reede, 1. juuni 2007

Sharlotte tort


Koostis:

1 rullbiskviit (koostis allpool)

Kausi täiteks:

0,5 l jogurtit (panin enda tehtud maitsestamata jogurtit, mille maitsestasin suhkruga)
1 pk (200 ml) 2 spl suhkruga vahustatud vahukoort
virsikukompott (panin natuke vedelikku, kaks virsikupoolikut jätsin kaunistamiseks)
3 spl zelatiini

Vahustasin vahukoore köögikombainis, lisasin sinna jogurti, väikesed virsikutükikesed, suhkrut ja natuke kompotivedelikku. Kui maitse tundus hea, sulatasin mikrolainahjus 40 sekundit tavalise soojendamise reziimi peal eelnevalt umbes 1 dl veega paisuma pandud zelatiini, valasin köögikombaini kaane peal olevast avast sulatatud zelatiini, samal ajal köögikombain töötas. Kui tavalise mikseriga teha, siis samal ajal peab kindlasti mikseriga vahustama, kui zelatiini lisab, sest muidu tekivad tükid. Mikseri puhul kasutada taignakonkse, siis ei pritsi nii palju.
Täidiseks võib teha ka kohupiima-vahukooretarretise või kasutada maitsestamata jogurti asemel maitsestatud värvilist jogurtit.

Rullbiskviidi taigen:

5 muna
5 spl suhkrut
2,5 spl tärklist + 2,5 spl jahu (kokku 5 spl - tärklis pidavat aitama kaasa, et rullbiskviit ei vajuks küpsetamisel alla ja oleks elastsem).

Rullbiskviidi lihtne retsept ongi see, et kõike pannakse ühepalju - kui tehakse nelja munaga, siis pannakse kõike muud ka 4. Sama retsepti järgi tehakse ka tordipõhjasid, ainult siis tuleb panna kõike rohkem (näiteks 8 muna jne).
Munavalged vahustada kõvaks vahuks, nii et kui kausi teistpidi keerab, ei kuku kausist välja, munakollased vahustada suhkruga heledaks vahuks, siis lisada munakollasevahule tärklis, jahu ja munavalgevaht, segada ettevaatlikult lusikaga tõstes segamini. Panna küpsetuspaberile, küpsetada keskmises vahes 200 kraadi juures umbes 7-8 min kui pealt pruunikaskollane.
Võta rullbiskviit kohe küpsetuspaberi küljest lahti ja pane ta teise küpsetuspaberi peale. See küpsetuspaber, mille peal rullbiskviiti küpsetasid, tee käega märjaks ja pane see paber rullbiskviidile nii, et märg pool rullbisviidi peal.

Lase paberi all täielikult jahtuda, siis pane täidis ja keera rulli. Kui märga paberit peale ei pane, siis läheb rullbiskviit kõvaks ja seda ei saa pärast enam keerata, murdub katki, eelpool kirjeldatult toimides aga jääb rullbiskviit ilus pehme. kui panna täidis kuuma rullbiskviidi peale, siis võib täidis ära sulada ja vahelt välja joosta.

Jahtunud rullbiskviit kata täididega. Mina kasutasin järgmist täidist.

Rullbiskviidi täidis:

400 g kohupiimapastat (1 toru) segatud suhkru ja vähese piimaga, nii et hea maitse jääb.


Täidisega kaetud rullbiskviit keerata rulli ja lõigata õhukesteks viiludeks.

Võta suurem kauss. Ilusam jääb kui on sügavam ja alt ümaram kauss, aga kuna minu tordi kaunistamise idee nõudis just laiemat, lamedamat pinda, tegin kuumakindlasse klaaskaussi. Kausi põhi ja küljed vooderdatakse tihedalt rullbiskviidiviiludega.

Rullbiskviidi viilude peale valada zelatiiniga segatud sharlotte täidis. Panna natukeseks külmkappi kuni täidis hakkab juba veidi tarduma, nii et kui sinna rullbiskviidiviilud peale panna, siis need ei vaju täidise sisse. Kui liiga kõvaks lasta tarduda, siis ei jää rullbiskviidi tükid enam täidise külge kinni.

Panna külmkappi tarduma päris mitmeks tunniks. Kui tort on kõvaks tardunud, kallata kausist välja ja kaunistada. Algselt plaanisin pealt vahukoorega enne kaunistamist katta, aga kuna tort oli pealt täitsa viisaka välimusega, siis jätsin selle ära.

Tort jääb tunduvalt atraktiivsem kui kasutada erinevaid värve, näiteks teha täidis punase mahlaga või küpsetada pruun rullbiskviit või panna rullbiskviidi vahele punast täidist ja kausi täiteks valget.

Tort tuli väga hea, mahe ja tugev, ei hakanud värisema!

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails