kolmapäev, 9. mai 2007

Karamellkissell


Karamellkissell on väga hea magustoit.

I variant - väiksem kogus
0,5 kl suhkrut
0,5 l piima (kes soovib, võib teha ka ilma veeta, ainult piimast)
0,5 l vett
vaniljesuhkrut
2 spl tärklist
II variant - suurem kogus:
3/4 kl suhkrut
1 l piima
1 l vett
vaniljesuhkrut
1 kl kuuma vett
4 spl tärklist
3/4 kl kuuma vett (peaaegu keevat- kui on jahedam vesi, kivistub sulatatud suhkur potis kõvaks ja läheb aega kuni uuesti ära sulab)

Panen suhkru potti sulama, samal ajal lasen veekannuga vee keema. Kui suhkur on sulanud ja hakkab kollaseks minema, peab jälgima, et kõrbema ei läheks, sest edasi võib suhkru kõrbema minek juba sekunditega toimuda. Kahjuks ei õnnestunud mul õiget värvi siirupist pilti teha, kuna sellel hetkel peab tõesti kiiresti tegutsema.

Kui siirup on liiga hele, tuleb magustoit peaaegu valge, kuid karamelli maitse tuleb siiski, kui siirup läheb aga juba tumedaks, tuleb magustoidule kõrbe maitse juurde (ei kõlba süüa). Nüüd kui tundub, et on õige hetk, tuleb potiga ruttu kraanikausi juurde või kuhugi mujale joosta (pliidi peal tehes tuleb julm "plahvatus" ja teised pliidiplaadid lähevad siirupi pritsmeid täis), teises käes tass kuuma veega, siis siruta käsi potiga võimalikult ette, kaugele enda näost ja vala see kuum vedelik sinna peale. Tuleb hirmus hääl ja aur ja võib pritsida ja siis kohe piima-veesegu peale, sest kui vesi on siirupile peale valatud, toimub edasi suhkru pruunimaks minek, seega mõruda maitse tulemise oht, aga kui külma piima peale paned, siis lõpeb see karamellistumise protsess.

Mina teen tavaliselt 2 l vedelikust (vesi ja piim pooleks - ei jää vee maitsega). Kui magustoit keema hakkab, lisada tassis veega segatud tärklis, samal ajal hoogsalt potis segades, et tükke ei tekiks. Segada kuni pakseneb ja tõsta pliidilt ära. Panna kaussidesse jahtuma. Süüa moosiga või marjadega.

Keema läinud magustoitu, nagu ka teisi tärklist sisaldavaid magustoite ja kisselle, ei tohi enam eriti segada, hakkab segades järjest vedelamaks muutuma, võib muutuda isegi tagasi vee taoliseks vedelikuks - olen seda näinud lapse magustoidukausis kui lusikaga liiga palju segatakse seal sees, näeb lõpuks välja nagu karamellpiim.

Kui teha 1 liiter vedelikust, tuleb magustoit tumedam, sest suhkrut on rohkem. Topeltkogusel ei saa panna poole rohkem suhkrut, tuleb liiga magus.

Kuigi tegemisõpetus tundub veidi kahtlane ja mitte eriti lihtne, ei ole tegelikult hullu midagi ja magustoit on väga hea.

Potis valmis magustoit.



3 kommentaari:

Sanrais ütles ...

Mõnus kirjeldus, proovin täna vist ära :) Eriti meeldib see plahvatusega seotud selgitus :) Ja liigse segamise asja ma ka ei teadnud :)

Sanrais ütles ...

Nii. Tehtud :) Maitse on hea, aga vedel sai. Enda arvates hirmus palju nagu ei seganud, aga mine võta kinni. Plahvatus käib jah, aga suhkur jääb ikka poti põhja kinni naksti, sest suhkur sulab ilmsesti kõrgemal temperatuuril kui vesi keeb ;)

jallpuhh ütles ...

Tähh Sille.
15 minutit hirmu ja tagasi lapsepõlves. ja mis peamine oma lastel kah sabad rõngas:)

Related Posts with Thumbnails