kolmapäev, 22. oktoober 2008

Tarte tatin



Tegin seda õunakookide klassikaks peetavat kooki eelmisel sügisel Oma Maitses ilmunud õpetuste ja retsepti järgi, aga kuna ma ei vaimustunud sellest koogist, lootsin kuulsa nime tagant midagi enamat, seega ei kiirustanud ka retsepti ülespanekuga, aga kuna Nami-Namis on praegu kooskokkamisel http://www.nami-nami.ee/foorum/viewtopic.php?id=2291 just see teemaks, siis otsisin ka oma pildid ja üleskirjutused välja.

Põhi:
80 g võid
100 g suhkrut
6-8 õuna
Sulata koogivormis või ja suhkur, taba hetk, mil suhkur hakkab pruunistuma, lisa poolikud südamikest puhastatud õunad. kuumuta kuni tekib siirup. Jahuta pisut, säti õunad tihedalt üksteise kõrvale nii et lõikepinnad jäävad peale poole. Tegin seda kõike lahtikäivas koogivormis, ka või ja suhkru sulatasin seal, kuigi hoidsin hinge kinni, kuidas keraamiline pliit ja õhuke koogivorm omavahel hakkama saavad, aga õnneks midagi halba ei juhtu. Nüüd ma seda enam teha ei saaks, sest mu lahtikäiv koogivorm ei hoia juba ammu enam korralikult kinni, saan seda kasutada ainult küpsetuspaberiga, mis selle koogi puhul on välistatud.
Tainas:
100 g võid
180 g jahu
soola
3-4 spl suhkrut
1 munakollane
1-2 spl külma vett
Sega või, jahu, sool ja suhkur, lisa munakollane ja vesi. Pane toidukilesse pakitult 30 minutiks külma. Rulli taigen koogivormi suuruseks ja tõsta õunapoolikutele.
Küpsetada 220 kraadises ahjus 15 minutit.


Vaniljekaste:
1 muna
2 spl suhkrut
5 dl piima
1 spl vaniljesuhkrut
1 spl tärklist
Vahusta munakollane suhkruga heledaks vahuks. Kuumuta paksupõhjalises potis piim keemiseni. Sega tärklis vähese külma veega, klopi kuuma piima hulka.Vala kuum piim aeglase peene joana pidevalt kloppides munavahu hulka, kuni saad ühtlase kastme. Loputa pott kiiresti puhtaks. Vala saadud kaste uuesti puhtasse potti ja aseta tasasele tulele kuumenema, lisa vaniljesuhkur. Sega pidevalt puulusikaga umbes 5 minutit, kuni kaste pakseneb. Tõsta pott suuremasse külma veega täidetud kaussi jahtuma. jahuta aeg-ajalt segades.
Lapsed ainult seda kastet sõidki, kooki ei tahetud.

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails