teisipäev, 15. mai 2007

Katsetused lavassitaignast

Lavassi taigen:

6 dl jahu
1 tl suhkrut
1 tl soola
1,6 dl vett ( panin pool 2,5 dl-list tassi)
1 munavalge
2 spl sulatatud võid

Jahu, suhkur, sool segada, lisada vesi, munavalge, või. Käte vahel segada ja sõtkuda umbes 5 minutit kuni taigen on ühtlane ja sile. Jaota taigen 10 palliks. Taigen tuli mõnusalt pehme, elastne. Rulli iga taignapall kergelt jahusel laual paberõhukeseks. Pane kuivale ahjuplaadile. Küpseta 200 kraadises ahjus keskmises vahes.
Küpsetasin lavassi eesmärgiga teha sellest lavassirulle, kuigi retseptis oli küpsetamisajaks antud 10-12 minutit, küpses taigen juba viie minutiga täiesti kõvaks, nii et rullida ei saanud sellest enam midagi. Üks põhi õnnestus mul neli minutit küpsetades enam-vähem pehme saada, viie minutiga oli juba kõva.

Kõva lavass oli tegelikult väga hea kergelt soolaka maitsega, krõbe (sellest võiks ka näkileibu, õigemini saiu teha), see inspireeris mind katsetama sellest taignast mõningaid teisi asju.


Kõvaks küpsenud lavass jääb nagu mägine maastik.


Umbes pool aastat tagasi õnnestus Jõgeva Kaubahallist saada sellised küpsetustorud, millega tehakse lehttaigna kreemitorusid, kuskil mujal pole selliseid näinud, keerasin selle taigna torude ümber ja küpsetasin ahjupannil. Lihtne võimalus küpsetatud taigna toru küljest lahti saamiseks on tavaline kahvliga paari kuuluv nuga lükata lõpuni toru sisse ja siis käega keerata tainast, tuleb väga kergelt lahti. Torusid enne ei määrinud õliga, kuigi võiks vist määrida, siis tulevad vast veel kergemini lahti. Tainas jäi väga hästi enda külge kinni, ei vajanud kinnitamiseks munaga määrimist.


Neid võiks mingi salatiga täita.



Lõikasin taigna peenikesteks ribadeks, küpsetasin kõrsikud. Hea otsapidi toorjuustusse või dipikastmesse kasta.


Lõikasin taignast küpsisevormiga välja sellised kettad, küpsetasin ära - tulid lavassikrõpsud, mis sobiksid hästi suupisteks, dipikastet kõrvale pakkuda. Ma arvan, et eriti hea võib tulla kui panna taignasse kartulimaitseainet, siis tulevad nagu kartulikrõpsud, ma ei ole seda küll veel jõudnud katsetada. Muidu jäid õhukesed ühtlased, aga üks tuli pealt ümar, seest nagu õhku täis küpsenud.




Panin ka samasuguse taignaketta nagu eelmisel pildil väikese korvikese vormi sisse, tulid hästi pisikesed korvikesed, nagu väikesed kausid, kõige esimese pildi peal panin ühe sisse natuke toorjuustu.





Ja lõpuks proovisin ära ka lavassirullid, mida ma alguses plaanisingi teha. Ei olnud käepärast muud täitematerjali, panin ainult toorjuustu. Muidu väga hea tuleb kui määrida sulatatud juustuga, sinna peale laotada salatilehed, nende peale singiviilud ja paprikatükid, keerata kõik koos rulli ja lõigata juppideks.




Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails