teisipäev, 7. oktoober 2008

Filotainas

Õunataskud


Tehes mitmeid ja mitmeid katsetusi erinevate filotaigna retseptidega mis sisaldasid jahu, õli, vett ja soola, ei tundunud ükski neist piisavalt hea. Kuigi mõni taigen oli väga kergesti rullitav, jäid küpsetised siiski paksud ja kõvad.
Katsetasin ka poole jahukoguse asendamist tärklisega ja kuigi taigen jäi siis väga mõnus ja ei kleepunud ka teise taigna külge kui juhtus, et taigen läks kortsu, sai selle sirgu tõmmata, ainult jahust tehtud taigna puhul oli see võimatu, kuid ka tärklisega taignast küpsetis ei olnud piisavalt õhuline.
Siis nägin imeõhukese filotaigna korvikese pilti ühes vene keelses raamatus ja tegin sealt saadud retsepti järgi. Kuigi seal oli koostises muna, mis muidu filotaignasse ei kuulu, sarnanes valmis küpsetis kõige rohkem poetaignast tehtud küpsetisega.
Tunnistasin selle retsepti parimaks:
750 ml ehk 400 g jahu
0,5 tl soola
3 muna
5-6 spl vett
Jahule lisada sool, munad ja vesi, sõtkuda pehme taigen. Kui on liiga kõva, tuleks natuke vett juurde panna.
Seda taigent ei ole suures tükis eriti kerge õhukeseks saada, aga kui lõigata veidi paksemast lahti rullitud taignast ruudud ja siis igat ruutu veel eraldi rullida, siis on võimalik saada üsna õhuke tulemus. Alloleval pildil on täidiseks juustukuubik, juustule võiks lisada väikse tupsu hapukoort ja mõned soolaterad.
Isetehtud taignast küpsetistel soovitan kasutada ainult ühte taignakihti, muidu jääb liiga paks ja kõva küpsetis.
Taignaleht määrida sulatatud võiga ja katta täidisega ja vormida meelepärase kujuga küpsetiseks.
Isetehtud taignast oleks targem teha küpsetisi, mille ääred ei ole lahti, sest kuna võrreldes poe taignaga jääb see siiski paksem ja paksemad ääred kipuvad liiga kõvaks kuivama, nagu alloleval pildil näha.

Kõige parem oleks teha ümbriku kujulisi küpsetisi.

1 kommentaar:

Annika ütles ...

Mul ämm (albaanlane) teeb ainult veest ja jahust.

kui paneb sisse ka muna siis ta pruunistab enda tehtud filo taigna lehti ennem puupliidil.
Paneb siis lehtede vahele piima ja võid ja küpsetab puupliidi ahjus.
See on super hea asi. Nimeks bürek.

Related Posts with Thumbnails