laupäev, 13. september 2008

Kuivatatud alõtshad


Kuna alõtshad hoidistamiseks ei sobi oma eripära tõttu, mis muudab nad kuumtöötlemisel kibedalt hapuks, olenemata lisatud suhkrukogusest, siis tuli mõte kuivatada neid nagu õunu. Mul ei olnud küll alguses ideed, mida kuivatatult nendega teha, kuid kui ma proovisin seda kuivanud kõva haput asja, siis tekkis mul mõte teha nendest teed.

Ja tõesti kuivatatud alõtshadest saab väga hea puuviljamaitselise tee. Liitrise teekannu kohta panin 1,5 spl kuivatatud alõtshasid.



Lõikasin pestud alõtshad pooleks, eemaldasin kivid ja ladusin nad lõikepinnaga ülespoole küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Ahju kuumuse keerasin 100 kraadi juurde, ahju ukse panin kinni, kuid lusika jätsin ukse vahele, et veidi õhku tuleks sisse. 5 tunni pärast olid täiesti kuivad, krõbedad peaaegu musta värvi.
Umbes tund enne lõppu kui nad on juba üsna kuivad, tuleks nad paberi küljest lahti võtta, kuna eraldunud mahla tõttu on nad kleepunud paberi külge ja siis lasta veel tund aega kuivada samal paberil.

4 kommentaari:

Pille ütles ...

Ssille, kuivatatud alõtšad tunduvad väga huvitavad.
Aga tahtsin vastu vaielda, et alõtšad hoidistamiseks ei sobi. Olen aastaid teinud alõtšadest väga mõnusat moosi (keedan marjad pehmeks, siis hõõrun läbi sõela ja siis keedan suhkruga läbi). Väga maitsev ja _kergelt_ hapukas moos tuleb.
Aga meil on need täiesti tavalised kollased alõtšad - Sul paistavad pildil tumedamat sorti olevat?

Ssille ütles ...

Meil on jah tumedamat sorti. Esimesel aastal kui neid hoidistada tahtsin, ämm ja äi hoiatasid, et need ei kõlba, hoidised muutuvad väga hapuks. Ma ei uskunud, tegin ikka, aga pärast viskasin kompotid minema, kuna olid tõesti väga hapud ja mõrud, kuigi värsked viljad pole hapud.

Anonüümne ütles ...

ehk on asi kivides või koores, miks maitse muutub kibedaks

Funky ütles ...

Meie tegime alõtšad kompotiks koos arooniatega ja jäid ilusad helepunased ning maitsesid nagu kirsid. Ei olnud viga midagi!

Related Posts with Thumbnails