esmaspäev, 5. november 2007

Valeri küpsised

Retsept saadud internetist.

Koostis:


150 g võid
200 g suhkrut
1 dl purustatud rosinaid
200 g jahu
5 munavalget


Või ja suhkur vahustada, lisada köögikombainis purustatud või noaga hakitud rosinad, jahu, lõpuks kõvaks vahuks vahustatud munavalged.
Küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile tõsta lusikaga väikesed taignakuhjakesed. Küpsetades vajub tainas laiali. Seetõttu tuleb jätta küpsiste vahele laiemad vahed.
Panen siia näidiseks ka oma esimese pannitäie, millel küpsiste vahed olid liiga väikesed ja taigen vajus üksteise külge.
Liiga suured kuhjad:
Valesti paigutamise tagajärg:
Sellel pildil on õige suurusega kuhjakesed.
Olen neid küpsiseid teinud siis kui teen munakollastest jäätist või kooki, kuhu lähevad ainult munakollased ja munavalgeid jääb üle.
Küpsetada 200 kraadises ahjus keskmises vahes. Nende küpsistega on selline imelik lugu, et isegi kõige ülemises vahes küpsetades kipuvad alt väga kiiresti pruuniks minema, kuigi pealt ei lähe. Ühegi teise küpsetisega sellist asja juhtunud pole. Neid küpsiseid olen mitu korda teinud ja igakord sama lugu, et alt lähevad liiga pruuniks, kuid pealt jäävad heledad. Proovisin ka ainult ülemises vahes küpsetada, kus peaks just pealt rohkem küpsetama, aga ikka läksid kõigepealt alt pruuniks. Ju siis peabki nii olema.
Üsna rasvased, aga hea maitsega küpsised!

12 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tõeliselt vahva sait sul :) mina sain ideid oi oi kui palju :) niii tore...

Anonüümne ütles ...

Äkki oled tänaseks selgusele jõudnud, miks küpsised alt mustaks lähevad? Endalgi sama probleem.

Ssille ütles ...

Ei ole, aga ega ma pole selle probleemiga ka tegelenud, aga äkki munavalgete tõttu. Igal juhul pannkoogid, mis tegin ainult vahustatud munavalgetega, kippusid ka kiiresti pruuniks minema. Aga miks ahjus just alt ja mitte pealt, seda küll ei tea.

Anonüümne ütles ...

Tegin neid jälle ja probleem on nüüd selles, et küpsised jäid väga kõvad. Ideid, miks see nii jäi?

Sille ütles ...

Äkki küpsetasid liiga kaua?

Anonüümne ütles ...

Ei, mitte seda. Aga nüüd mõtlema hakates võis olla asi selles, et kasutasin odava jahu asemel poole kallimat teist sorti jahu, mis pidavat eriti hea pizzade tegemiseks olema.

Anonüümne ütles ...

mul tulid hoopis vastupidi.alt olid valged ja pealt helepruunid , aga päris head olid <3

toidupildid ütles ...

Ilmselt ahju eripära.

Anonüümne ütles ...

Meie tegime ka Valeri küpsiseid.
300 g võid
400 g suhkrut
7 tk munavalget
4 spl pähkleid
0.5 kl rosinaid
300 g jahu
Ei kõrbenud altpoolt ära !!!:D Äkki see on tingitud munavalgest ja jahust .?

Anonüümne ütles ...

Vast ehk nii ei kõrbe?
-----------------------------------
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 10 minutit, kuni küpsised on kergelt pruunika servaga. Eemalda kohe kuumalt ahjuplaadilt ja lase restil jahtuda.

Anonüümne ütles ...

Pigem 180 kraadi juures ja neid tuleb hoolega jälgida ning kui on kergelt pruunikad ääred siis kohe ahjust välja võtta.

Anonüümne ütles ...

Pigem 180 kraadi juures ja neid tuleb hoolega jälgida ning kui on kergelt pruunikad ääred siis kohe ahjust välja võtta.

Related Posts with Thumbnails