neljapäev, 5. veebruar 2009

Dallase saiad


Vaatasin erinevaid retsepte, kuid kombineerisin täidise ise ja pean ütlema, et see tuli täpselt sellise maitsega, millisena ma mäletan mõned aastad tagasi söödud "Fazeri" dallase saiu. Välimusega ma ei jäänud rahule, lootsin, et täidis jääb pealt ühtlasem ja läiget mul ei õnnetsunud ka saavutada.

Aprill 2008 ajakirjas "Oma maitse" olid väga kaunid Dallase saiad, kuid seal olid toorjuustuga. Kuna kohupiim on odavam ja seega paremini kättesaadav kõigile ja nagu ma Nami-Namist lugesin, siis originaalretsept pidi olema kohupiimaga, siis tegin kohupiimaga. Seal oli läike saamiseks soovitatud peale küpsetamist määrida saiakestele veega segatud aprikoosimarmelaadi, kuid seda ma ostma ei hakanud.
Eelkergitusega pärmitaigen:

Soojenda 0,5 l piima käesoojaks (pigem olgu jahedam kui kuumem, liiga kuumaga ei hakka pärm kergitama),
lisa 1,5 dl suhkruga segatud 50 g pärmi
ja 400 g jahu.

Sega lusikaga läbi ja jäta 20 minutiks kaetult kerkima.Võta juba munad ja õli külmkapist välja soojenema.

Peale seda lisa taignale

2 lahtiklopitud muna
1,5 tl soola
450 g jahu
1, 5 dl õli.

Sega mikseri taignakonksudega kuni moodustab nõu keskel palli. Lase kerkida kinni kaetult soojas kohas, mitte kuuma pliidiplaadi peal, pigem kuuma pliidiplaadi kõrval või radika peal kuni taigen kerkib vähemalt kahekordseks (umbes 1 tund). Õhukindlalt, näiteks toidukilega kaetult kerkib taigen kiiremini!
Rullisin kogu kerkinud taigna korraga jahusele rullimisalusele laiali, katsin korralikult äärest ääreni kreemiga, tõmbasin noaga ühtlaseks, siis keerasin kokku pikaks tihedaks rulliks ja siis lõigata 2 cm pikkusteks juppideks.
Taignarullidel vajutasin keskmise osa veidi madalamaks, selleks tegin väikse kausikese põhja jahuseks ja sellega vajutasin. Tekkinud õõnsusesse ja ka saiakese peale tõstsin veel kreemi ja lükkasin sõrmega ühtlaselt laiali. Algselt proovisin tordipritsist kreemi lasta, kuid siis kulus seda liiga palju. Ühe pannitäie tegin nii, et silusin kreemi noaga siledaks, kuid siis tekkisid küpsemisel täidisesse praod.
Enne küpsetamist määrisin saiakesi muna-meeseguga. Mõtlesin, et kui veidi lahustatud mett lisada lahtiklopitud munale, siis ehk jäävad küpsetised läikivamad, kuid ma ei täheldanud erilist efekti.
Panin 1 muna juurde 1 tl mett, mille lahustasin 2 tl kuumas vees.
Küpsetasin 20 minutit 200-kraadise ahju keskmises vahes.
Täidis:
150 g võid
400 g kohupiimapastat
2 dl suhkrut (ma pole päris kindel, kas panin 1,5 või 2 dl, kuid kaldun 2 dl-i poole)
2 muna
1 karp Ekströms vaniljekastmepulbrit (2 pakki)
2 spl vanillisuhkrut
1 spl tärklist
Tükeldatud või vahustasin köögikombainis vaniljekastmepulbri ja suhkruga, lisasin ühekaupa munad, seejärel kohupiimapasta, vaniljesuhkru, tärklise.

Kreem oli väga hea!

18 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

See Fazeri saiakeste läige saavutatakse mingi kahtlase maitsetu möksiga, mis päev otsa pliidiplaadil podiseb ning kui ära jahtub, siis on selline tarretise vms moodi. :D Ma täpselt ei tea, raudselt mingi keemiline firmasaladus vms.

Anonüümne ütles ...

Väga isuäratavad tunduvad ja küllap ongi. Mitu saiaksest antud kogusest saab ja kas kreemist jagus?

Tervitades,
Mari

Ssille ütles ...

Vist tuli 22 saiakest, kreemist jätkus.

Anonüümne ütles ...

Supersaiad tulid sellest retseptist, tänud Sille! Värske pärmi asemel kasutasin 2 pakki kuivpärmi, nii head pärmitaigent pole ammu välja kukkunud. Mul tuli sellest kogusest 2 plaaditäit dallase saiakesi ja 1 plaaditäis kaneelirulle (kreem sai otsa, aga mul jagus seda 30-32 saiale niigi)

Tänulik,
Mari :)

R. ütles ...

Ma olen mitu-mitu korda Dallase saiu teinud, enamasti ikka siis, kui neid lunitakse :).

Ma olen avastanud, et tainas kekrib hästi, kui tuba on soe ja kõik aknad kinni, selline soe ja kuiv õhk on taignale hea ja ma teen taigna sellise pehme, minu vanaema ütles, et parim tainas on selline, mis katsudes on nagu kassi kõht, mis on just piima täis limpsitud :).

Head saiad ja täidist peab alati rohkem olema, seda käiakse salaja suhu pistmas :).

Anonüümne ütles ...

Tuli soov kindlasti neid saiu ka ise teha.
Pole ammu su blogi vaatamas käinud - kus on ikka vahepeal asju juurde tulnud! Nii kodused ja mõnusad tunduvad need retseptid kõik. Suur kalli sulle ja aja ikka oma asja edasi!

kardemon ütles ...

kas oskad seletada, miks on vaja taigen rulli keerata et siis täidist sisse panna (seda sama OM artiklit uurides tekkis juba küsimus)? korpe tehes sellist juhendit ju pole (piisab pallikesest, mille keskele auk vajutada). pole ammu ka ise Dallase saia ostnud.. äkki ongi kuidagi teistmoodi...

Sille ütles ...

Anonüümsetele - aitäh! Kardemonile - siis tulevad rohkema täidisega saiad kui keerad koos täidisega rulli ja igas ampsus on ka taigna vahel seda head kreemi. Ja et eriti head tuleksid, pannakse ka peale veel suur ports kreemi.

Anonüümne ütles ...

Kas selle vanillikastmepulbri paned kuivalt võiga mikserdama või lahustad sa seda piimas enne?

Sille ütles ...

Panin kuivalt nagu suhkru.

Enely ütles ...

Kas täidise maitses oleks tunda väga suuri muutusi kui ma paneks 150 gr või asemel 100 gr võid? ja kas taina sees võiks õli muuta sulatatud või vastu, palju seda siis panema peaks?:), saiakesed ise väga isuäratavad;)

Sille ütles ...

Maitses vaevalt erinevust tekib, võid katsetada, ainus, mis võib tekkida vähema või panekuga, on see, et täidisesse võivad praod tekkida, aga 100 g tundub ka päris suur kogus olevat.

Pane taignasse sulatatud võid samas koguses nagu õli oli mõeldud, vala sulanult või mõõdunõusse.

Enely ütles ...

selge pilt, eks siis läheb katsetamiseks:), tänud kiire vastuse eest:)

Aliika ütles ...

Kas selle sama taignaga kannatab teha ka kringlit? Saiad tulid küll imemaitsvad ja pehmed välja...

toidupildid ütles ...

Sobib küll ka kringliks.

Anonüümne ütles ...

Tere! Minu küsimus on järgmine: millise konsistentsiga peaks täidis jääma? Minul ta vedelamapoolne küll ei jäänud... on see õige või vale???

Anonüümne ütles ...

Tegemist tavalise zeleega ja kindlasti ei podise päevläbi pliidil ��

Siriso ütles ...

Oh, nii võivad eriti head tulla.igal poes käigul võtan poest 2 vähemalt kohvi kõrvale.Lemmikud💚

Related Posts with Thumbnails