kolmapäev, 17. märts 2010

Kartulipärmitainas

Tegime kokaklubis kartuli-pärmitaignast kapsaplaadipirukat ja porgandikeerusaiakesi, viimasest jäi kahjuks pilt tegemata.


4 dl vett
50 g pärmi
3 spl suhkrut
1 tl soola
2 muna
650 g keedetud kartuleid ehk 8 dl riivitult
500+ g jahu (+ 400 g)
1 dl õli

Kuna ühes grupis selle taigna tegemsiel sai kartult arvatavasti vaid 300 g, tuli lisada veel 400 g jahu, mis mul on sulgudes kirjas. Kui lisada kogu kartulikogus, siis tõenäoliselt nii palju jahu pole vaj apanna. Vaadata selle järgi, et kui tainast sõtkudes hakkab tainas nõu keskele kokku hoidma ja ei valgu kohe kiiresti nõuäärtesse, siis on jahukogus paras, kui tainas voolab või vajub laiali, tuleks lisada jahu.

Pärm segada suhkruga vedelaks, lisada käesoojale veele, segada juurde 200 g jahu, jätta eelkerkima kuni tekivad mullid (20 minutit), siis lisada keedetud riivitud kartulid, lahtiklopitud munad, sool, õli, ülejäänud jahu. Jätta sooja kohta kinni kaetult kerkima (1 tund).
Kerkinult võtta peoga tainast ja rullida see kettaks, mis lõigata omakorda 8 sektoriks.
Juhul kui tainas jääb taignarulli külge kinni, siis panna enne rullimist nii taigna kui ka rulli peale jahu.

Iga sektor keerata rulli alustades laiemast osast, pannile pannes keerata sarve kujuliseks. Küpsetada 200-kraadises ahjus. Minul kulus selleks 17 minutit keskel ja siis veel 6 minutit ülemises vahes.

Porgandikeerusaiade tegemiseks tuli tainas lauale laiali rullida ja katta porgandi-sibulaseguga, keerata rulli ja lõigata juppideks. Täidist võib teha keedetud porgandist, kuid meie tegime seekord toorest peeneks riivitud porgandist, mis sai läbi praetud ja praetud sibulatükikestega segatud.
Sellest taignast olen küpsetanud ka moosiplaadikooki.


Siit saab näha kartulipärmitaignast sarvesaiade tegemist. http://toidupildid.blogspot.com/2009/03/kartuli-parmitaignast-sarvekesed-ja.html

Õige kartulikogusega kartuli-pärmitaignast küpsetised tulid eriliselt pehmed, kuigi oleksin arvanud hoopis vastupidist.

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails