reede, 10. oktoober 2008

Õunamahla tegemine

Õunamahla tegemise seadmeid on erinevaid, tahtsin jäädvustada siia sellise, millega meie oleme mahla teinud.
Õunapurustaja:

Õunapress:
Purustatud õunte panek:

Riidest ümbrikusse pakitud purustatud õunamass pannakse vaheldumisi plastmassist restidega.
Peale pannakse vajutised ja hakatakse järjest "kruvi" allapoole keerama, mis hakkab oma surumisega mahla välja pressima.

Mahlast tühjaks pressitud purustatud õunamass raputatakse riide küljest ära ja alustatakse kogu protsessi otsast peale.
Viimastel aastatel olen läinud lihtsama vastupanu teed ja mahla kuumutamsie asemel külmutanud plastmassoudelitega, kuid pudeleid ei tohi päris täis valada, kuna külmudes mahl paisub.

11 kommentaari:

Jaanus ütles ...

Külmutamine on huvitav mõte..

Kas on siis mingi maitsevahe ka keetmata mahlaga? Justkui on meeles, et värske õunamahl parem..

Ssille ütles ...

Sulatatult ongi nagu värskelt tehtud mahl. Ma ei oska maitsevahet kirjeldada, aga mingi erinevus ikka on värskel ja kuumutatud mahlal. Kuid sulatatult peaks siis kiiresti ära tarvitama ja muidugi on ka võimalus sulatatult ära kuumutada kui ei jõua ühe päevaga ära juua.

KARDEMON ütles ...

kui palju sul sügavkülma ruumi on? tundub päris ruumikas ettevõtmine mahla sügavkülmutada...?!

Sille Varblane ütles ...

Mul on suur sügavkülmik, sama suur kui tavaline suur külmkapp ja sealt jätan 2 riiulit mahla jaoks ja neisse mahutan umbes 25 liitrit mahla. Päris palju aega ja vaeva saab kuumutamise arvelt kokku hoida.

Anonüümne ütles ...

Külmutada on ilmselt palju kulukam... ja plastik kahjulik pole?

Sille Varblane ütles ...

Ma ei usu,et sügavkülmiku elektrikulu oleneb eriliselt sellest kui täis või tühi see on.

Anonüümne ütles ...

Sügavkülmik muide töötab seda ökonoomsemalt mida rohkem ta täis on! Seega just hea sügavkülma täis hoida.
Külmutamise mõte on aga huvitav jah, kui ainult plastpudelites ei peaks seda tegema ..

Denis ütles ...

igal sügisel teeme õunamahla vähemalt 150 liitrit ja paneme plastpudelites sügavkülmikusse. Sulatatult on mahla maitse peaegu nagu värskelt. Maitse on parem, kui lasta mahlal peale sulamist mõned tunnid toatemperatuuril seista ja siis veidi segada-loksutada. Kohe peale sulamist ei ole veel maitse täielikult taastunud. Muideks mahlapressi ja õunapurustajat saab siit: www.mahlapress.ee

Anonüümne ütles ...

Õuntest mahla tegemiseks saab vajalikud masinad (õunapurustaja, mahlapress jne) rentida:

õunadmahlaks.ee

sügavkülmikud ütles ...

Useful information shared. I am very happy to read this article. Thanks for giving us nice info. Fantastic walk-through. I appreciate this post.

Antti ütles ...

Vahvad pildid, tore et jagasid oma mahlategu.

Related Posts with Thumbnails