kolmapäev, 9. mai 2007

Kondenspiim

1 liiter piima (kasutasin 2,5% poepiima)
300 g suhkrut

Panin koos keema. Keetsin 1 tund ja 5 minutit ilma kaaneta 3 liitrises potis. Alguses kui on just keema hakanud, keeb tükk aega peale kuumuse maha keeramist väga ägedalt, nii et pott oli peaaegu ääreni täis. Alguses keerasin maha "3" peale, umbes 10 minuti pärast kui oli maha rahunenud, panin "4 " peale. Aeg-ajalt tuleks segada. Kui tund aega on keenud, siis võiks vaadata, kas on juba valmis, sest erinevate pliitide kuumused on ka erinevad ja poti suurusest ilmselt oleneb ka. Mida kauem keeta, seda paksemaks läheb. Kui piim on juba paksemaks läinud ja kollaka värvuse omandanud ning kondenspiima maitse on olemas, siis ongi valmis.
Kui unustad kauemaks keema, on tulemuseks iiriskommi taoline segu ja lõpuks serbett, kuigi kommide tegemiseks tuleb suhkrut panna 500 g 1 l piima kohta, vähema suhkruga ilmselt ei lähe pärast kõvaks.

Imelik on see, et kuigi piim on toiduaine, mis kipub kergesti põhja kõrbema, siis suhkru ja piimaseguga pole üldse seda ohtu.

1 l piimast ja 300 g suhkrust tuli purgis näha olev kogus kondenspiima. Purgi mahutavus on vist 0,6 liitrit

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Väga hea tuli mul selle õpetuse kohaselt kondentspiim ;) Huvitav kaua see säilib?

Anonüümne ütles ...

Tehtud. Väga maitsev tuli küll. Veidi paks tuli ja veidi vähe tuli (tingituna sellest, et vahepeal tuli kogu üritus katkestada ja hiljem uuesti pihta hakata, mistõttu tuli kokku keetmise aega ca ligi 2 tundi. Loomulik, et kogu vähegi vedelik suutis selle ajaga ära aurustuda). Juba hakkas mõte liikuma, et kui veidi veel keeta ja mandlid-pähklid sisse panna, et uijumal kui hea asi siis küll veel tuleks...

Ssille ütles ...

Ma arvan, et üle paari päeva ei tasu säilitada.

kädi ütles ...

kas peale tunnikese keetmist on segu kohe paks või läheb jahtumisel paksemaks? Ma keetsin tiba üle tunni ja ikka on vedel. Muidu värvus kollakas ja maitse ka igati õige.

Sille ütles ...

Paksuks läheb päris jahtunult peale külmkapis seismist, peale keetmist on vedel.

Unknown ütles ...

Kusjuures kui kondenspiima kauem keeta, nii et see läheb juba selliseks pruunikaks ja paksuks, siis sellest tuleb välja üks tõeliselt hea asi, "koorekomm". Õigemini siis piimakomm, aga koorekomm on lapsepõlvest meelde jäänud nimi, meil tehti seda väga tihti. Vahest katsetasime erinevate asjadega, lisasime näiteks maapähkeid ja päevalilleseemneid... Jammmiiii:D
Ja mis veel... mina olen seda teinud 1:1 suhtes, näiteks kolm klaasi piima, kolm klaasi suhkrut. Soovitan proovida!:)

Anonüümne ütles ...

Keetsin segu kolmveerand tundi, ja et esimene magusategu läks aia taha (karameeline/teraline mass) siis passisin nüüd terve selle aja ninapidi juures.
Järgides Sinu näpunäiteid Sille, oli tulemus nagu lootsin - nagu päris. Kindel on see, et keemine peab toimuma ilma kaaneta ja üsna intensiivselt, kuuest astmest ikka 4 ja 5 peal.
Tänan :)

Related Posts with Thumbnails