esmaspäev, 24. november 2008

Narva küpsised

Selle retsepti sain ma paar aastat tagasi kuskilt foorumist, täpsemalt ei mäleta.

Tervest kogusest tuleb 4-5 pannitäit, tegin seekord pool kogust.
Terve kogus:

250 g tuhksuhkrut
350 g võid
2 muna
3-4 spl kakaod (kes soovib mõru maitsega küpsiseid, võib 4 spl panna)
450 g jahu
4 tl vett (25 g)




Panen siia ka pool kogust kui vahest on kiirelt vaja teha, ei pea arvutama hakkama:
Pool kogust tainast:
2 pannitäit küpsiseid
125 g tuhksuhkrut
1 muna
175 g võid
1,5-2 spl kakaod
225 g jahu
2 tl vett (12,5 g)

Või vahustada tuhksuhkruga, lisada ühekaupa munad, lisada kakaoga segatud jahu ja vesi, segada ühtlaseks taignaks. Tegin köögikombainis.
Soovitatav oleks hakata kohe küpsiseid tegema, mitte panna külmkappi, sest sellist suhteliselt paksu tainast on läbi tordipritsi väga raske lasta ja kui külmkapis lasta veel kõvemaks minna, siis on vist päris võimatu.
Kasutasin sellist tordipritsi otsikut:



Ma arvan, et kõige parem on neid küpsiseid teha tugeva süstlakujulise tordipritsiga. Kuna mul sellist head tugevat tordipritsi pole, üritasin Tupperware tordipritsiga, mis on vahukoorega kaunistamiseks väga hea, kuid seda tugevat tainast ma sealt läbi suruda ei jõudnud. Siis on mul veel küpsisepress, kuid sellel ei olnud sobivat otsikut, nii ma lõpuks tegin selliselt, et võtsin pildil oleva Tupperware tordipritsi kopsiku ülemise osa koos otsikuga, tõstsin selle tainast täis ja hakkasin sõrmega suruma tainast läbi otsiku pannile. Kuigi see on üsna kummaline viis, oli see minu jaoks ainus võimalus tainas küpsise kujul pannile saada.

Küpsetasin 200-kraadises ahju keskmises vahes 12 minutit.

Nagu pildil näha, panin ma küpsised üsna tihedate vahedega, aga üksteise külge ei küpsenud, nad ei paisu suuremaks, ega vaju laiali. Esimesel pildil on esimene pannitäis enne küpsetamist, teisel pildil on teine pannitäis küpsetatult, kus julgesin juba üsna tihedalt küpsiseid panna.

Head küpsised, mäletan neid lapsepõlvest.

4 kommentaari:

Unknown ütles ...

Kui tordipritsi pole siis kas kuidagi muude käepärast olevate vahenditega saaks ka neid küpsiseid pannile?

Sille ütles ...

Võid ju lusikaga panna, aga siis nad ei jää nii ilusa kujuga. Mõni kasutab tordipritsi asemel kilekotti, millelt lõikab nurga ära. Võid proovida, aga kardan, et selline paks tainas lõhub kilekoti augu liiga suureks.

Anonüümne ütles ...

minul polnud köögikombaini kuskilt v6tta, vb sellepärast oli ehk ka taigen liiga vedel ja kippus pannil kuidagi lamedaks vajuma. et ei saanud piisavalt vahtu, v6i oli v6i liiga vedel. 12 minutit oli ka liiga palju. aga maitse oli k6igist ebak6ladest hoolimata hea :)

kristi ütles ...

Tegin ka hiljuti tolle retsepti järgi küpsiseid ja oli sama mure et ahjus vajusid ära lapikuks ja ümmarguseks. Muidu olid imehead, eriti jahtunult. :)

Related Posts with Thumbnails