laupäev, 20. detsember 2008

Uhke jõulustritsel

Tegin 2 pärmitainast - ühe tavalise, kuid lisanditega ja teise piparkoogi-pärmitaigna, mis eriti hästi ei õnnestunud.




Tavaline pärmitainas:

Eelkergitus:


0,25 l piima

25 g pärmi

200 g jahu

0,75 dl suhkrut




Lasin piima käesoojaks, võtsin pliidilt, lisasin suhkruga vedelaks segatud pärmi ja jahu, jätsin kaanega kaetult 20 minutiks kerkima.


Peale eelkergitust:



1 muna

0,75 dl õli

225 g jahu

1/4 tl soola

80 g marmelaaditükikesi




Hiljem rullimisel taigna peale võitükikesi, 2,5 tl suhkurt, 1,5 dl suhkrusiirupis leotatud jõhvikaid


Peale eelkergitust lisasin muna, õli, jahu, soola ja kuubikuteks lõigatud marmelaaditükid. Segasin mikseri taignakonksudega läbi ja jätsin sooja kohta kerkima vähemalt kahekordseks (umbes 1 tund).





Piparkoogi-pärmitainas:


Eelkergitustainas:



2 dl suhkrut

1 dl vett

0,5 tl piparkoogimaitseainet

50 g pärmi

3 spl suhkrut pärmi lahustamiseks

200 g jahu




Pruunistasin suhkru nagu piparkoogitainast tehes, vt. http://toidupildid.blogspot.com/2007/11/piparkoogi-taigen.html, lisasin kuuma vee ja maitseaine, lasin jahtuda käesoojaks, siis lisasin suhkruga vedelaks segatud pärmi ja jahu, segasin lihtsalt lusikaga läbi. Jätsin kaanega kaetult 20 minutiks kerkima.



Peale eelkergitust:



1 muna

0,75 dl õli

soola

225 g jahu

70 g valget shokolaadi



Hiljem lahtirullitud taignale peale panemiseks võid, suhkrut, rosinaid.



Peale eelkergitusaega lisasin teised koostisained ja segasin mikseri taignakonksudega, kuni tuli poti külgedelt lahti keskele kokku.



Peale kerkimist rullisin kummagi taigna laiali.




Siirup jõhvikate jaoks:

1 dl suhkrut

0,5 dl vett

Suhkru ja vee keetsin koos läbi, jahutasin ja panin sinna 1,5 dl jõhvikaid. Lasin jõhvikatel seal liguneda vähemalt 1 tund. Enne kasutamist nõrutasin marjad.

Valge taigna katsin võitükikestega, raputasin peale 2,5 tl suhkrut ja suhkrusiirupis leotatud jõhvikad. Pruunile taignale laotasin samuti võitükikesed ja suhkru ning pestud ja nõrutatud rosinad.

Kummagi taigna keerasin rulli,

pruuni taignarulli tõstsin valge taignarulli peale.

Lõikasin läbi kahe rulli selle kahekorruselise rulli kolmeks ribaks ja

põimisin punupatsiks, mille lõikasin kaheks stritsliks.

Küpsetasin 200-kraadise ahju keskmises vahes kuni oli küps.

Probleem oli mul piparkoogi-pärmitaignaga. ma ise mõtlesin, et võiks sellist asja proovida teha, kuid kas suhkrusiirupis oleva suure suhkru koguse tõttu või mis põhjusel ei tahtnud piparkoogi-pärmitainas kerkida, kuigi pärmi panin talle poole rohkem ja peale küpsemist jäi mõnest kohast see tainas natuke nätskeks ja valge shokolaadi maitset polnud ka üldse tunda. Kuid kokkuvõttes oli päris hea, see oli tore, et ka peale küpsemist olid marmelaadid oma endise kuju ja värviga.

4 kommentaari:

ninataga ütles ...

Kas selle suhkrukoguse vähendamisest poleks abi?
Ma proovin selle järgi teha ja natuke koostist muuta, sest on olemas müügil piparkoogimaitseaine, kui seda kasutada...
Ma natuke mõtisklen asja üle...

Sille Varblane ütles ...

Suurem suhkru kogus on vajalik selleks, et kui see ära pruunistada, annab see piparkoogi värvi. Muidugi oleks variant ka valgele pärmitaignale lisada piparkoogimaitseainet.

Kardemon ütles ...

ma mõtisklesin ükspäev et kuidas jääks marmelaad pärmitaigna-saias. ja saingi siit vastuse :) kuna stollenit teha ei jõudnud, siis marmelaadi ja muude lisanditega vast proovin teha!

ilusat jõuluaega!!!

jordan shoes ütles ...

cool blog

Related Posts with Thumbnails