teisipäev, 18. september 2007

Speltajahu-mustika muffinid


Retsept on võetud internetist.

Veregrupidieedi kohta vaata ka siit: http://toidupildid.blogspot.com/2007/09/veregrupidieedi-toidud.html

Retsept on mõeldud B-veregrupile, kommentaare järgides sobib ka teistele gruppidele.

4,25 dl speltanisujahu (sobib kõikidele veregruppidele)
0,8 dl suhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
1 muna
1,8 dl lehmapiima (A grupp võiks asendada sojapiimaga, 0-grupp võiks asendada veega, AB sojapiima või kitsepiimaga)
4 spl oliiviõli
1,8 dl mustikaid

Speltanisujahu kohta saab infot siit: http://www.harmoonikum.ee/?p=66
Speltanisujahu erineb lisaks toiteväärtuse ja koostise poolest ka välimuselt.
Müüakse ökopoodides, Tartu Turuhoones nägin ka, ehk müüakse Tallinnas ka mõnes suures poes mitteöko jahu, kui keegi näeb, andke teada, sest speltajahu ökopoodides ja isegi Tartu turul on meeletult kalli hinnaga 48 kr/kg.
Kellel huvi, püüdke kontakt saada oma piirkonna talunikuga, kes kasvatab speltanisu, siis võib odavamalt saada.
Kuna ma ei taha küpsetamisest kuidagi loobuda, aga nisujahu tekitab probleeme, kuid speltanisujahu on kasulik, siis püüan seda kasutada.
Jahu, suhkur, küpsetuspulber segada omavahel. Muna kloppida lahti, lisada piim ja õli. Segada ja lõpuks lisada taignale mustikad. Tõsta muffinivormidesse, panna eelsoojendatud 200 kraadisesse ahju keskmisesse vahesse ja küpsetada 20 minutit või kuni pealt on pruunikad.
Muffinid kerkisid imehästi, panin ainult pool vormitäit, kuid küpsenult olid suured kuhjad peal, mis ei vajunud alla, nagu ka pildil näha. Tavalise nisujahuga mul ei ole küll muffinid selliselt kerkinud. Maitse oli hea, kuigi on tunda, et tegemist on veidi koredama jahuga. Lastele maitses ka väga.
Järgmisel päeval koristades leidsin pooliku muffini, mis oli kukkunud voodi alla ja uskumatu, aga see oli täiesti pehme. Kuna see oli minu esimene kogemus speltajahuga, ei oska täpsemalt öelda, aga tundub, et tooted sellest jahust püsivad kauem pehmed.

1 kommentaar:

Eva P. ütles ...

Arvasin siiani, et speltajahust tehtud küpsetised ei kerki üldse, seetõttu oli üllatav lugeda, et Sul nii hästi kerkisid. Näiteks kasvõi need ökopoodides müüdavad speltajahuküpsetised näevad välja inetud käkid.

Related Posts with Thumbnails