laupäev, 8. detsember 2007

Maksapasteet


Koostis:
600 g sea maksa
500 g pekiga liha
1 sibul
1 porgand
1,5 tl soola
1/4 tl peenpipart
vesi
50 g võid
Maks ja liha lõigata tükkideks, ei pea eriti väiksed tükid olema. Sibul hakkida, porgand lõigata tükkideks.
Pannile panna veidi õli, milles praadida esialgu üsna kõrgel kuumusel koos maksa, liha, sibulat ja porgandeid. Praadida nii kaua kuni võimalik, vajadusel vähendada kuumust. Kui tekib kõrbemise oht, siis lisada vesi. Retseptis, mida ma lugesin, oli ainult 1 kl vett. Panin selle, kuid nii kui vedelik hakkas ära kaduma, lisasin vett juurde.
Minu vanaema õpetuse järgi peaks panema kohe nii palju vett, et maks ja liha oleksid veega kaetud ja soovitaksingi nii teha, sest lõpus peab ikka natuke vedelikku ka alles olema, et pasteet liiga paks ja kõva ei tuleks.
Praadimise algusest kuni valmimiseni, kuni liha oli täiesti pehme, kulus 2,5 tundi.
Nüüd tuleks hautatud pasteedimaterjal ajada 1-2 korda läbi hakklihamasina ja seejärel mikseriga vahustada lisades ka võid. kui peale hautamist on alles palju vedelikku, ei soovita kõike peale hakklihamasinast läbi ajamist kohe pasteedi hulka valada. Vahustamise ajal vaadata, et oleks paraja paksusega, vajadusel lisada juurde. Minul jäi vedelikku üsna vähe, aga pasteet ei jäänud kuiv ega kõva.
Minul ei olnud hakklihamasinat käepärast, purustasin kõik köögikombainis, päris kreemjalt peen pasteet ei tulnud, kuid ega suuri tükke ka ei jäänud. Köögikombainiga tehes jätsin eraldi vahustamise etapi ka ära. Lisasin köögikombaini pasteedile külma väiksemateks tükkideks lõigatud või, kuna pasteet oli kuum ja või sulas seal kohe, ei olnud vajadust enne võid sulatada. Proovida maitset, vajadusel lisada soola juurde.
Valmis pasteedile võib lisada ka natuke konjakit või muskaatpähklit. Minul neid ei olnud, aga pasteet tuli sellegipoolest päris hea.
Pasteedi valasin kaussidesse.
Nüüd avanes mul võimalus ka oma ammune unistus - siiliperekond teoks teha. Suurema siili jaoks tõstsin taldrikule pasteedi siili kujuliselt. Väikeste siilide tegemiseks kasutasin väikseid üksikult müüdavaid pähklikoore kujulisi vorme, millesse panin pasteedi. (Müüakse Viljandis ja Tartus kaupluses "Tuhat vajalikku asja")
Okkad tegin võist, mille lasin toas nii pehmeks muutuda, et tordipritsist läbi tuli. Liiga pehme ei või ka olla, muidu vajub laiali. Pigem soovitaksingi, et või olgu nii kõva, kui läbi tordipritsi tuleb, liiga kõva võid ei jõua sealt läbi suruda. Alguses katsin siili läbi laiema avaga otsiku. Okkaid oli hea teha läbi väikese ümmarguse auguga otsiku, jäid ilusti püsti. Silmadeks ja ninaks kasutasin piprateri.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Valmistasin esimest korda selle retsepti järgi ja tulemus oli algaja kohta suurepärane. Ainuke viga oli, et soojast peast kartsin vedelikku liiga palju panna, mis oli viga. Soojast peast ehk peakski tunduma pasteet vähe püree moodi, et külmana jääks hea ja münus, mitte liiga kuiv. VÄGA HEA RETSEPT. AITäHH!!!

Anonüümne ütles ...

Valmistasin esimest korda selle retsepti järgi ja tulemus oli algaja kohta suurepärane. Ainuke viga oli, et soojast peast kartsin vedelikku liiga palju panna, mis oli viga. Soojast peast ehk peakski tunduma pasteet vähe püree moodi, et külmana jääks hea ja mõnus, mitte liiga kuiv. VÄGA HEA RETSEPT. AITÄHH!!!

Related Posts with Thumbnails