neljapäev, 30. oktoober 2008

Maitsvad suupistepulgad




Retsepti leidsin raamatust "Suupisted laiast maailmast", kus oli seesamipulkade nime all. Kuna need krõbedad suupisted sobisid lastele nii hästi, et tegin ka teise koguse tainast, kuid kuna seesamiseemneid mul rohkem polnud, siis tegin teise korra taigna teistsuguse, katsetades rohkemate maitseainete lisamisega, kuid vaatamata selelle ei tulnud need liiga vürtsised. Mõlemad pulgad said väga maitsvad. Nad on pealt kõvad ja krõbedad, kuid mitte nii kõvad kui kõrsikud, hammast ei murra ja seest keskelt on natuke pehmed, igal juhul väga mõnusad.




I Seesamipulgad



15 g pärmi
1 tl suhkrut
1 tl soola
350 g jahu
1/5 tl Latplanta jahvatatud paprikapulbrit
noaotsaga cayenne pipart
1 tl jahvatatud köömneid
1 lahtiklopitud muna
50 g sulatatud võid
150 ml sooja vett
50 g seesamiseemneid



II Ilma seesamiseemnete ja köömneteta rohkemate maitseainetega pulgad



15 g pärmi
1 tl suhkrut
1 tl soola
350 g jahu
0,5 tl Latplanta paprikapulbrit
1/6 tl cayenne pipart
1 lahtikopitud muna
50 g sulatatud võid
150 ml sooja vett


Pärm segada suhkruga vedelaks. Jahu panna kaussi, sinna lisada maitseained, segada, jahu keskele panna lahtiklopitud muna, pärmilahus, sulatatud või ja soe vesi. Sõtkuda käsitsi 10 minutit või segada mikseri taignakonksudega (mina tegin) kuni on kausi äärtsest lahti löönud (1-2 minutit).

Kauss katta toidukilega ja jätta sooja kohta kerkima vähemalt kahekordseks. Raamatus oli öeldud, et selleks kulub 2 tundi. Kahekordseks kerkib vast 1 tunniga, aga kui tahab veel rohkem kergitada nagu minu pildil näha, siis kulus küll 1,5 - 2 tundi.

Kerkinud tainas jagada väikesteks pallikesteks (raamatus oli öeldud, et golfipalli suuruseks). Tegin korraga kogu taigna pallikesteks, jätsin rullimisalusele seisma ja siis hakkasin järjest igast pallikesest rullima pikka peenikest pulka. Seda ei tee mitte taignarulliga, vaid kätega.


Kõigepealt hakkasin peopesaga laua peal rullima pallikest kuni see muutus vorsti kujuliseks. Siis hakkasin mõlema käe sõrmedega rullima peenikeseks pikaks pulgaks, mille lõikasin 3 osaks ja neid igat rullisin sõrmede abil veel natuke pikemaks.


Seesamipulki veeretasin enne pannile panekut seesamiseemnetes .


Taignapulgad panin paljale kuivale ahjuplaadile (pildil ilma seesamiseemneteta pulgad). Ahjus küpsedes kerkisid, kuid mitte laiustpidi, vaid kõrgusesse, nii et sellised vahed sobivad küll. ja küpsetasin 175-kraadise eelkuumutatud ahju keskmises vahes 25 minutit kuni muutusid pealt pruunikaks.

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails