neljapäev, 10. mai 2007

Marmor juustukook

Retsept on võetud 2000 aasta Pereköögist.

Põhi:

150 g shokolaadiküpsiseid (kasutasin säilitusainete vabasid vaniljepräänikuid, lisasin neile 1 tl kakaopulbrit ja 1 tl suhkrut)
1 spl sulatatud võid


Küpsised purustada, segada sulatatud võiga, panna vormi põhja. Hea võimalus küpsiseid kergelt katki saada, on neid köögikombainis purustada, eelnevalt võiks küll küpsised väiksemateks tükkideks teha, kuid arvestama peab sellega, et see tegevus tekitab väga tugevat müra.
Mina tegin präänikupuru koogivormi põhja peal lusikaga vett peale tõstes märjaks, et põhi koos püsiks ja peale küpsemist püsis põhi väga hästi koos. Enne põhja panemist tuleb lahtikäiva koogivormi põhi ja küljed hoolikalt mässida fooliumisse, kuna seda kooki küpsetatakse vee sees. Selleks kasutasin kolme fooliumitükki, kuna foolium ei ole nii lai, et ühe laiusega saaks terve vormi põhja ja küljed katta - ühega katsin pool põhja ja külje, teisega teise poole põhjast ja külje, kolmandaga katsin terve põhja.


Kate:

750 g toorjuustu (retseptis soovitatakse mascarponet - selle kohta sain teada, et see on toorjuust, mis sisaldab ohtrasti rasva, on kreemja, pehme, koorese konsistentsiga, sobib koogitäidisesse).
2 dl suhkrut
2,5 dl hapukoort
1 spl jahu
2 tl vaniljesuhkrut
2 muna
50 g mõrudat shokolaadi (Bitter)

Mina panin enda tehtud toorjuustu, oli samuti kreemjas ja pehme, aga mitte rasvane. Kuna mul kaalu ei ole, siis ei tea grammiliselt kui palju panin, selle kuhjaga täis alustaldriku täie panin, mis on alloleval pildil näha. Toorjuust on päris raske, 750 grammi võis seal küll olla.
Selle koguse toorjuustu saamiseks tegin kaks korda 1 l piimast jogurtit Vaata isetehtud toiduained_jogurt, toorjuust).
Õhtul panin ühe jogurti nõrguma, samal ajal hakkasin uut jogurtit tegema, mille panin hommikul nõrguma. Järgmisel hommikul tegin kooki.
See kogus toorjuustu läks mul maksma 2 piima, ehk siis umbes 12 krooni. Ei teagi kui palju poes toorjuust maksab, aga kindlasti läheks see mitmeid kordi rohkem maksma. Igal juhul tuli kook väga hästi välja ja minu toorjuust ja selle kogus sobisid ideaalselt. Kook oli kreemjas, meenutas maitselt ja ka seest välimuselt toorest kohupiima, aga samas oli ta tugev, püsis hästi koos, ka tõstes ei vajunud kuskilt midagi ära. Minu lapsed, kes jogurti-purukooki keeldusid peale esimest ampsu söömast, kuna see oli võõras ja teistmoodi, sõid seda juustukooki kohe kaks portsu ja kõige väiksem küsis veel kolmandagi tüki.

Vahusta paar minutit toorjuustu koos suhkruga. Järgmisel pildil näha vahustatud toorjuust.


Shokolaad sulatada mikrolaineahjus või kausis kuumaveenõu kohal pliidil. Sulatasin mikrolaineahjus, oleneb ahju võimsusest, aga alguses panin 20 sekundit, lasin kinnise ukse taga veidi seista, siis veel 10 sekundi kaupa paar korda, vahepeal kui juba sulama hakkas, segasin.

Suhkru-toorjuustusegule lisada hapukoor, jahu, vaniljesuhkur, seejärel ükshaaval munad, iga muna järel segada hoolikalt. Tõsta 4 dl segust väiksemasse kaussi ja lisa sellele sulatatud shokolaad.

Määri pool heledast kreemist koogipõhjale, sinna peale pane pool pruuni segu, seejärel hele ja siis pruun. sega kattekihte noaga, kuni tort saab marmorit meenutava välimuse.

Tõsta koogivorm ahjuplaadile, kuhu vala kuuma vett nii, et vorm oleks poolest saadik vees (panin nii, et pool koogikõrgust oli vees).

Küpseta 160 kraadises ahjus keskmises vahes 1 tund ja 15 minutit. Lase jahtuda ja aseta külmkappi vähemalt neljaks tunniks. Mina võtsin vormi küljed enne külmkappi panekut ära ja sõime seda kooki juba kahe tunni pärast.
Täitsa huvitav kook tuli!



Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails