teisipäev, 20. aprill 2010

Kräsupea

Kokaklubi kokkamislaupäeval nähtud suure vaeva eest premeerisime end ka maitsva kräsupeakoogiga.


2 muna

2 dl suhkrut

2,5 dl jahu

1 tl soodat

1,5 dl (200 g) hapukoort või petti, keefiri

Munad kloppida kahvliga lahti, lisada suhkur, soodaga segatud jahu ja hapukoor või pett. Mina teen tavaliselt petiga, seekord tegin isetehtud maitsestamata jogurtiga. Segada ja taigen jagada pooleks. Ühte kaussi lisada 1,5 spl kakaod.

Pruun taigen küpsetada ümmarguses lahtikäivas koogivormis, hele tainas küpsetada ahjuplaadil küpsetuspaberi peal. Küpsetada korda mööda kekmises vahes 200 kraadi juures, panna kuuma ahju. Heledat põhja küpsetasin 10 minutit, tumedat 15 minutit. Tainast tuleb hästi vähe, sellest mitte ära ehmatada! Heledat tainast tuleb pannile nii õhuke kiht, et vaevalt saab küpsetuspaber kaetud. Aga ei soovita taigna kogust suurendada. Tegin seda kord, aga kook ei tulnud enam nii hea. Kui on vaja suuremat kogust, siis võiks teha parem kaks kooki. Aga vaatamata väiksele taigna kogusele tuleb täiesti korraliku suurusega kook.

Hele küpsetatud põhi lõigata ruudu kujulisteks väikesteks tükkideks ja panna kaussi, kuhu lisada vahetult enne koogi kokku panemist hapukoort nii palju, et hapukoorega segades oleksid koogiruudud igalt poolt hapukoorega kaetud. Soovitav oleks kasutada vedelamat 10 %-list hapukoort, näiteks Alma. Kes soovib lahjemat varianti, võib hapukoore asemel kasutada maitsestamata jogurtit. Hapukoort läks pruunidele põhjadele ja heledatele tükkidele kokku kaks 500 g pakki ehk siis umbes 1 kg

Pruun põhi on peale küpsetamist hästi õhuke ja võib tunduda võimatu seda kaheks kettaks lõigata, siiski on see võimalik. Keerake põhi teist pidi, nii et alumine pool jääb peale, sealt poolt saab väga hästi lõigata. Kui seda pruuni põhja külje pealt vaadata, siis tundub, nagu tal olekski keskel juba joon, mida mööda lõigata.

Ümmargune põhi panna kandikule nii, et sisemine pehmem pool jääb alla, kõvemale poolele, mis jääb nüüd peale, määrida hapukoort, nii et oleks hapukoorega kaetud. Sinna peale tõsta teine pool selliselt, et pealmine kõvem pool jääb peale, sinna määrida hapukoort. Kõige alla ma jätsin pehmema sisemise poole kuna see ei puutu hapukoorega kokku ja kui kõvem pool oleks all, jääkski see kõvaks ja oleks halb kooki lõigata.

Alloleval pildid on näha hapukoorega kokku määritud pruunid põhjad, hapukoorega segatud valged ruudud ja šokolaadi glasuur.

Valgete kuubikute-hapukoore segu valada pruunile põhjale, jätta keskele kõrgem kuhi, peale niristada lusikaga šokolaadi glasuuri. Panna külmkappi seisma nii kauaks kui kannatust on. Soovitav oleks isegi terve päev, aga meie oleme küll juba tunni-paari pärast proovinud.

Šokolaadi glasuur:

50 g võid panna potti sulama, sulanud võile lisada omavahel segatud 1 dl suhkrut ja 1 spl kakaod ja 2 spl hapukoort. Keeta umbes 1 minut, lasta veidi jahtuda.


Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails