kolmapäev, 18. aprill 2007

Keel tarrendis



Väikestes pähklivormides tehtud keeletarrendid lastelauale, tegelikult need pidid olema näod, aga pildil hästi ei paista - petersellijuuksed, hernesilmad, porgandist nina ja suu.


Keeled panna keema, lasta vesi keema minna, tuleb koledat vahtu, valada vesi ära, pesta keeled ära ja panna uuesti keema ja veel kord vesi ära valada. Nüüd kui uus vesi on pandud, siis sellest tulebki tarretise vedelik. Vett panna nii, et keeled oleksid kaetud. Keeduvette panna koorega sibul (annab tarretisele värvi), loorberileht, 3-4 terapipart, soola (1 dessertlusikatäis?).



Keel peale keetmist.


Kui keeled on pehmeks keenud (2-3 tundi), siis koorida keeled ära, õigemini lõigata nahk pealt ära. Mina lõikan alati ära keele siseküljel olevad sooned ja mingid muud imelikud asjad. Minu ema tarkus on see, et peale keetmist tuleb kohe külm vesi keeltele peale lasta, siis pidi nahk väga kergelt ära tulema. Minul pole kahjuks kunagi õigel ajal meelde tulnud seda katsetada.


Järele jäänud korralik keel lõigata väikesteks kuubikuteks (korvikesevormis tegemise jaoks) või viiludeks kui tarretatakse vaagnal viiludena. Kaunistuseks panna vormi või vaagna põhja konservherneid, porgandililli, peterselli vm. Kaunistuste peale panna keeletükikesed ja sinna peale tõsta tarretisevedelik.


Vedelik kurnata läbi sõela, vajadusel lisada veel soola. Tuleb arvestada sellega, et jahtudes tundub vedelik magedam, see tähendab, et vedelik on paras siis kui soojana proovides on natuke soolane, keel ise ei võta eriti soola endasse, nii tasakaalustab mage keel soolasema vedeliku ja kokku tuleb hea.


Keelekeeduvedeliku 1 l kohta võtta 3 spl zelatiini, mis paisutada vähese vedelikuga ja sulatada mikrolaineahjus tavalisel soojendamise reziimil 40 sekundit või kuumaveepotis pliidil tassi sees. Sulatatud zelatiin segada keelevedeliku hulka, vedelik võib ka alles soe olla.


Lasta jahtuda ja panna külmkappi tarduma. Enne serveerimist võtta vormidest välja või kui pandi viilud vaagnale, siis need lõigata üksteise küljest lahti jatõsta teistpidi vaagnale.

Laste sünnipäevaks tegin seeliku kujulisi keeletarrendeid. Selleks lõikasin keedetud keeled ribadeks ja sättisin selliselt alusele.


Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails