reede, 11. mai 2007

Trühvlitort beseega


Retsepti sain internetist.

Tegin selle tordi oma emale ja vanaemale emadepäevaks ja sain selle eest palju kiitusi.

Biskviittordipõhi:

8 muna
8 spl suhkrut
4 spl jahu
4 spl tärklist



Beseepõhi:

2 munavalget
100 g suhkrut

Kreem:

400 g võid
200 g kondenspiima (kasutasin enda tehtud kondenspiima - vaata: isetehtud toiduained - kondenspiim. Kuna mul oli ta üsna paks, panin 1,5 dl)
2 dl tuhksuhkrut
2 spl kakaod
1 spl konjakit

Puru:

2/3 klaasi tuhksuhkrut
2 tl võid
2 spl kakaod
Beseepõhja tegemiseks vahustada munavalged kõvaks vahuks, lisada 1/3 suhkru kogusest, vahustada veel, lõpuks segada ülejäänud suhkur juurde.

Asetasin lahtikäiva koogivormi küljed küpsetuspaberiga kaetud pannile ja hakkasin ringikujuliselt tordipritsist laskma äärtest kuni keskele välja. Võtsin vormi ümbert ära, panin beseepõhja 110 kraadisesse ahju. Küpsetasin (kuivatasin) 3 tundi, 10 minutit. Kui pealt tundub kõva, kontrollida ka põhja alt, sealt kuivas kõige hiljem ära. Besee peab läbinisti ära kuivama.

Pildil kuivanud besee.

Biskviitpõhja valmistamiseks vahustada munavalged kõvaks vahuks, munakollased vahustada suhkruga heledaks vahuks. Munakollasevahule lisada vaheldumisi ettevaatlikult jahu, tärklis ja munavalgevaht. Valada lahtikäivasse koogivormi.
Küpsetada kuni on pealt pruunikas ja puutikk jääb küpsetisse torgates puhtaks (~10 - 15 minutit). Kui lasta ahjus jahtuda, enne ust lahti ei tee, siis on väiksem oht, et põhi alla vajuks.
Jahtunud põhi lõigata kaheks kettaks.

Vahepalaks tutvustan, milliseid tooteid on olemas. Minule kingiti selline torditõstja või kuidas seda peaks nimetama, igal juhul proovisin ma sellega tordipõhja vormi põhjast lahti võtta ja see õnnestus hästi, lihtsalt lükkasin selle asjanduse tordipõhja alla ja nii tordipõhi tuli sinna peale, aga tordipõhja kihtideks lõigata sellega küll ei saa. Seal peal olevad augud on mõeldud tuhksuhkrust mustrite raputamiseks tordile.


Kreemi valmistamiseks võtta või ja kondenspiim umbes 1,5 tundi varem sooja, kuna või ja kondenspiim peavad olema sama temperatuuriga ja või vajab pehmenemiseks aega.

Või vahustada (köögikombainis noaga, mitte mikserdamise vispliga), lisatakse tuhksuhkur.


Kondenspiimale lisatakse konjak ja kakao ning segatakse. Nüüd lisatakse see või-tuhksuhkruvahule.

Puru tegemiseks segatakse käega koostisained, tehakse puruks. Kui puru jääb liiga kuiv, siis lisada veidi konjakit või magusat mahla (mina lisasin 1 spl kompotivedelikku, aga panin vist veidi palju, üsna märg puru tuli). Lõpuks hõõrutakse kogu mass läbi jämeda sõela. Kuna mul on ainult hästi tihedad pehmest materjalist sõelad, metallsõela mul ei ole, siis tuli mul see puru ajada läbi ämma käest saadud peaaegu pesukausisuuruse sõela ümmargustest aukudest, aga igal juhul sain selle tehtud, vaatepilt oli küll üsna koomiline. Puru hõõrusin sõrmedega sõela peal, mille panin tordi kohale, nii et puru kukkus otse tordile.

Tordi kokkupanek:

Alumiseks kihiks biskviittordipõhi, immutada morsi või mahlaga, sinna peale kreem, siis beseepõhi, kreem, biskviitpõhi, mis immutada, kreem, ka külgedele, puru. Kaunistuseks küpsetasin beseeküpsiseid (huvi korral vaata: küpsised - besee).

Pildil katan beseepõhja kreemiga.

Nüüd on tort ka proovitud ja teatan rõõmuga, et tuli väga hea! Tänan abivalmis inimest, kes ühes foorumis mulle selle retsepti andis. Tegelikult on trühvlitort küll ilma beseeta, aga kuna mu emale besee maitseb, siis otsustasin sellise tordi teha.

4 kommentaari:

annushka ütles ...

Aitäh hea retsepti eest! Proovivn ära ja tuli superhea! kõige pikemat valmistamisaega nõudev küpsetis mul siiani:) besepõhja kuivatasin isegi 4 h muide.
Aga teen oma mehele sünnipäevaks ka sest ta ka beseefänn.

Kaare ütles ...

Otsin praegu sobivat trühvlitordi retsepti, et emale sünnipäevaks teha. See tort siin on väga ahvatlev, aga kahjuks ei maitse emale kondenspiim, nii et mõtlen kreemi osas midagi välja. Aga tahtsin tegelikult küsida, kas 1 sl konjakit annab tuntava alkoholi maitse juurde? Mõnes retseptis kasutatakse lausa 1,25 dl rummi või muud alkoholi immutamiseks. Ei oskagi nüüd seisukohta võtta.

Sille ütles ...

Nii palju kui ma mäletan, oli küll õrn konjaki maitse juures, aga seda saad proovida ja vajadusel juurde lisada. Kondenspiim on lihtsalt võikreemi koostisosa, ega tordi maitsest küll aru ei saa, et seal kondenspiim sees on. See on selline poetordi maitsega tort, soovitan.

Kirke ütles ...

Supper hea tort! Olen 3 aastat seda teinud vanaemadele sünnipäevaks! Kõik kiidavad! Naabripensioäridele tegin ka eelmine aasta, külalised kõik kiitsid. Olid omavahel rääkinud, "pane mulle seda naabrimehe torti veel" :) homme hakkan jälle tegema. ja siis paari nädala pärast uuesti!
Suur, suur aitähh retsepti jagamise eest!

Related Posts with Thumbnails