esmaspäev, 24. november 2008

Kevadlille küpsised


Retsept on Nami-Namist:



Terve tainakogus (4 plaaditäit küpsiseid):


2 dl suhkrut
350 g võid
2 muna
0, 5 dl vett
500 g jahu
Või vahustada suhkruga, lisada ühekaupa munad, vahustada korralikult läbi, lisada jahu ja vesi, segada ühtlaseks (tegin köögikombainis).
Küpsised lasta läbi tordipritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Nende küpsiste puhul oli sama probleem, mis narva küpsistelgi, nimelt oli tainast väga raske läbi tordipritsi saada. Mis varianti ma kasutasin, et see võimalikuks saaks, sellest saab täpsemalt lugeda narva küpsisete alt:
Kui narva küpsised ei vajunud laiali ega kerkinud suuremaks, siis kevadlille küpsised küpsevad küll laiemaks, jäävad lamedamad, neil jätta suuremad vahed.
Küpsiste vormimisel läbi tordipritsi võiks jälgida, et tainas ei jääks keskelt püstise tipuga, nagu minul eelmisel pildil näha,see suruda tordipritsi otsaga alla küpsisesse, sest muidu on pärast raske südamikuks glasuuri panna, mäe otsas ta ei taha nii korralikult vedelana seista.
Küpsetada 200 kraadises eelkuumutatud ahjus 10 minutit keskmises vahes, kuni alumised ääred muutuvad pruunikaks, siis veel 4 min ülemises vahes.
Tegin seekord pool kogust, panen ka selle siia kirja, et teine kord hea kiiresti vaadata:
Pool kogust (2 pannitäit)
1 dl suhkrut
175 g võid
1 muna
0,25 dl ehk 4 spl vett
250 g jahu
Glasuur (jätkub poolele kogusele):
1 dl tuhksuhkurt
1 tl kakaod
vett nii palju, et suhkur märguks (juba meelest läinud, aga 3-4 tl võis see olla)
Tuhksuhkru segasin kakaoga ja hakkasin lusika kaupa vett panema, peale igat lusikat segades.
Kui vee lisamise lõpetasin, nägi välja selline (vabandan pildi halva kvaliteedi pärast!)
Nüüd tuli see panna potti ja pliidil segades soojendada 36-40 kraadini, katsusin käega kuni kannatas katsuda, siis võtsin ära. Selleks ajaks oli paks suhkru-kakaomass muutunud selliseks vedelaks:
NB! Glasuur hakkab kiiresti tahkuma! Esimese pannitäie sain kenasti tehtud, aga teise ajal pidin 2 korda panema uuesti pliidile ja vedelamaks soojendama. Alguses kohe pliidilt võttes on üsna vedel, võiks pool minutit oodata enne küpsistele panekut, muidu jookseb maha.
Ahjust võttes jätta küpsised pannile või tõsta ümber suurele kandikule, kaunistada glasuuriga. Tõstsin teelusika otsaga glasuuri, ei kasutanud tordipritsi. See glasuur muutub päris kiiresti kõvaks, minuti-paariga, siis võib küpsiseid üksteise peale tõsta, kuid kui säilitada neid väga soojas ruumis või suvel palavaga, siis on oht, et glasuur hakkab sulama ja kleepuvad üksteise külge kinni.
Head küpsised lapsepõvest!

5 kommentaari:

Reine ütles ...

Väga lihtsad ja maitsvad küpsised!
Aitäh retsepti eest!

MARDIKAS ütles ...

Väga hea välja nägemisega on. Nagu poe lettidel....

Ssille ütles ...

Aitäh!

Anonüümne ütles ...

Kas see poole taignakoguse 4spl vett vale ei ole?

Anonüümne ütles ...

Sain juba ise vastuse. Lugesin retsepti valesti. :-(

Related Posts with Thumbnails