laupäev, 18. oktoober 2008

Pärmi-lehttainast kapsapirukad



Retsepti leidsin oma kaustikust, kuhu kirjutasin selle kord ühest raamatust. Kahjuks pole päris kindel, kuid arvan, et see raamat oli 100 rooga sarja küpsetamise raamat.



Pärmitainas:

3 dl piima
2 spl leiget piima suhkru ja soola lahustamiseks
50 g pärmi
2 spl käesooja vett pärmi lahustamiseks
50 g sulatatud võid
2 spl suhkrut
0,5 tl soola (soolase küpsetise puhul võiks panna 1 tl, küpsetis jäi üsna mage)
2 muna
10-11 dl jahu (retseptis oli 9 dl, aga selle kogusega jäi väga vedel tainas ja kuna mul ei olnud võimalik mõõdukannu kasutada, kuna see oli parajasti nõudepesumasinas pesemas, vaid mõõtsin tassiga, ei tea kui täpselt tuli, igal juhul panna jahu nii palju, et taignakonksudega läbi mikserdades hakkaks tainas kausi äärtest lahti lööma keskele. Kui mõnikord uuesti seda tainast teen, mõõdan täpselt detsiliitri kannuga, kuigi ka selle tassi mõõt on mul üldiselt teada.

Hiljem vahele rullimiseks:
300 g võid

Tegemiskäik:
Tee 3 dl + 2 spl piima soojaks, siis eralda sellest 2 spl piima ja lahusta selles suhkur ja sool. Soojendatud 3 dl piimas sulata või. Lahusta pärm käesoojas vees. Klopi munad lahti.
Mõõda jahu suurde kaussi, tee keskele süvend. Kalla sinna suhkru-soolapiimalahus, siis soe või-piimasegu, siis lahtiklopitud munad ja vee-pärmilahus. Sega mikseri taignakonksudega kuni lööb kausi äärtest lahti. Kui tainas on liiga vedel ja äärtest lahti ei löö, tuleb jahu juurde lisada.
1. Kui tainas segatud, jäta see sooja kohta kinnikaetult kerkima (katan kausi toidukilega), kuni tainas on kerkinud kahekordseks, minul kulus selleks 35 minutit.
2. Kui on kahekordseks kerkinud, tõsta selle sama kausiga 30 minutiks külmkappi.
3. Võta külmkapist välja, laota lauale 60 cm pikkune küpsetuspaberi tükk, mina kasutasin suurt taignarullimisalust. Kata tööpind õhukese jahukihiga, samuti ka taignarull ja kui tainas on tööpinnale asetatud, võiks ka selle peale natuke jahu raputada. Tõsta tainas küpsetuspaberile ja rulli 30 * 40 cm suuruseks tükiks.
4. Võta alles nüüd külmkapist 300 g külma võid ja lõika see viiludeks, nii et saaks pool taignatükist katta võiviiludega, jättes äärtest 2 cm vabaks.
5. Tõsta vaba taignapool võikihi peale, näpi ääred hoolikalt kinni ja tõsta taignatükk teistpidi (alloleval pildil on juba tõstetud teistpidi). Ümbertõstmise mõte on selles, et kuna küpsetuspaberi pikkus on 60 cm ja see on laual laiust pidi ees, siis peale eelmist sammu kui vaba tainas tuli tõsta taignatükkide peale, jääks taigna pikem osa selle paberiga ristipidi ja seega seda selliselt rullima hakates läheks tainas paberilt lauale, selle pärast tuleb tõsta teistpidi, nii et taignatüki pikem osa jääb küpsetuspaberi pikema osaga kohakuti.

Nüüd järgnevad korduvad tegevused ja nende lihtsamaks jälgimiseks märgistan need tähtedega.
A. Aseta jahune taignarull taignatüki keskele ja hakka õrnalt surudes rullima 35*50 cm suuruseks tükiks.
B. Paki kolmeks kokku, selleks jaga tainas mõttes kolmeks osaks, tõsta üks äärmine tükk keskmisele ja siis teine äärmine ülejäänud kahele üksteise peal olevale taignaosale.




C. Tõsta tainas teistpidi

Nüüd järgneb pilt A - rulli 35*50 cm suuruseks tükiks.

B - paki kolmeks kokku

C - keera teistpidi

A - rulli 35*50 cm suuruseks tükiks

B - paki kolmeks kokku

Nüüd paki taignatükk toidukilesse ja tõsta 20 minutiks külmkappi.

Peale 20 min külmkapis hoidmist rulli tainas õhukeseks ja lõika terava noaga sobiva suurusega tükid.

Tegin kapsapirukaid.

Kapsatäidis:

Kopeerin siia oma pärmitaignast kapsapirukate retseptist kapsatäidise tegemise õpetuse:

Hakkisin kapsa ribadeks, toorest kapsast tuli 3-liitriline potitäis, peale hautamist jäi alla poole poti. Lisasin kapsale 1 tl suhkrut, 2 tl soola, peenpipart, vett 1,5 dl. Alguses enne vee panemist lasin neil veidi olla õlises potis, segasin, et kõrbema ei hakkaks ja lisasin siis vee, ning hautasin pehmeks. Vahepeal kui vesi on ära kadunud, aga kapsad alles kõvad, peab vett juurde lisama. Kui kapsad pehmed ja maitse sobiv, kurnasin kapsastelt vee ära ja lisasin ühe toore muna ja kuumutasin segades koos kapsastega läbi. Lasin jahtuda. Kapsad olgu pigem rohkem maitsestatud kui vähem, sest tainas mahendab maitset. Kui kapsatäidist jääb üle, võib selle kilekotis ära külmutada järgmise pirukateo jaoks.

Targem on lõigata pikk taignatükk, mille ühte poolde asetada täidis ja teine taignapool tõsta täidisest üle (vaata alloleval pildil), tainas vajutada kinni, kuid ääri ei tohi kokku suruda, pool cm kauguselt piruka äärtest võib kokku vajutada noa tagumise otsa või sõrme abil. Proovisin ka nii, et lõikasin ühe piruka jaoks 2 taignatükki ja tõstsin ühe tüki täidisega poolele peale ja siis surusin kokku, kuid nii kippus küpsedes pealmine taignapool pealt ära libisema. Nii et targem oleks ühe tükina lõigata.

Valmis taignast pirukad asetasin küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määrisin pealt munaga, ääri mitte munaga määrida, muidu ei jää leheline äär.

Küpsetasin 250-kraadise ahju keskmises vahes 10 minutit.

Head olid, kuigi natuke magedad, kuna esimesel taigna tegemise korral ei julgenud rohkem soola panna. Ma ei oska öelda, kas olid paremad kui lehttaignast, võib-olla lehttaignast küpsetised tunduvad rasvasemad. Taigna tegemine on igal juhul tülikam kui lihtsalt lehttaigna tegemine, aga arvatavasti teen ma seda siiski veel, sest kerkisid üsna vägevalt.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Lausa imelised kapsapirukad, ilusad ja lehelised. Nii isuäratavad. Peaks kohe proovima neid küpsetada, aga kardan, et ei õnnestu nii hästi. Samas, kõik toidud ja küpsetised, mis ma olen siit blogist saadud retseptide järgi valmistanud, on hästi välja tulnud. Tänan, Sille, heade retseptide ja nõuannete eest!

Anonüümne ütles ...

Nii, selle ma teen järgi!!!!!!!!!!!
Oota vaid Henry Higgins!! Oota vaid!

Nämmm............

Ssille ütles ...

Kui sa rahulikult loed kõik läbi ja juhiseid järgid, siis õnnestub kindlasti!

Anonüümne ütles ...

Proovin ka järgi,ila juba jookseb!!!

Unknown ütles ...

Tegin suure elevusega kapsapirukaid eile. Said maitselt head, aga välimus - lapikud said, ei kerkinud kohevaks ega leheliseks. Tainas ei jõudnud tunni ajaga kapis maha jahtuda. Või oli külm, aga tainas soojem. Sellest vist sai asi alguse.

Related Posts with Thumbnails