teisipäev, 26. juuni 2007

Peidetud hakkliha


Koorisin 3-liitrilise potitäis kartuleid. Riivisin need vahetult enne vormidesse panekut köögikombainis peenema riiviga. Võtsin peotäie riivitud kartuleid ja pigistasin vedelikust kuivaks (olen teadlik sellest, et koos vedelikuga, läks sealt kindlasti välja ka kasulikke aineid), nii tegin kõigi kartuliribadega.
Lisasin riivitud kartulitele 1 tl soola ja 2 muna, segasin ja katsin õliga määritud 12 pesaga muffinipanni (müüakse Selveris) põhja ja küljed kartuliseguga, panin neid üsna palju. Kartulisegu jätta ka pealt katmiseks.
Täidis:
500 g toorest hakkliha (saab ka vähemaga)
1 riivitud toores porgand
1 tükeldatud sibul
1,5 dl külmutatud herneid (konservherned jäävad kindlasti paremad ja mahlasemad)
1 tl soola
1/5 tl musta peenpipart
1 muna
Täidisained segada omavahel ja tõsta vormidesse riivitud kartuli peale, täidis katta omakorda kartuliseguga, nii et hakkliha ei paista välja.
Pildil vasakul on näha juba kartuliga kaetud hakkliha.
Minul tulid üsna suured kuhjad peale, aga sain kõik kenasti ära jagada, nii et üle ei jäänud midagi. Määrisin pealt hapukoorega, et ei kuivaks liiga ära. Ühele väikesele vormile panin umbes pool tl hapukoort.
Panin küpsema 200 kraadisesse kuuma ahju keskmisesse vahesse ja küpsetasin täpselt 1 tund. Vormidest välja võtmisel olla ettevaatlik, et ilus pruun põhi vormi põhja maha ei jääks. Tegin lusikaga õrnalt äärtes ringi peale ja sain vormikesed tervena kätte.
Täidis teha kindlasti enne kartuli riivimist valmis, sest kartulid hakkavad väga kiiresti hallikaks muutuma. Kui toit on ahjus mõnda aega küpsenud, näeb see välja üsna inetut värvi, kuid serveerimiseks tõstetakse nad vormidest välja nii, et põhi, mis on kaunilt kuldpruun jääb peale ja hallikas inetum pool jääb põhja alla.
Kartuli värvus jäi küll veidi tumedam kui valge, kuid maitse oli väga huvitav. Küpsetatud riivitud kartul meenutas välimuselt niitnuudleid ja maitselt meenutas ka pigem makarone kui kartuleid, neil ei olnud üldse kartuli maitset, ilmselt seetõttu, et pigistasin tärklise välja. Kui mehel lasin arvata, millest see tehtud on, siis kartulit ta ei osanud pakkuda ja endalgi oli raske uskuda, et see kartul on.
Olin maitsega rahul, kõike oli paras jagu. Mulle maitses.

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails