pühapäev, 29. november 2009

Keedutaignast jõulupallid

Nami-Nami kooskokkamise teemaks oli keedutainas ja keedutainast küpsetised http://www.nami-nami.ee/foorum/viewtopic.php?id=2582&p=1. Viimasel hetkel otsustasin ka millegagi osaleda ja teha midagi jõuluteemalist.

Keedutainas:

3 dl vett
75 g margariini või võid
0,25 tl soola
1 spl suhkrut
1 tl piparkoogimaitseainet
3 dl jahu
3 muna


Vesi lasta koos rasvaine, soola ja suhkruga keema tõusta. Keedunõu tõstetakse tulelt, jahu valatakse korraga kuuma vedeliku hulka ja segatakse hoogsalt, siis pannakse uuesti tulele ja kuumutatakse segades kuni taigen lööb poti külgedelt lahti ja moodustab palli. Selleks kulus uuesti tulele panekust vaid mõni sekund.
Taignal lastakse natuke jahtuda (10 minutit) ja siis lisatakse ühekaupa munad, peale iga muna lisamist mikserdatakse või klopitakse lusikaga ühtlaseks. Kui mikseriga teha, siis alguses peale muna lisamist muutub mikserdades taigen väikesteks tükkideks, edasi mikserdades hakkab taigen ühtlasemaks muutuma ja mikseri visplite külge tulema, siis tuleb kiiresti mikserdamine lõpetada, muidu on varsti terve tainas visplite küljes. Olen teinud mikserdades ja käsitsi kloppides, tulemusel vahet pole.
Taignast pritsitakse läbi tordipritsi või pannakse lusikaga pätsid küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile

ja küpsetatakse eelkuumutatud ahjus 15-20 minutit 200-kraadi juures. Paar minutit enne küpsetamise lõppu keerata ahjul kuumus maha. Ahjuust ei tohi avada, vähemalt 15 küpsetamise minuti jooksul, muidu vajuvad küpsetised alla.




Kohupiima-jõhvikakreem
400 g kohupiimapastat
5 spl suhkrut
2 dl jõhvikaid
1,5 tl zelatiini
2 tl vett zelatiini paisutamiseks
Purustasin jõhvikad köögikombainis, lisasin suhkru, segasin kohupiimapastaga, lisasin kiirelt segades paisutatud ja seejärel sulatatud zelatiini, jätsin külmkappi tarduma.

Jahtunud profitrolid täitsin tordipritsi pika peenikese otsiku abil kreemiga. Selleks lükkasin otsiku külje pealt küpsetisse ja suunasin kreemi nii ühele kui teisele poole.

Olid maitsvad!

2 kommentaari:

Pille ütles ...

"jõulupallid" on nii vahva nimi nendele :)

Ssille ütles ...

Aitäh! :)

Related Posts with Thumbnails