esmaspäev, 26. aprill 2010

Sojajogurt

Lapsel avastatud lehmapiima allergia tõttu pidin hakkama ise sojaubadest piima tegema, et asendada lehmapiima sojapiimaga http://toidupildid.blogspot.com/2010/04/sojapiima-tegemine-sojaubadest-okara.html ja sojapiimast siis teen omakorda jogurtit.

Olen varem teinud lehmapiimast jogurtit http://toidupildid.blogspot.com/2007/04/isetehtud-jogurt.html, kuid sojapiimast jogurti tegemine ja ka jogurt erineb veidi lehmapiima jogurtist.

Lehmapiimajogurti tegemisel olen näinud, et mida suurem kogus on piima, seda paremini jogurt välja tuleb, sest siis säilib paremini õige temperatuur, seetõttu olen teinud 2 liitrist.

Kuna sojajogurti puhul teadsin, et tõenäoliselt hakkan tegema väiksemaid koguseid ja kui selle jaoks pean lausa ise piima tegema, siis oleks kahju kui jogurt välja ei tule, siis ostsin Eesti Sojaliidust jogurti tegemise masina http://www.sojapood.ee/et/jogurtimasin-jogurti-tegemise-masin-jogurt-soja-loodustooted/
Lehmapiimajogurtil olen kasutanud Gefiluse maitsestamata jogurtit juuretiseks. Kuna maitsestamata sojajogurtit vist ei müüda, siis esimese jogurti tegemiseks tuli osta sealt samast www.sojapood.ee pulbrina jogurti juuretist.

Tegemisõpetuses oli, et tuleks 10-12 tundi hoida masinas, kuid tegelikult oli paks jogurt valmis juba 4-5 tunniga ja nii ma seda kauem masinas ei hoidnud.
Kui lehmapiimast jogurti tegemiseks peab piim olema 45-kraadise temperatuuriga, siis sojapiim ei või olla kuumem kui 40-kraadi. Lehmapiimajogurtit tehes olen ära mõõtnud, et 45-kraadise temperatuuri saavutamsieks kulub täpselt 4 minutit minu pliidi ja potiga. Kuna mul praegu todutermomeetrit pole, kuumutasin sojapiima sojajogurti tegemiseks 3 minutit ja 20 sekundit. Kui piim aurab, siis on temperatuur liiga kõrge. 45 kraadi on siis kui esimene väike aur tekib.

Kui teha kuumast just valmistatud piimast, siis läheb selle mahajahutamiseks päris palju aega. Arvestasin nii, et kui valan piima jogurti tegemise kaussi ja aur kaob täiesti ära, siis lasen veel 10 minutit jahtuda. Sõrmega katsudes ei tohi piim kuum olla.

Mina panin ühel korral juuretise liiga kuuma piima sisse ja tulemuseks oli see, et piim kalgenes ära, ma küll tegin sellest jogurti ja see läks ka paksuks, aga jäi selline tükiline. Kasutasin seda pannkookide tegemiseks.Jogurti tegemisega oli mul mitu ebaõnnestumist, kuid rohkem ei tohiks ebaõnnestumisi tulla, sest olen katsetanud ära erinevad variandid ja saanud teada nipid, mida oleks vaja teada, et jogurt õnnestuks.
Kuna proovisin piima teha kahel meetodil nii tooretest ubadest purustatult ja siis kuumutatult kui ka eelnevalt 2 tundi keedetud ubadest purustades, mõlemal juhul ikka enne korralikult ka ubasid leotades, siis eelnevalt 2 tundi keedetud ubadest ei tulnud jogurtit. Tegin kaks katsetust ja mõlemal juhul tulemus sama, kausis oli vesi ja põhjas paksem mass. Nii et jogurti saamiseks teha piim ikka tooretest ubadest!


Jogurt sai valmis kiiresti, esimesel korral ma ei vaadanud varem kui 8-tunni möödudes ja kausis oli selline paks mass, mis meenutas tugevat tarretist, mis on näha kõige ülemisel pildil.
Järgmisel korral piilusin vahepeal kaussi, oli möödunud vaid 4 tundi kui kausis oli paks jogurt.

Jogurtimasina kasutamine on väga lihtne. Piim panna masinaga kaasas olevasse kaussi, segada juuretisega, katta spetsiaalse kaanega ja tõsta jogurtimasinasse, katta masin kaanega ja panna juhe seina. Masin mingit häält ei tee, hoiab vaid õiget temperatuuri.Juuretise kohta oli jogurti tegemise õpetuses kirjas, et pulbrit panna 1 pakk ja kui edaspidi kasutada juuretiseks juba enda tehtud jogurtit, siis 2-3 spl maitsestamata jogurtit, mina panin 4 spl jogurtit. Õigel temperatuuril sojapiim segada juuretisega. Ka selles osas õnnestus mul kord valesti teha.
Kuna jogurt jääb väga paks, kuid mitte kergelt segatav ja segunev nagu lehmapiimast tehes, siis tuleks see enne piimaga segamist käsivispliga lahti kloppida ühtlaseks ja siis veel omakorda vispeldada ühtlaseks ka jogurtiks mõeldud piimaga, kui panna suurte tükkidena, siis ei pruugi sellest jogurtit tulla.

Alloleval pildil on 4 spl jogurtit võetud juuretiseks. Õige kohe hakkab sellest jogurtist eralduma ka vett. Juuretiseks kasutades valasin ma tekkinud vee ära, kuid söömiseks mõeldud jogurti maitsestamisel kloppisin jogurtisse ka eraldunud vee.
Alloleval pildil on kausist võetud ära lusikatäis jogurtit, pildil on näha jogurti kihiline konsistents.

Jogurti maitsestamiseks panin köögikombaini kokteilikannu külmutatud maasikamoosi ja 2 spl sojajogurtit, mikserdasin selle ühtlaseks, valasin moosisegu ülejäänud sojajogurti hulka ja vispeldasin käsivispliga ühtlaseks jogurtiks.
Vahepeal kui tegin valest piimast ja jogurt välja ei tulnud, siis ei tahtnud kohe teist juuretisepulbrit ära kulutada ja nii proovisin vahepeal Gefiluse jogurtit juuretiseks kasutada, tulemus oli väliselt samasugune.

4 kommentaari:

luize ütles ...

See jogurtimasin on küll väga peen, aga kas sellega saab teha ka teistmoodi algmaterjalist? ma mõtlen et kui kasutada seda pulbrit, millest sojapiima teha saab? või siis seda sojajooki, mis poes on müügil? kui saab, peab ise endale ka selle masina soetama, sellepärast küsin.

Sille ütles ...

Ma võin sojapiima pulbrist teha piima ja katsetada, siis tean öelda.

luize ütles ...

Hei!
Kas on juhust olnud teha pulbrist jogurtit? Või siis mõnest muust, mitte enda valmistatud piimast?

Sille ütles ...

Kahjuks ei ole veel teinud, lähiajal võiksin siiski seda katsetada.

Related Posts with Thumbnails