kolmapäev, 26. november 2008

Moorapead

Retseptis oli kirjas, et tuleb 10 tk, minul jätkus tainast, et küpsetada 12 põhja ehk siis teha 6 valmis kooki.
Moorapead tulid väga head, aga ka väga magusad, ega üle ühe-kahe ei tahakski neid süüa.
Kahjuks ei tulnud nad mul nii esindusliku välimusega nagu poe omad.
Biskviitpõhjad:
3 muna (retseptis oli 3-4 muna, kuna olid üsna suured munad, panin 3 tk)
1 dl suhkrut
100 g jahu

Munakollased eraldada valgetest, munavalged vahustada tugevaks vahuks, munakollased vahustada suhkruga heledaks vahuks. Retseptis oli öeldud, et väga oluline on munavalged eraldi vahustada, muidu küpsevad liiga õhukesed koogid.
Munakollasevahule lisada jahu ja munavalgevaht, segada ettevaatlikult lusikaga tõstes kuni on segamini.
Tordipritsist lasta 6-7 cm läbimõõduga ümmargused koogipõhjad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Retsepti järgi peaks neid tegema 20, minul jätkus tainast 12 põhja jaoks.
Panna eelkuumutatud 200-kraadise ahju keskmisesse vahesse ja küpsetada, kuni on kuldpruunid. Minul kulus selleks 9 minutit.
Retsepti järgi oleks pidanud mõne tunni hoidma jahtunud põhju jahedas kohas, ma ei oska arvata, miks see oluline oleks, mina seda ei teinud. Nii kui põhjad olid jahtunud, jagasin need kahele taldrikule, 6 tükki, mis jäid alumisteks poolteks, panin tasase poolega ülespoole, teised kuus, mis tulid pealmiseks pooleks, panin kumerad pooled ülespoole, vaatasin igale sobiva suurusega paarilise.
Ülaloleval pildil on näha nii tasaste pooltega ülespidi olevad põhjad, üks kreemiga kaetud põhi ja ka üks kahe poolega juba kokku pandud moorapea.
Võikreem:
100 g võid
3 spl tuhksuhkrut
2 spl kondenspiima (panin enda tehtud kondenspiima, vt. http://toidupildid.blogspot.com/2007/05/kondenspiim.html)
Võikreemi tegemiseks segada pehme või (mitte sulanud), tuhksuhkur ja kondenspiim ühtlaseks kreemiks.
Immutamiseks magusat mahla
Enne kreemi panemist tuleks põhjasid ja ka kattepooli tasaselt poolelt veidi immutada, tilgutades sinna lusikaga mahla või morssi. Niisutatud põhjale panna peale 1 teelusikatäis kreemi, retsepti järgi oleks pidanud panema keskele kuhjakese ja teise poolega vajutama selle laiali, mina jaotasin kohe kreemi ühtlaselt põhjale ja asetasin sinna peale niisutatud kattepoole, surusin õrnalt. Kui kõik valmis, panin külmkappi.
Nüüd peaks ootama kuni kreem kahe poole vahel on kõvaks muutunud, kuid minul ei olnud aega seda päris ära oodata, vaatasin, et ühest poolest kinni võttes teine pool kohe küljest ära ei kuku, sest shokolaadi kattesse tuleb moorapea pealmine pool kasta just alumisest poolest kinni hoides.
Shokolaadipumat (glasuur) - jätkus kuuele moorapeale:
150 g tuhksuhkrut
2 tl kakaopulbrit
2 spl vett
Glasuuri hakata tegema alles siis kui kaks moorapea poolt püsivad kreemi abil üksteise küljes kinni, sest glasuur hakkab väga kiiresti kõvemaks muutuma. Mina ei suutnud isegi kuuele moorapeale panna glasuuri peale nii, et vahepeal ei oleks pidanud uuesti vedelamaks sulatama.
Kõik kolm komponenti segada omavahel ja kuumutada potis kuni segu muutub vedelamaks, olles vedelama hapukoore paksune.
Glasuuri võiks valada väiksemasse kaussi, sest kui see on poti põhjas laiali, pole võimalik sellesse kooki kasta.
Nüüd keerata moorapea tagurpidi (pea peale) ja kasta alumisest poolest kinni hoides glasuurisse selliselt, et glasuuriga oleks kaetud ainult pealmine pool ja see oleks täielikult kaetud.
Minul see väga hästi ei õnnestunud. Viimasele moorapeale määrisin lausa lusikaga glasuuri peale ja siis ajasin märja lusikaga ühtlaseks.
Aga nüüd on see läbi tehtud ja jäädvustatud.

5 kommentaari:

MARDIKAS ütles ...

Kas teed neid kunagi veel???? Vöi oli liiga palju sehkendamist? Tahaks ka neid teha, kuigi ma olen ammu unustanud, kuidas nende maitse üldse on. Kaloripommid on nad kindalsti.
Sa muudkui küpsetad ja keedad, kas taljele ei hakka???? Vöi aitavad pere liikmed hoogsalt küpsetisi hävitada?
Edu! Ja külastan edaspidigi sinu lehekülge!

siisike ütles ...

Oi nende moorapeade välimus on küll nii ahvatlev, et pean ka lähitulevikus ära proovima.

Ssille ütles ...

Täna just kaalusin end ja tulemus, mis näitas 54 kg, tegi mind väga rõõmsaks, viimati kui kunagi kaalusin, oli see näitaja 59 kg. Enamasti teengi kooke ümmarguse koogivormiga ja siis saabki igaüks paar tükikest, enamasti asendan siis ühe söögikorra, näiteks lõuna küpsetisega ja hommikuti tarbin tavaliselt isetehtud mustasõstra jogurtit krõbinatega.

tegelikult ei olnud midagi hullu see tegemine, võib-olla kirjeldusest jääb selline mulje, aga põhjad valmis, kreem vahele ja glasuur. Minu arvates oli maitse tõeliselt hea. ma ei teagi, kas olen üldse kunagi moorapäid ostnud.

Anonüümne ütles ...

Loen su blogi ammu ja olen siit palju asju katsetanud ja nüüd siis plaanin nädalavahetusel neid moorapäid teha. Aga mina ka ei saa aru, et kes sul need asjad kõik ära sööb. Mul küll 2 last ja mees, aga kooke ja küpsetisi jääb alati järgi ja siis pean need ise ära sööma ja see teadagi kaalule hästi ei mõju.

Anonüümne ütles ...

Moorapead nüüd tehtud ja need on kohutavalt head. Mõtlesingi, et kas poe omad on ka nii maitsvad, peaks prooviks ostma. Retsept on väga hea ja tegemisel pole ka midagi rasket.

Related Posts with Thumbnails