esmaspäev, 10. mai 2010

Kevadine nõgese-naadipirukas

Allikas: Nami-Nami retseptikogu

Sellel nädalal on meil kokkuhoiu kokaklubis teemaks "Kevadroheline", nii teeme siis selle käigus toite nõgesest, naadist, võilillelehtedest, hapuoblikast, murulaugust.


Tainas:
200 g võid
200 g hapukoort
350 g nisujahu
noaotsatäis soola


Täidis:
3 sl õli
200 kuni 300 g noort naati ja nõgest
100 g sibulat
200 g kodujuustu
1 muna
kuivatatud punet
soola ja musta pipart


Taina valmistamiseks sulata või, sega juurde hapukoor, jahu ja sool. Sõtku ühtlaseks, pane kuni pooleks tunniks külmkappi tahenema. Rulli välja, aseta pool tainast väiksema ahjuplaadi peale. Täidise valmistamiseks pese ja nõruta noored naadilehed hoolega. Kuumuta kuival teflonpannil läbi, kuni lehed on "närtsinud", siis loputa kiiresti külma vee all, suru kuivaks ja haki väiksemaks. Kõrvenõgesed kallata keeva veega üle ja siis hakkida.

Kuumuta pannil õli, lisa hakitud sibul ning prae tasasel tulel 10 minutit, kuni sibul on pehmenenud. Lisa tükeldatud naadi- ja nõgeselehed, kodujuust, pune, sool ja pipar, viimasena sega hulka muna. Tõsta täidis tainale ja kata ülejäänud tainaga. Suru servad kokku, pintselda pealt lahtiklopitud munaga, tee kahvliga mõned torked sisse. Küpseta 200kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni pirukas on pealt kuldne.

Nõgesega seoses ei tohi aga unustada, et kui päike läheb väga kuumaks, siis tuleb selle taime söömine lõpetada. Need kõrvekarvad, millega nõges meid torkab, on serotoniini täis, ning see hormoon paneb meid küll naeratama, aga rohke päikesega valmistab meie organism seda ainet isegi küllalt. Kui seda hormooni saab palju, siis veri pakseneb. See põhjustab liigset hüübimist ning väsitab. Enne jaanipäeva tuleb aga nõgest korjata talveks, siis on ta meil hea abimees. Putrude sees ja tõmmisena saame endale juurde serotoniini, mida kutsutakse ka õnnehormooniks.

3 kommentaari:

Pille ütles ...

Kuidas maitses, Sille?

Sille ütles ...

Väga hea oli!

Pille ütles ...

Rõõm kuulda :)

Related Posts with Thumbnails