neljapäev, 26. juuli 2007

Kuivatatud õunad


Kuna magusaid õunu kukub juba palju puu otsast alla, otsustasin neid kuivatada.



Koorisin ja puhastasin õunad, eemaldasin ka seemnekambrid, lõikasin viiludeks. Paksemad viilud lõigates tulevad paremad kuivatatud õunad, õhemad aga kuivavad kiiremini, igal juhul oleks hea kui kõik oleksid enam-vähem ühtlase paksusega. Kuivatada võib ka koortega, aga siis kuivavad õunad ebaühtlaselt ja läheb kauem aega, koore piirkonnast kuivavad kauem.


Võib kuivatada ka ainult õunakoori ja nendest talvel teed teha.

Panin õunatükid küpsetuspaberile ahjupannile


ja hoidsin neid ahjus ülemises vahes 75-100 kraadi juures 6 tundi nii et olid kuivad ja krõbisevad, päris kõvaks ka ei tasu lasta, kuigi kui selline asi on juhtunud, siis seistes saavad nad ikka veidi niiskust ja muutuvad uuesti pehmemaks.
Paar korda vahepeal segasin õunu pannil. Ahjuust päris kinni ei pannud, ukse vahele võib panna supilusika, et ahjuuks kinni ei vajuks. Temperatuuri osas peate ise jälgima, erinevad ahjud küpsetavad erinevalt, igal juhul ei tohi õunad küpsema hakata, nii kuum ei tohi olla.

Õunu saab kuivatada ka toas õhu käes, aga see on väga aeganõudev ja kuna ise seda teinud pole, ei oska ka täpsemaid juhiseid selle kohta jagada. Ma arvan, et ahjus ventilaatoriga on võimalik ka kiirendada kuivatamise protsessi, aga jällegi kogemused puuduvad. Kui keegi on teinud, võiks lisada siia kommentaari.


Magusamatest õuntest tulevad ilusad heledad kuivatatud õunad, hapudest aga tumedad, pruunikad.
Säilitada on neid hea riidest kotis või väiksema padjapüüri sees. Küttehooaja alguses võib nad korraks ka radiaatori peale panna ja üle kuivatada.

Kuivatatud õunu on talvel hea nii sama süüa või teha kuivatatud puuviljade kompotti.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere.
hetkel ahjus plaadidtäis õunu kuivamas..kas kaneeli peale raputamine nende säilivuses ka midagi muudab?

Ssille ütles ...

Kahjuks ei oska vastata, aga kui õunad on korralikult läbi kuivanud, mis seal ikka juhtuda saab.

piret ütles ...

aitäh retsepti postitamast, väga head kuivatatud õunad tulid! olen köögis täielik kobakäpp ja vajan ka kõige lihtsamate asjade jaoks detailseid õpetusi, see siin oli suurepärane abivahend.

Anonüümne ütles ...

Tere. ma pole enne õunu kuivatanud aga olen kuulnud et liiga mahlaseid õunu ei saa kuivatada.kas see vastab tõele?

Sille ütles ...

Ma ei usu, et see tõele vastab, olen kuivatanud erinevaid sorte, varasügisel magusaid õunu (martsipan), sügisõunu, talveõunu, kuigi kõige paremad tulevad magusatest õuntest (magusad). Arvan, et kuivatamise aeg lihtsalt erineb.

Anonüümne ütles ...

Tänan vastuse eest, proovin ise ka teha.

Anonüümne ütles ...

Olen vana inimene,aga kobakäpp kõiges,mis köögindusse puutub.Õunakuivatamine ahju otsas ja põrandal paberi peal alati hallitama läinud jne.Proovin nüüd elektriahjus,ise selle peale poleks tulnud.Ehk lõpeb siis see iga-aastane õunte äraviskamine meie majas...

Anonüümne ütles ...

mu ema vaikselt kütab ahju, plaanis sinna panna ja uks lahti jätta...aga praegu on kook ees:D

Related Posts with Thumbnails