laupäev, 22. november 2008

Kapsaste hapendamine


Kapsaid hapendades minu vanaema õpetuste järgi olen alati kapsastega väga rahule jäänud.
Üks vanarahva tarkus, mida minu vanaema on ikka järginud ja mille järgi tegime ka sellel aastal ise, kuigi ma ei peaks selliseid asju uskuma, on see, et kapsaid tuleb hapendada noore kuu ajal, vana kuu ajal tehes pidavat pehmeks minema, vanaema kogemused on selle ka tõestanud ja üks naaber, kes tegi teisel ajal, kurtis, et kapsad läksid sellel aastal aia taha.



15-20 kg hapenduskapsaid
40 g köömneid
300 g jämedat soola
100 g suhkrut
2 õuna "antonovka"
Kapsad riivitakse, hea on kasutada selleks suurt kapsariivi. Kui üksjagu riivitud kapsaid on pandud hapendamisnõusse (tünni, suurde potti, ämbrisse) lisada sinna osa soolast, suhkrust, köömnetest. Meie panime neljal korral (jagasime antud kogused mõttes neljaks). Vanaema on pannud ühe osa ka põhja, aga meie seda ei teinud.
Kui 1/4 osa kapsastest on riivitud, panna sinna peale 1/4 osa maitseaineid ja tampida nuiaga kuni kapsaid jääb koguselt poole vähemaks ja muutuvad välimuselt märjemaks, kuid vedelikku alguses ei teki. Koos kapsaga riivida ka õunad, osa võib jätta ühte tampimise ossa, teise poole teise. Õun aitab kiirendada hapnema hakkamist.
Ja nii edasi kuni kõik kapsad on riivitud. Peale viimase kapsakoguse panemist ja nendele soola, suhkru, köömnete lisamist tampida nii kaua kuni kapsastele tekib palju vett. Kapsaste peale panna puhas riie, siis puust plaat vajutiseks ja peale midagi rasket, näiteks suur kivi. Meie panime vajutiseks kausi ja 5 liitrise veenõu, kuna meil ei olnud spetsiaalseid vahendeid.
Kapsanõu viia sooja ruumi (kööki) ja hoida seal kuni hakkab vahutama. Ma ei teinud pilti õigel ajal, olin juba osa vahtu pealt eemaldanud kui meenus, et pilt on tegemata, aga vaht näeb selline välja nagu sellel pildil, kuid seda oli tunduvalt rohkem. Vahu tekkimiseks kulus meil aega 2,5 ööpäeva. Vanaema õpetuste järgi üle kolme päeva ei tohiks toas hoida, muidu lähevad liiga hapuks.
Eemaldasin vahu, pesin puhtaks riide ja panin tagasi riide ja vajutise, ning kapsanõu sai viidud keldrisse (jahedasse ruumi). Samas suures nõus hoida seda veel nii kaua, et kokku tuleb hapendamise algusest ehk siis kapsaste riivimise päevast 1 nädal. Ka edaspidi võib hoida samas nõus, kuid mina tõstsin siis kapsad ümber emaileeritud ämbrisse ja kahte kolmeliitrilisse purki.
Kokku tuli meil 18 liitrit hapukapsaid.
Kapsad olid täpselt paraja maitsega, ei midagi vähe ega palju.
Paljud kasutavad hapendamisel köömnete asemel riivitud porgandit, aga kuna me ei ole porgandiga teinud, siis ei oska täpsemalt kommenteerida.
Hapukapsad on head ka toorsalatina toidu lisandiks kasutades süüa.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Oh kui tore, et lisasite lihtsa selgituse kapsa hapendamiseks. Olen otsinud siit ja sealt aga alati oli midagi puudu. Aitäh!

Anonüümne ütles ...

Meil tuli ka noore kuu ajal välja, aga leidsin siit ühe seletuse, miks varem ei tulnud välja- siis oli just vana kuu. Aitäh õpetuse eest!

MAMMU ütles ...

Mis sordist kapsast teie tavaliselt kapsaid hapendate?

Sille ütles ...

Sorti küll ei oska öelda, pole ammu teinud.

Related Posts with Thumbnails