teisipäev, 18. märts 2008

Kohupiimapärg

Vastu tulles eestlastele, kes elavad välisriikides, kus pole värsket pärmi müüa, tegin seekord ja sellist magusat tainast tegelikult esimest korda kuivpärmiga.

Kuivpärmi kasutades tuleks lugeda pakendilt, millisele kogusele värskele pärmile see kuivpärm vastab.

Minul oli kodus 2 erinevat Eestis müüdavat kuivpärmi, mis olid erinevad.


Kasutasin Nordic Yeast kuivpärmi, pakis 12 g, millel on kirjas, et vastab 50 g värskele pärmile.

Muide, Nordic Yeast värske pärm sobib ka hästi külmutamiseks, pakendil (poes oleval karbil, mitte väikesel pärmil) on vastav märge ja olen korduvalt külmutatud pärmist teinud, kerkib väga hästi, kuid teiste pärmide puhul ei soovita külmutamist proovida, kuigi endal teistega kogemused puuduvad, olen kuulnud, et mingi pärm ei kergita peale külmumist.

Teine Veski Mati kuivpärm, pakis 11 g vastab 30 g värskele pärmile.


Eelkergitusega pärmitaigen


0,5 l piima
850 g jahu
2 muna
1,5 dl suhkrut
1,5 dl õli
0,5 tl soola
12 g Nordic Yeast kuivpärmi (1 pk) või 50 g värsket pärmi


Kui värske pärm segatakse suhkruga ja seejärel käesooja vedelikuga, mis peab olema pigem jahedam kui kuumem, liiga kuumaga ei hakka pärm kergitama, siis kuivpärm segatakse jahuga ja alles siis lisatakse vedelikule, mis peab olema soojem kui värske pärmi puhul, pakendil on kirjas, et vedelik peab olema 45-50 kraadi!


Soojendasin 0,5 l piima ilma kaaneta 2 minutit, kuni hakkas auru tulema, sõrmega katsudes oli juba kuum, aga kannatas sõrmega katsuda, ei tekkinud ära põletamise tunnet, kuid oli tunduvalt soojem kui käesoe. Tõstsin poti pliidilt, lisasin 1,5 dl suhkrut ja 400 g jahu, mille sisse olin seganud kuivpärmi.
Segasin lusikaga läbi ja jätsin 20 minutiks sinna potti kaane alla kerkima, poti panin kuuma pliidiplaadi kõrvale, mitte peale! Kui eelkergitustaigen on kerkima pandud, võiks kohe ka munad külmkapist välja võtta ja lahti kloppida ning samuti mõõta valmis õli ja jätta toatemperatuurile soojenema. Selle 20 minutiga erilist taigna mahu suurenemist ei toimu, kuid siiski on näha, et mingid protsessid on taignas toimunud.


Pildil on eelkerkinud tainas.


Kui 20 minutit on täis, tõsta taigen suurde kaussi, kus tal on ruumi kerkida. Kuigi raamatutes õpetab, et rasvaine tuleks lisada kõige lõpus, olen ma pannud korraga eelkergitatud taignale nii munad, ülejäänud 450 g jahu, soola kui ka õli ja siis mikseri taignakonksudega sõtkunud tainast, kuni kõik on segunenud ja taignast moodustub kausi keskele pall, õigemini tainas tuleb kausi äärtest lahti kausi keskele kokku. tainas peakski sinna keskele jääma, seda ei tohiks mööda kaussi laiali lükata. Võtsin seekord aega, mikserdamisele kulus 3 minutit. Mikseri puudumisel tuleks seda teha kätega.


Kauss tuleks millegagi katta, mina kasutan selleks toidukilet, aga võib ka katta kaane või rätiga. Õhukindlalt katmine kiirendab kerkimist. Taignakaussi hoida soojas kohas kuni taigen kerkib vähemalt kahekordseks. Minul kulus peale teiste ainete lisamist ja mikserdamist kergitamiseks 1 tund. Eelkergituse aja jooksul oli pliidiplaat jahtunud sellisele temperatuurile, et sain kausi panna sellele sooajale plaadile kerkima.


Rullisin kogu taigna ristküliku kujuliseks, määrisin vähese pehme võiga ja raputasin peale 2 spl suhkrutja lõikasin 3 laiaks ribaks.Pildil on ühest otsast need ribad üksteise küljes kinni, tegelikult peaks nad siiski täiesti lahti lõikama.

Kohupiimatäidis jagada taignaribadele.


Kohupiimatäidis:


450 g pakikohupiima (rosinatega) (450 oli selle pärast, et olin ühe paki ostnud 200 ja teise 250 grammise, aga võib ka 400 g panna)

2 muna
2 dl hapukoort
5 spl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
1,5 dl rosinaid




Nüüd tuleb kõige mustem osa.

Need taignaribad tuleks koos täidisega kokku keerata nii, et täidist võimalikult palju sisse jääks. Ega seda kokku rullida ei saagi, lihtsalt tuleks ühelt ja teiselt poolt venitada taigent, nii et taigna pooled oleksid üksteisest üle.


Ja nüüd tuleks nendest kolmest nn rullist kokku põimida punupats. Taignarullide üksteisest üle tõstmisel vaadata, et taignarull jääks selliselt, et täidis jääks sinna sisse, mitte ei voolaks välja.


Natuke täidist tuleb ikka vahelt välja, aga selle saab hiljem tagasi taigna peale tõsta.


Kui pats valmis, tuleb see kuidagi küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile tõsta. Ma teen seda nii, et hakkan ühest otsast seda patsi käsivarre peale tõstma ja siis teiselt poolt teise käe peale vastu, aga kui on abiline käepärast võtta, siis kahekesi on seda lihtsam teha. Panni peal sättisin taignapatsi ringikujuliselt. Kui küpsetuspaber saab mujalt veidi täidisega kokku, võiks selle salvrätiga ära puhastada, et kõrbema ei läheks.

Panin eelkuumutaud 200 kraadisesse ahju keskmisesse vahesse ja küpsetasin seal 25 minutit. Peale seda kergitasin küpsetuspaberi äärt, et veenduda, kas küpsetis on põhja alt pruun ja kuna pruuni värvust oli juba piisavalt, aga pealt vajas veel veidi küpsetamist, panin veel 4 minutiks ülemisse vahesse.

Ahjust välja võttes tegin kõvamad kohad veega märjaks ja katsin mõneks minutiks puhta käterätiga. Tegelikult võiks see ka hiljem kui juba jahtunud on, olla kaetud räti või toidukilega, et vältida kuivamist.

Selliselt tehes on kohupiimapärg igas ampsus kohupiimamaitseline ja hea.

Kuna sellisest pärjast on raske ilusaid ühtlaseid tükke lõigata, oleks lihtsam teha 2 stritslit. Tainas siis alguses jagada pooleks ja kummastki osast rullida ristkülik ning toimida edasi nagu pärja puhul.


7 kommentaari:

Mari ütles ...

Isuäratav!
Ma arvan, et tegelikult on igalpool tavalist pärmi ka müüa. Vähemalt Belgias, Prantsusmaal, Hollandis ja Luxembourgis olen ma suuremates poodides näinud küll.

Puhvis Kukk ütles ...

USAs ma kull ei ole nainud. Ent parmitaigna variant on igal pool aga mida pole on kohupiim. Oelge mis tahate ricotta ei ole sama. Uritasin viimasest ebaedutult pashat teha. :(

Anonüümne ütles ...

Hmm, oma arust olen USAs ka tavalist pärmi näinud, aga pead ei anna. Kasutan tavaliselt kuivpärmi, seda on alati kodus olemas.
Kohupiimaga on aga USAs nadi jah kui just mõnda venelaste poodi ligi pole.
Viimati küpsetasin sellise seguga, et segasin ricotta selle kõige rasvasema hapukoorega ja küpsetatud koogi puhul tuli peaaegu nagu päris - hapukoor annab ricotale selle puuduoleva hapu.

Puhvis Kukk ütles ...

Tosi ka? Peaks taitsa proovima. Eesti hapukoore jargi tunnen hirmsasti puudust ja meie jogurtite jargi ka.

Anonüümne ütles ...

Aitah Sille! Tundub vaga isuaratav, proovin lihavotte ajal jargi! Mina ise Inglismaal ja vat ei ole onnestunud veel pulgaparmi osta, ainult kuivparm.

Anonüümne ütles ...

Kasutan siin julmalt Sille kommentaariumi (vabandan!), aga h-le lisaks veel, et mina olen USAs leiduva Daisy hapukoorega päris rahul. Tasub katsetada ka erinevate supermarketite brände - mõne kodujuust on hea, teine ei kõlba kusagile ja sama kehtib hapukoore puhul.
Ricottaga segamise variandiks on ka nõrutatud maitsestamata jogurt mis ei ole tehtud mingi tarretava ainega (marlisse ja kappi nõrguma ööpäevaks) kui hapukoor liiga rasvane tundub.
Kartulisalatit teen tavaliselt alati majoneesi-hapukoore-maitsestamata jogurti seguga.

Unknown ütles ...

Aitähh!

Väga hea "eelkergitusega pärmitaigna" retsepti eest.

Suur küpsetaja Merle

Related Posts with Thumbnails