pühapäev, 1. veebruar 2009

Mokakänd




6 kooki

Jätkan nostalgialainetel. Kuigi ma ei tea, kas lapsena seda kooki üldse sõin, on mul plaan jäädvustada need vanad koogid ja ainus võimalus selleks on need ise läbi teha.


Selle koogiga oli kõige keerulisem, internetis ühtegi retsepti leida polnud. Kondiitritöö tehnoloogia raamatus oli öeldud, et koosneb biskviitpõhjast, kohvikreemist, biskviidipurust. Sealt sain ka õetuse, et küpsetada biskviitpõhi ja sellest lõigata iga koogi jaoks 2 ketast. Mul oli võimalus lugeda ka ühe kondiitrieriala õppinud inimese konspekti ja seal õpetati, et läbi tordipritsi lasta taignast väiksed kettad, kuid suure tükina küpsetades ja siis välja lõigates jäävad palju pehmemad, siis ei jää igale koogitükile ümber kõva äär.
Kohvikreemi koostisainete kogused kombineerisin ise.
Biskviitpõhi:
5 muna
5 spl suhkrut
2,5 spl jahu
2,5 spl tärklist

Munakollased vahustada suhkruga heledaks vahuks, munavalged vahustada tugevaks vahuks. Munakollasevahule lisada jahu-tärklisesegu ja munavalgevaht, segada ettevaatlikult segamini, valada vormi, küpsetada 200-kraadise ahju keskmises vahes pruuniks, tikuga võib proovida küpsust, kui tikk jääb puhtaks, on valmis. Küpsetasin ristkülikukujulises vormis,
seest mõõdetud põhjamõõtudega 30 * 22 cm.
Jahtunud tordipõhja peal, külgedel ja all oleva tumedama kihi riivisin ära ja jätsin puisteks. Riivimiseks lükkasin käsiriivi koogipõhja peal.
Jahtunud biskviitpõhjast lõikasin ümmarguse piparkoogivormiga kettad, iga koogi jaoks 2. Õpetuse järgi oleks pidanud immutama ühe koogi pealmist kumerat poolt, sellele panna kreem, peale panna teine põhi tasase poolega üles, kuid mul olid kõik kettad ühtlaselt tasased, nii, et iga koogi mõlema põhja immutasin, selleks tõstsin igale kettale 1 spl morssi. Kui 2 koogipoolt oli kreemiga kokku pandud, siis katsin kreemiga ka küljed ja pealt. Veeretasin kooke külgepidi purus, kaunistasin pealt.
Pildil on näha 3 eri etappi.
Kohvi-võikreem:
100 g võid
50 g tuhksuhkrut (4 spl)
50 g kondenspiima (paksu kondenspiima puhul 2 kuhjaga spl)
0,5 tl konjakit
1 spl kakaopulbrit
1 tl kohviekstrakti
Panin köögikombaini või, tuhksuhkru, kondenspiima, vahustasin segamini ühtlaseks kreemiks, siis lisasin konjaki, kakaopulbri ja kohviekstrakti.
Kohviekstrakt:
0,5 tl kohvipulbrit
3 tl keeva vett
Kohvipulbrile lisada vesi, lasta seista, kurnata, saadud vedelikust 1 tl lisada kreemile.
Biskviitküpsised seenekübarateks:
1 muna
2 spl suhkrut
2 spl jahu
Muankollane vahustada suhkruga heledaks vahuks, munavalge vahustada tugevaks vahuks. Munakollasevahule lisada jahu ja munavalgevaht. Lasta tordipritsist väiksed küpsised, küpsemisel vajuvad laiali, küpsetada kuldpruuniks.
Immutamiseks morssi - igale kettale 1 spl


Kuigi võikreemiga koogid on rammusad ja üle ühe neid ei tahakski, oli kreem väga hea maitsega ja seega ka kook hea.

6 kommentaari:

kardemon ütles ...

uurisin kas saaks raamatkogust seda raamatut.. ainult Rahvusramatukogus on ja seal saab vaid kohapeal ju lugeda (no ja 1aastase lapsega see vist väga mugav poleks :)) seega, jään huviga ootama Su järgmisi postitusi nende nostalgiliste hõrgutistega. suur soov ka ise osata teha neid koogikesi jms, mida poest osta saab :)

Ssille ütles ...

Variant oleks ka raamatukogus paljundada, aga see võib kalliks minna, raamatus on 200 lk.

Kui sa oskad nimetada midagi konkreetset, mis sind huvitab, siis ma võin selle eelisjärjekorras läbi teha. Seal on saiakesed, koogid, küpsised, tordid.

Sain "leningradi" küpsiste retsepti, aga ei saa neid teha, kuna ei tea, mis on melanž, mis kuulub sinna koostisesse.

Anonüümne ütles ...

Melanz (melange) on prantsuse keeles "segu". Kuna venelased on palju prantsuse keelest sõnu laenanud, siis võib ka sel juhul olla tegu mõne maitseaineseguga.

Ssille ütles ...

See kukub küll nüüd nii välja, et ise küsin, ise vastan, kuid eile õhtul leidsin juhuslikult sealt raamatust ka melanži seletuse, ma ei tea, miks ma seda varem ei näinud. Seal oli kirjas, et melanž on külmutatud munamass, seega võib selle asemel muna kasutada.

Anonüümne ütles ...

sa oled nii tubli, et selliseid keerulisi küpsetisi viitsid teha:)
Selline ema tahaks isegi olla:) Eks ma püüa:)

Ssille ütles ...

Ega mul pole eesmärk just keerulisi kooke teha, aga vanema aja kookide tegemise olen võtnud käsile, kuna soovin neid lihtsalt jäädvustada.

Related Posts with Thumbnails