teisipäev, 19. august 2008

Prantsuse ploomivorm

Võtsin osa Nami-Nami kooskokkamisest, mille teemaks oli "Clafoutis jm vormiroad marjade ja puuviljadega". Valisin sealt tegemiseks prantsuse ploomivormi: http://www.nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=7450 .

300 g küpseid ploome (kaalusin ploome peale kivide eemaldamist)
2 muna
4 spl suhkrut
2 dl (35 %) rõõska koort
0,5 dl nisujahu
1 tl vaniljesuhkrut
Vormi määrimiseks võid.

Ploomidelt eemaldada kivid ja lõigata ploomid neljaks (lõikasin ploomipoolikud ristipidi pooleks). Madal ahjuvorm määrida võiga. Ploomid laotada vormi. Munad vahustada suhkruga, lisada rõõsk koor. Segada õrnalt juurde nisujahu ja vaniljesuhkur. Tainas valada ploomidele.

Küpsetada 175 kraadises ahjus 20 minutit.
Tegin kõik nagu retseptis öeldud, ahi oli eelnevalt sooja pandud ja vormi ahju paneku ajaks juba täiesti kuum, kuid peale 20 minutit küpsetamist ja ahjust välja võttes oli küpsetis alles täiesti vedel, vedelik. Panin uuesti ahju ja küpsetasin 200 kraadi juures veel 12 minutit, nüüd oli juba enam-vähem, üleküpsenud see kindlasti ei olnud, kohati oli veelgi vedelavõitu.

Ma arvan, et seda peakski küpsetama kas 200 kraadises ahjus või siis pikendama 175 kraadises ahjus küpsetamisaega 40 minutile.


Aga maitsega jäin väga rahule - magus tainas ja veidi mõrkjas-hapukad ploomid (mul ei olnud väga valmis ploomid) olid kokku maitsev ja täiuslik tervik.

6 kommentaari:

Thredahlia ütles ...

:) Sul oli tegu paksu keraamilise vormiga, mis soojeneb oluliselt aeglasemalt kui õhuke metallvorm. Viimases küpseks kindlasti kiiremini. Kui täpsemalt ei ole märgitud, siis tasub seda silmas pidada (ka vastupidi).
Olen niimoodi ühe koogi korralikult ära kõrvetanud, kui üritasin keraamilise vormi retsepti teha harilikus lahtikäivad koogivormis.

Ssille ütles ...

Aitäh tähelepaneku eest, võib-olla tõesti on selles asi. Retseptis oli muidu kirjas, et küpsetada madalate äärtega vormis, metallvormid on tavaliselt kõrgete äärtega.

Thredahlia ütles ...

Pille andis Sulle foorumis palju asjalikuma kommentaari, piilu sinna :)

Anonüümne ütles ...

Aitäh osalemise eest, Ssille!!

Ninataga ütles ...

Ssille ajad on alati kõik maitsvad ja jube head..
Igatahes mina olen alati temalt kõiksugu häid retsepte leidnud :)
See vaja kah järgi proovida, kuigi enda aiast ploome ei leia...

Ssille ütles ...

Ninataga, aitäh sulle! Ega minul endal ka ploome pole, ostsin eile poest, aga sain väga toored ploomid, kuna rohkem valmis lihtsalt polnud müügil, aga kokkuvõttes ei olnud hullu, ajas asja ära. See oligi mul üldse esimene ploome sisaldav küpsetis.

Related Posts with Thumbnails