuks mu õpetus uuesti mõttega läbi ja proovi veelkord, ehk läks midagi teisiti kui õpetuses.

Anonüümne ütles ...

Ei tekigi mingit palli! Ja ei pea ega saagi tekkida. Tekivadki terad ja need nõrutad sõelel või juusturiidel tihkemaks. Õpetus on siin pisut segane.
Nii palju peab nõrutama, et vett eriti sisse ei jääks. Muidu ei ei teki pärast ilus ühtlane mass vaid vesine ja pude.

Unknown ütles ...

Tegin kõik täpselt retsepti järgi. Nõrutasin korralikult, pressisin vee välja ja jäi selline tihke - aga kui kuumuta hakkasin siis vaikselt hakkas pudistuma, mitte ei jäänud tihkeks ja kleepuvaks. Ühesõnaga välja ei tulnud - äkki oli mu kohupiim liiga lahja :(

Related Posts with Thumbnails