esmaspäev, 21. detsember 2009

Tähekoogid

Allikas: Ajakiri „Kodukiri”

Tegime kokaklubis, aga ebaõnnestus väliselt täielikult. Alguses sai tehtud retsepti õpetuse järgi, tehes tähekesteks, kuid peenikesed täheotsad kuivasid liiga ära ja samuti läksid liiga pruuniks. Siis mõtlesin harju ümbriku põhimõttel teha. Minu üllatuseks ei hoidnud moos tainast kinni, vaid küpsetised jäid küpsenult sellised nagu ülaloleval pildil näha, kuid ega see maitset halvemaks muutnud.


400 g leht- või muretainast

Täidiseks:

ploomimarmelaadi

tuhksuhkrut

vett

Rulli sulanud tainas 20x50 cm nelinurgaks. Lõika see pikkupidi kaheks ja kumbki riba veel omakorda viieks ühesuuruseks ruuduks.

Tee ruudu nurkadesse diagonaalsed sisselõiked, kuid jäta keskpaik terveks. Tõsta ruudu keskele veidi marmelaadi või moosi. Võta iga teine nurk sõrmede vahele ja suru nurkade tipud ruudu keskpunktis kokku.

Tõsta koogid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200-kraadises kuumuses 10-14 minutit. Lase jahtuda, siis kaunista marmelaadi pind õhukese suhkruglasuuriga, mis on segatud tuhksuhkrust ja paarist tilgast veest.


Kookide täidiseks kasuta aromaatset ploomimarmelaadi, kuid lehttaignast koogi „silmaks” sobib ka maasika- või vaarikamoositäpike. Moosisilma võib kaunistada õhukese suhkruglasuuriga.


8 kommentaari:

Pille ütles ...

Kummaline küll, et need nii ebaõnnestusid! Ma olen neid aastaid teinud lehttainast ja kodusest kohupiima-muretainast, täidisesse pannud lihtsalt kuivatatud ploomi või leotatud aprikoosi ja alati õnnestunud, pole ükski ots ära kõrbenud ega lahti vajunud.
Äkki rullisite liiga õhukeseks?

Need on muidu soomlaste jõululaual vist pea kohustuslikud koogikesed joulutortut!

Sille ütles ...

Tainas oli õhuke küll, sest meil oli poe lehttainas, mis on väikesteks ristkülikuteks lõigatud, seda rullisime ruudu kujuliseks.

Anonüümne ütles ...

Teinekord võiksid proovida nende tähekeste keskele rosina pista. Meie just niiviisi kinnitame neid "jõulutähe" küpsiseid, et torkame ühe rosinaga keskelt kinni ja asi ants!

Lune ütles ...

Pirukate või kringlite moositäidisesse on nutikas lisada tärklist, siis moos ei valgu laiali vaid jääb nagu "tahkem" kuid maitseomadused ei muutu. Osad moosid valguvad ahjus ikka väga laiali.
Ka pärmitaigna saiade vahele võib näiteks kaneeli ja suhkru asemel moosi panna, tärklisega moosi siis.
Lihtsalt segad väikese koguse tärklist moosiga ja kogu lugu.

Head katsetamist!

Sille ütles ...

Aitäh hea soovituse eest!

Tiia ütles ...

Aga kas keegi saaks avaldada harju ümbrikute retsepti? Ise ma omateatsi pole küll neisse hambaid sisse löönud, kuid mees räägib neist kui legentaarsetest lapsepõlve küpsetistest. Senini pole õnnestunud seda õiget retsepti leida, ehk saate aidata...

Sille ütles ...

Huvitav, ma olin kindel, et olen neid teinud, kuid praegu ei leidnudki oma blogist.

Anonüümne ütles ...

Järgmine kord võib ehk otsad ka hambatikuga ühendada ja peale küpsemist need välja võtta

Related Posts with Thumbnails