neljapäev, 2. aprill 2009

Porgandi-pärmitaignast kohupiimakorbid ja juustupärg

Retsept on võetud I. Savi raamatust "Saiad, pirukad, koogid".
Sellest taigna kogusest tegin 2 pannitäit kohupiimakorpe ja ühe juustupärja.
Porgandi-pärmitainas:
2,5 dl piima
50 g pärmi
1 kg porgandeid
150 g ehk 1,25 dl suhkrut
1 tl soola
1,5 dl õli või 150 g võid
1 kg jahu
Enne taigna kerkima panekut keeta porgandid pehmeks. Kaalusin kooritud, puhastatud porgandeid 1 kg, lõikasin need jämedateks ratasteks, keetsin pehmeks, purustasin köögikombainis peeneks, võib teha ka hakklihamasinaga.
Piim lasta käesoojaks, segada suhkruga lahustatud pärmiga, lisada 350 g jahu, jätta kaetult 20 minutiks eelkerkima. Selle ajaga ma erilisi märke kerkimisest ei näinud.
Peale 20 minutit eelkergitamist lisasin taignale purustatud porgandid, õli, soola, 650 g jahu. Segasin mikseri taignakonksudega korralikult läbi, nii et tainas hakkas poti äärtest lahti tulema.
Jätsin taigna kaetult sooja kohta kerkima. Kerkis väga hästi!
Võtsin peoga tainast, tegin taignapalli jahuseks asetasin küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile surudes käega lapikuks. Keskele vajutasin väiksema tassiga koha täidise jaoks.
Iga taignaketta keskele asetasin ohtralt täidist. Enne täidise panekut tuleks taignaääred määrida munaga või veega (tegin veega, pildil küll alles määrimata, jagan siin tagantjärgi tarkust)
Kohupiimatäidis:
500 g magusat rosinatega pakikohupiima
1 spl suhkrut
2 muna
4 spl hapukoort
4 spl sulatatud võid
Segasin kõik koostisained omavahel.
Sellise retsepti järgi tehtud täidisesse ei tekkinud küpsetamisel pragusid.

Küpsetasin 200-kraadise ahju keskmises vahes 18 minutit ja siis veel ülemises osas 4 minutit.
Ahjust välja võttes tegin saiaääred veega õrnalt märjaks.
Väga head ja muidugi tervislikud. Saiakesi, mis jäid järgi, säilitasin öösel toidukilega kaetult külmkapis, hommikul olid täiesti pehmed.
Porgandi-pärmitainas ei ole küll nii õhuline ja kohevalt, vetruvalt pehme kui tavalisest pärmitaignast tehtud küpsetised, see on veidi tihkem, kuid maitseomadustelt on kindlasti parem, porgandimaitset ei tundnud, lihtsalt hea ja ilusa värviga.
Tegin ka juustupärja. Selleks rullisin ülejäänud taigna lauale laiali, asetasin peale margariini tükke ja 150 g riivitud juustu. Keerasin rulli, rulli lõikasin kolmeks ribaks, millest punusin patsi, mille asetasin ringi kujuliselt pannile. Küpsetasin 200-kraadises kuumuses kuni oli pealt kuldpruun. Samuti hea!
Seda tainast sobiks kasutada ka plaadipirukate aluseks või lihtsalt väikseid kukleid teha, aga miks ka mitte porgandipirukate taignaks või milleksi muuks.

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails