neljapäev, 23. august 2007

Kohupiim


Olin proovinud varem teha kohupiima hapendatud piima ja värske piimaga, aga sellisel viisil tehes tuli kohupiima väga vähe. Kui ma õigesti mäletan läks sinna liiter hapendatud piima ja 2 liitrit värsket piima ja sellest kõigest tuli kohupiima umbes 2 spl, pealegi on sellisel kohupiimal vadaku ebameeldiv lõhn ja maitse. Delfi kööginurgas ka keegi õpetas, et hapupiimaga tehes tuleb liiga hapu kohupiim.
Aga nüüd tegin Kohupiimatoitude raamatus antud retsepti järgi ja olen väga rahul. Kohupiim on puhta maitsega, ei mingit vadakumaitset ja väljetulek kogustest, mille ma õige pea annan, on pool liitrit ehk 400 g ja pealegi on seda väga lihtne teha ja peaks tulema poe kohupiimast veidi odavam.
Siinkohal üllatav tähelepanek - tegin samal päeval samast jogurtist nii poepiimast kui ka maapiimast. Ja nii imelik kui see ka pole, tuli poe piimast tehes palju rohkem kohupiima. Nii et kui maapiim just endal tasuta käes pole, siis kohupiima tegemiseks soovitaks osta pigem poepiima, tuleb odavam kui maapiimast tehes. Kes ei usu, proovige järgi!
Aga nüüd asja juurde.
Koostis:
2 l piima
2,5 dl starterit, milleks sobib kas maitsestamata jogurt või pett. Mina kasutasin enda tehtud jogurtit, aga poe jogurtit kasutades tuleks valida naturaalne jogurt, mis ei sisalda paksendajaid ega säilitusainet, näiteks Gefilius. Petiga ma ei ole proovinud teha, seega ei oska öelda, kuidas tulemus erineb.
Piim panna koos jogurti või petiga keema, lasta keema tõusta ja siis hoida 2-5 minutit keemistemperatuuri lähedal kuni on täielikult kalgendunud. Õpetuse kohaselt peaks olema nii, et kui ei sega vahepeal, siis tekib kodujuust. Minul päris kodujuustu saada ei õnnestunud, jäi ikka peenem, läbi sõela ajades peaks aga kohupiimapasta tulema.Valada tihedale sõelale, sõela võib vooderdada ka riidega. Valasin küll riidele, aga ega erilist mõtet sellel ei näinud.Lasta külmas nõrguda.
Tarvitada värskelt või küpsetistes.

14 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Minul küll välja ei tulnud - ei kalgendunud :(. Nüüd on kahju, et ei teinud hapupiimast... Omaarust tegin küll kõik retsepti järgi...

Ssille ütles ...

Kas sa kasutasid starteriks petti või maitsestamata jogurtit? Jogurti juuretiseks näiteks sobib ainult Gefiluse jogurt, võib-olla on kohupiimaga sama lugu.

Anonüümne ütles ...

Jogurti juuretiseks sobib lisaainevaba jogurt (Gefilus ei ole lisaainevaba). Proovi Pajumäe, Nopri, Activia.

Ssille ütles ...

Mina olen ainult Gefilusega teinud jogurtit, ükskord proovisin Mumuu Meloodiaga, kuid sellest ei tulnud jogurtit, jäi piimataolise välimusega vedelikuks.Pärast võrdlesin koostiseid, praegu pole kahjuks pakendeid alles, kuid minu mäletamist järgi oli Meloodias tärklis see, mida ei olnud Gefiluses.

Jogurti tegemisel ma kasutan muidu ikka oma jogurtist jäetud juuretist, kuid mõnikord kui jääb jogurti tegemisel vahe sisse, siis alustuseks ostan Gefilust.

LG ütles ...

Kohupiim valmis! Kasutasin maitsestamata Lindahlsi Türgi jogurtit. Ja väga hää tuli :))Aitäh Sillele!

Anonüümne ütles ...

Tegin kohupiima täpselt õpetuse järgi väljatulek oli 217g vaatab äkki ise tehtud jogurtiga annab rohkem välja.
Mul abikaasa jube kondentspiima fänn katsetasin siis eile õhtul ta ei jõudnud äta kiita. Aitähh

Anonüümne ütles ...

Minul tuli väga hästi välja ja ma väga rõõmus kuna siin riigis kohupiima ei tunta. Hakkan nüüd pashat tegema!
Aitäh retsepti eest;)

lapisk ütles ...

Ma kasutasin ainsat orgaanilist naturaalset jogurtit, mida mul leida õnnestus. Kuna see oli võrdlemisi paks, siis kloppisin seda, et see vedelamaks muuta. Sellele lisasin kaks liitrit piima, nagu retseptis öeldud, ja tõstsin pliidile. Ei keeranud tuld maksimaalseks, vaid lasin aeglaselt keema tõusta. Ja kui keema tõusis, läks tükk aega mööda, enne kui midagi juhtuma hakkas. Antud koguste kohta tuli ehk klaasitäis kohupiima. Kogu piim aga ei tundunud kalgenduvat ja see, mis läbi riide nõrgus, ei olnud värvitu vesi, vaid nägi välja nagu rasvavaba piim. Tundub hirmsa raiskamisena. Muid hapendatud piimatooteid peale jogurti, mida juuretisena kasutada, siin saada pole kahjuks. Kas on vahet ka, kui rasvast piima kasutada? Kas piim ja jogurt peaks koos toatemperatuuril seisma, enne kui pliidile panna? Mida ma valesti tegin? :) Kohupiimast tunnen väga suurt puudust!

Anonüümne ütles ...

Ääreni täis 3 liitrise purgitäie maapiimal lasin seista, kuni koor peale kerkis, võtsin selle väikese kulbiga ära, loksutasin liitrises purgis võiks, mida sain 100 g. Allesjäänud värske petipiima valasin tagasi ülejäänud piima hulka. Lasin piimal hapneda toasoojuses 2 päeva (kasutades piima enda piimhappebaktereid mingit starterit lisamata).
Kuumutasin hapupiima ilma seda keema laskmata, kuni kohupiim eralduma hakkas, segasin, et kõik ühtlaselt kuumeneks ning tõstsin tulelt ja jätsin kaane alla ca 5 minutiks. Nõrutasin läbi riide ca 3 tundi ning sain tulemuseks 530 g väga head ning mitte liiga haput kohupiima.
Allesjäänud vadaku lasin peaaegu keema, hoidsin nii umbes 5 minutit, siis võtsin pliidilt, katsin veel 15 minutiks kaanega. Nõrutasin läbi riide ja sain 200 g ricottat.
3 liitrine piimapurk maksis 18 krooni, sellest siis 100 g võid, 530 g kohupiima ja 200 g ricottat.

Ssille ütles ...

Vägev tulemus!

Anonüümne ütles ...

Tekkis koju üleliigne 8 liitrit piima. Võtsin ka kohupiimateo käsile :) Mees tõi poest Gefiluse maitsestamata jogurti asemel küll hoopsi Gefiluse keefiri - kuid see töötas ka väga hästi! :) Tänud hea isee eest - homme läheb koogitamiseks :)

toidupildid ütles ...

Tore, et jäid rahule!

Anonüümne ütles ...

Spot on with this write-up, I actually feel this web site needs much more
attention. I'll probably be returning to see more, thanks for the info!

My homepage football shirt edinburgh
My website :: football kit finder

Anonüümne ütles ...

mitme protsendise rasvasisaldusega poepiima kasutama peaks?

Related Posts with Thumbnails