7 l kooritud, südamikest puhastatud õunatükke (võivad üsna suured olla)
1,5 l puhastatud ilma kobarateta arooniamarju
1,5 dl puhastatud, ilma kobarateta pihlakaid
3 dl vett
Kui kasutada metsikut pihlakat, tuleks seda enne hoida üle öö sügavkülmas, külmumine vähendab mõrkjat maitset.
Keeta kõik koos pehmeks. Kuna arooniad jäävad peale keetmist terveks, oleks vaja pehme moosisegu purustada. Tegin seda köögikombainis. Selleks sobib ka saumikser. Teine kaval variant oleks pihlakad ja arooniad enne keema panekut purustada. Kuna õunad keevad üsna katki, siis ei olekski vajadust neid pärast koos köögikombainis purustada.
Saadud segule lisada suhkrut. Minul jäi peale keetmist potti umbes 4 l moosisegu, millele lisasin kokku 1,2 kg suhkrut ehk 300 g liitri kohta. Keetsin koos umbes pool tundi, eemaldasin vahu ja sulgesin õhukindlalt puhastesse purkidesse.
See veidi hapukas-mõrkjas moos sobib väga hästi prae lisandiks, eriti jõuluprae ja verivorstide juurde.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar