kolmapäev, 9. mai 2007

Meekook

Otsustasin siia lõpuks panna meekoogi, mida ma tegin juba paar nädalat tagasi, aga millega ma tegelikult üldse rahule ei jäänud. Nägin kohutavalt palju vaeva taigna pannidele saamisega ja lootsin, et tulemus väärib seda vaeva, kuid kahjuks jäi kook väga keskpäraseks, maitselt nagu meepräänik. Kook ei olnud halb ja põhjad ei jäänud kõvad, aga lootsin saada tõeliselt head suussulavat kooki, kunagi sain proovida sellist Selveri meekooki, minu kook kahjuks selline polnud.
Retsepti sain delfi kööginurgast, seal oli see väga üleskiidetud.

Taigen:

3 spl mett
2,5 dl suhkrut
3 muna
2 tl soodat
5 dl jahu
Kreem:
1 kg hapukoort (mina panin 10%-list)
2 dl suhkrut

Mesi ja suhkur lasta keema tõusta ja segada kuni suhkur sulanud, võtta tulelt, lisada segades sooda ja vahustatud munad ja lõpuks jahu.
Peale sooda lisamist tekkis selline huvitav vaht, mida tekkis potti päris palju.
Peale jahu lisamist nägi tainas välja selline, oli hästi tihke ja kõva.

Segada taigen ühtlaseks, jagada kaheksaks palliks ja panna külma umbes 1 tunniks.
Retsept nägi ette, et iga taignapall tuleb rullida ümmarguseks kettaks, selleks kasutada abivahendina lõpus lahtikäiva koogivormi külgi, mille järgi saab kõik põhjad ühesuuruseks teha. See ülesanne osutus peaaegu võimatuks. Taigen oli nii kõva, et rullida polnud seda üldse võimalik, üritasin venitada käte vahel ja hõõruda seda küpsetuspaberile laiali, no ei tahtnud minna. See sai õige kiiresti selgeks, et ühest pallist ümmarguse vormi suurust ala katta pole võimalik sellise kõvadusega taignast, isegi kahe palliga oli see üliraske. Mul läks 30 minutit aega, et hõõruda laiali üks taigna ketas! Lõpuks avastasin, et kui käed aeg-ajalt märjaks teha, on see natuke lihtsam.
Peaaegu kaks tundi kulutada taignate pannile panekule on hullumeelne ettevõtmine, mul tekkis mitu korda tahtmine kõik sinnapaika jätta, aga oli suur lootus, et see vaev tasub end ära, kahjuks see aga nii ei läinud.
Küpsetasin siis 4 ketast, igale kettale määrisin hapukoore ja suhkru segu - 250 g hapukoort ühele kihile. Kõige peale pudistasin präänikuid. Retsepti järgi oleks pidanud ühe põhja sinna pudistama, aga ei raatsinud seda nii suure vaeva järel teha ja põhi oli ka nii kõva, et see poleks ka eriti õnnestunud.

Lasta seista vähemalt 12 tundi. Eelmisel päeval tegin valmis, järgmisel hommikul hakkasime sööma, ka ülejärgmisel päeval oli kooki veel järel, maitselt ei muutunud seistes ei paremaks, ega halvemaks.
Panin selle retsepti siia selleks, et kui kellelgi tuleb tahtmine seda retsepti või sarnast retsepti katsetada, siis ta teaks, mis teda ees võib oodata.
Võite julgelt kommenteerida, kes on ise ka meekooki teinud! Äkki keegi oskab anda mulle õiget retsepti, kus tuleksid hästi õhukesed kihid nagu Selveri meekoogil.

12 kommentaari:

Karuema ütles ...

vau, leidsin just su blogi perekooli kaudu, maruvahva ja tubli. meekoogi kohta võin öelda, et mina tegin keedutaignast põhjad ja oli küll väga nämma. retsepti leidsin netist, oli enamvähem selline http://www.cookbook.ee.everyday.com/?recipe=777&1178822315, ise lisaksin glasuurile veidi ka sidrunihapet veits, siis mõnusam. aga põhjad olid õhukesed küll ja kõik kiitsid.

L ütles ...

olen meekooki mitu korda teinud, retsepti sain Tordiraamatust(ilmus sellise nimega raamat kuskil paar aastat tagasi 100 rooga sarjas), põhjad tulead head õhukesed ja neid jagub tainast kusagil 10 ringis, kook võtab kaua aega aga õnnestub alati ja kõik kiidavad taevani. koogi eelarve on väike arvestades kui maitsev ja just suussulav ta on, kui jätad oma meiliaadressi võin sulle saat aretsepti ja näpunäiteid kuidas mina kooki teen :)hea meelega kummutaks su eelarvamused meekoogi ebaõnnestmise ees;)

Ssille ütles ...

Oleks tore küll kui sa saadaksid mulle retsepti!ssille@hot.ee

Anonüümne ütles ...

Kas sa Ssille võiksid selle meekoogi retsepti siis ka siia üles riputada? Suu jookseb vett juba...

Ssille ütles ...

Ma ei ole veel saanud seda retsepti. Kui sa I juhtud siit lugema, siis võiksid selle retsepti siia kirjutada.

Ssille ütles ...

Sain nüüd temalt meili ja tuleb välja, et tal on sama retsept, ainult jahu 1 dl rohkem ja tegemine ka sama. Arvas, et taignate rullitavus oleneb sellest kui palju tainast enne sõtkuda.

Anonüümne ütles ...

See on nüüd küll 2 aastat hiljem tulev nõu, aga mul oli sama probleem, kui esimest korda seda kooki tegin. Retsept oli sellest samast Tordiraamatust. Nipp taigna laiali-voolimises on see, et soojalt osadeks jagatud ja siis veidi jahtunud taignaosad panna kahe küpsetuspaberi vahele ja siis voolida, peale seda panna sobiva kujuga põhi (paberite vahel siis veel) sügavkülma (5-10 min). Peale seda tõmbad pealmise küpsetuspaberi (ehk siis selle, mida taignarulliga puutusid) lahti ja paned alumise koos taignakettaga kuuma ahju.
Põhi kerkib vähem, kui vähendada sooda kogust (sest see on ju retseptis päris suur) või jätta see üldse panemata.
Loodan, et annad sellele koogile veel ühe võimaluse, sest tulemus on tõesti super!

Ssille ütles ...

Aitäh soovituste eest, aga pole kindel, kas hakkan seda uuesti katsetama.

Anonüümne ütles ...

Mul on selle koogi retseptis ka 60g võid, mis tuleb koos mee ja suhkruga panna. Jahu kogus on alati olnud suvaline, mõnikord olen jätnud taigna lausa lusikaga määritavaks, põhjad tulevad pehmemad, kuid koogi maitse sellest ei sõltu :)
Kogemused on näidanud, et taigen tuleb kindlasti võimalikult soojalt rullida/põhjadeks vormida, igatahes enne, kui jõuab maha jahtuda.
-Riin-

Ssille ütles ...

Aitäh!

Anonüümne ütles ...

Mina olen alati teinud meekooki hoopis sellise retsepti järgi kus tainast pole vaja rullida vaid hoopis pintsliga määrida ning alati on tulnud tulemus sama mahlane ja maitsev nagu poes müüdavad koogid.

Mõtlesin et äkki kedagi huvitab see retsept.

Sellest saab topelt koguse e. suure plaadisuuruse koogi.

Tainas:

8sl mett
200g võid
2tl soodat
8 muna
2 klaasi suhkrut
jahu

Vahusta suures kausis 8 muna ja 2 kl suhkrut tugevaks, valgeks vahuks,
kuna mesi ei pruunistu väga kiiresti võid sa munasid vahustada samal
ajal kui mett pruunistad juhul kui pliit ja laud on lähestikku ning sa
näed vahustamise ajal mis potis toimub. Kuumuta e. pruunista potis
mesi (mida pruunimaks lased seda pruunimad põhjad tulevad), lisa
tükeldatud või ja lase võil sulada. Kui või ja mee segu on ühtlane
lisa 2 tl soodat ning sega. (sooda kerkib palju nii, et soovitan taha
segu suuremas potis) Kalla segu muna-suhkru vahu hulka ning
sega/mikserda ühtlaseks. Nüüd lisa nii palju jahu, et tainas oleks
(paksude pannkookide) pannkoogitaigna paksune ja määri tainas
küpsetuspaberile väga õhukeselt (mina määrisin pintsliga), paber võib
isegi kohati läbi kumada siis pane 200 kraadi juurde küpsema. Plaadid
küpsevad umbes 5 min kuid ma soovitan vaadata läbi ahjuukse (kui on
klaasiga ahi) või käia aeg-ajalt vaatamas kuna muutused toimuvad päris
kiiresti, kui plaat on kuldpruun siis võta see välja ja pane jahtuma
ning pane järgmine ahju. Sellest taignast tuleb päris mitu plaati.

Vahekreem:

1 kg hapukoort
200ml vahukoort
soovi korral 2 kl suhkrut (algses retseptis polnud, aga mulle meeldib
magusam kook rohkem)

Vahusta vahukoor (soovi korral suhkruga) pehmeks vahuks ja lisa
hapukoor ning sega/mikserda ühtlaseks.

Kokkupanek:

Purusta näppude vahel või köögikombainis 1 taigna plaatidest.
Pane plaatide vahele kreemi (vaata ise umbes, et seda kõikide plaatide
vahele jätkuks) ning pane kreemi ka kõige pealmise plaadi peale ning
pudista sinna peale eelnevalt purustatud plaadi puru.

Lase koogil seista vähemalt 12 tundi (soovitatavalt jahedas), aga see
võib seista ka kauem ning maitse läheb ainult paremaks.

Selle koogi tegemine võtab küll aega kuid tulemus on seda väärt.

Ssille ütles ...

Aitäh, peaksin seda proovima.

Related Posts with Thumbnails