reede, 28. november 2008

Teekook



Teekoogi retsept on Ida savi raamatust "saiad, pirukad, koogid", kuid see on olemas ka Nami-Nami kokaraamatus http://www.nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=3255. Mina ei kasutanud retseptis oleva pärmitaina retsepti, kuna paari aasta tagune eelmise katsetuse tulemus retseptis antud pärmitaignaga tehes ei olnud ootuspärane.

Selle pärmitaina retsepti järgi (olen teinud ka teisi pärmitaina küpsetisi selle retsepti järgi) tehes tuli väga pehme, kohev ja maitsev teekook, nagu poekook, kuid kreemi värvus ei tule nii valge, sest tööstustes kasutatakse spetsiaalseid kunstlikke pulbreid, mitte naturaalseid toiduaineid.


Pärmitainas:
0,25 l piima
200 g ehk 3,25 dl jahu eelkergitustaignasse
225 g ehk 3,75 dl jahu peale eelkergitust
1 muna
0,75 dl õli
0,75 dl suhkrut
25 g pärmi
0,25 tl soola


Soojenda piim käesoojaks, võta pliidilt, lisa suhkruga segatud pärm ja 200 g jahu. Kuna suhkru kogus on pärmi koguse kohta üsna suur, siis vedelaks see segu ei lähe, kuid see pole ka oluline, lihtsalt segada nii ühtlaseks kui võimalik ja siis segada piima hulka.
Jäta eelkergitustainas kaanega suletavasse potti, kus soojendasid piima, seisma. Kuumale pliidiplaadile ei tohi potti panna, kuna kuumas temperatuuris kaotab pärm oma kergitava mõju, küll aga võib panna kuuma plaadi kõrvale või radika peale. Eelkergitustainal lasta kerkida 20 minutit, kui on väga jahe ruum, läheb kauem aega, igal juhul peab olema näha, et mingi kerkimisprotsess on alanud, siis võib tainaga edasi tegutseda.
Peale 20 minutit eelkergitust lisa tainale lahtiklopitud muna, õli ja ülejäänud (225 g) jahu ja sool. Võta peale esimest taina kerkima panemist kohe muna ja õli sooja ruumi soojenema. Sega tainas mikseri taignakonksudega korralikult läbi kuni hakkab kausi keskele kokku lööma.
Vala tainas küpsetuspannile kerkima.
Tähelepanu!
Selle tainakoguse jaoks peaks olema väiksem pann kui suur ahjuplaat, samuti ei sobi variant, et küpsetada suur plaaditäis, millest poolele panna peale puru ja siis lõigata põhi pooleks, nii et puruga pool peal. Ära tee seda, sest ühes tükis kerkinud tainas, mis pärast kaheks kihiks lõigatakse, on palju kohevam ja pehmem kui õhukesena suurel plaadil ilma kaheks kihiks lõikamata!
Kasutasin küpsetamiseks kõrgemate äärtega väikest ristküliku kujulist panni, mille vormi seest mõõdetud põhja mõõdud olid 22*30. Katsin vormi küpsetuspaberiga ja valasin peale mikserdamist taina sinna vormi kerkima, lükkasin märja käega ühtlaseks laiali, katsin korralikult toidukilega ja asetasin sooja kohta (radiaatori peale). Soojaks kohaks võib olla ka pliidi pealne, kui selle all olev praeahi on sooja pandud. Kui on kerkinud kahekordseks, selleks kulub umbes 1 tund, määrida ettevaatlikult tainapind munaga (tegin seda käega) ja raputada sinna peale puru.
Küpsetada 200-kraadise eelküpsetatud ahju keskmises vahes kuni on näha, et põhi ja küljed on pruunikad ja ka pealispinnale on tekkinud pruunikat värvi. Kahjuks unustasin kella vaadata.
Küpsenud põhi lõika kaheks kihiks. Pealmist kihti oli üsna raske pealt ära tõsta, ilma, et küpsetis katki läheks, kuna oli väga pehme, lõikasin kuuma kooki, võib-olla jahtunult on seda lihtsam teha.
Sõmer kate (puru) -minul jäi pool üle, nii et võiks vähem teha
100 g jahu
3 spl suhkrut
60 g võid
(retseptis oli ka 2 spl hakitud pähkleid, kuid neid ma ei pannud)
Hakitud või, suhkur ja jahu segada käte vahel purutaoliseks massiks.
Võikreem:
200 g võid hakitult
100 g ehk 3 kuhjaga spl suhkruga kondenspiima
100 g ehk 1,4 dl tuhksuhkrut
Panin kõik koostisained köögikombaini ja vahustasin kuni tekkis ühtlane kreem. Köögikombaini puudumisel võib seda teha lusikaga segades.
Jahtunud põhi katta kreemiga ja seejärel teise, puruga kaetud tainapoolega. Lõigata ruudukujulisteks tükkideks.

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails