neljapäev, 29. jaanuar 2009

Tuuletaskud/tuuletasku luiged




Kevadel tegin Angeelika Kangi õpetuse järgi tuuletaskust luiki.
Nüüd proovisin Ida Savi raamatust "Saiad, pirukad, koogid" pärit retsepti järgi tuuletaskuid ja need olid paremad. Panen siia mõlemad retseptid ja pildid.
Alustan tavalistest tuuletaskutest. Kuna Ida savi raamatus olid osad kogused klaasides ja võil oli vahemaa 75-100 g, siis määrasin kogused sisetunde järgi.
Keedutaigen:
3 dl vett
75 g margariini või võid
0,5 tl soola
1 spl suhkrut
3 dl jahu
4 muna


Vesi lasta koos rasvaine, soola ja suhkruga keema tõusta. Keedunõu tõstetakse tulelt, jahu valatakse korraga kuuma vedeliku hulka ja segatakse hoogsalt, siis pannakse uuesti tulele ja kuumutatakse segades kuni taigen lööb poti külgedelt lahti ja moodustab palli. Selleks kulus uuesti tulele panekust vaid mõni sekund.
Taignal lastakse natuke jahtuda (10 minutit) ja siis lisatakse ühekaupa munad, peale iga muna lisamist mikserdatakse (mina tegin nii) või klopitakse puulusikaga ühtlaseks. Alguses peale muna lisamist muutub mikserdades taigen väikesteks tükkideks, edasi mikserdades hakkab taigen ühtlasemaks muutuma ja mikseri visplite külge tulema, siis tuleb kiiresti mikserdamine lõpetada, muidu on varsti terve tainas visplite küljes.Taignast pritsitakse läbi tordipritsi või pannakse lusikaga pätsid küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile ja küpsetatakse ahju alumises osas eelkuumutatud ahjus 10 minutit 225-kraadi juures, siis veel 15 minutit 200-kraadises ahjus. Paar minutit enne küpsetamise lõppu, keerata ahjul kuumus maha.
Ahjuust ei tohi avada, vähemalt 15 minuti jooksul, muidu vajuvad küpsetised alla.
Minul vajusid ahjust võttes natuke alla, võib-olla oleks pidanud veidi kauem küpsetama, aga kuna kreem tõstab nagunii toote kõrgust, siis ma ei näinud selles probleemi. Võib-olla kõrget tuuletaskut on lihtsalt kergem täita.
Tuueltaskud jäid head, pehmemat sorti, mitte kõvad kuivikud, jäin väga rahule.


Kohupiima-vahukoorekreem:
400 g kohupiimapastat (Alma, Pagari)
suhkrut nii, et oleks maitselt hea
200 ml (1 pk) vahukoort vahustatult
2 spl suhkrut vahukoore vahustamiseks
1,5 tl zelatiini
2 tl vett zelatiini paisutamiseks
Vahukoor vahustada suhkruga, lisada suhkruga maitsestatud kohupiimapasta ja samal ajal mikserdades paisutatud ja seejärel 15 sekundit mikrolaineahju soojendamise reziimil soojendades või kuumaveevannis tassis sulatatud zelatiin.
Jahtunud tuuletaskud täita tordipritsi pika peenikese otsiku abil kreemiga. Selleks lükata otsik külje pealt tuuletaskusse ja suunata kreemi nii ühele kui teisele poole.




Luiged
Retsept raamatust "100 kooki 3"
Keedutainas:
3 dl vett
100 g võid
näpuotsatäis soola
1 tl suhkrut
3,5 dl jahu
4 muna
Selle retsepti järgi jäi tainas selline:
See tainas jäi paksem kui esimese retsepti järgi ja seda oli raskem läbi tordipritsi lasta.
Selle retsepti järgi tuli küpsetada 200-kraadises ahjus 20 minutit ja siis jätta 10 minutiks suletud uksega ahju.
Täidis:
400 g kohupiima
2 dl vahukoort
1 tl vaniljesuhkrut
1 dl suhkrut
Tuuletaskutel tuli kolmandiku ulatuses lõigata katus pealt ära, poolitada see pikisuunas, nii saab 2 tiiba. Tõsta täidis tuuletaskusse, katta tiibadega, asetada kael kohale.
Kindlasti võiks eelistada zelatiiniga varianti! See zelatiini kogus ei tee kreemist tarretist, kuid muudab kreemi veidi tahkemaks nii, et kreem ei voola tuuletaskutest välja ja süüa on mugavam.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Keedukreemist tuuletaskuid tehes jäävad nad õhulised (seest tühjad), kui nende alla küpsetuspaberile ja nendele peale (enne ahju panekut) piserdada veepritsist vett! Veeaur ongi see, mis nad seest õõnsaks teeb! Vett ei tohi olla palju, oleneb taskute suurusest. Paar korda pritsiga üle käia.

Ssille ütles ...

Aitäh, peaks proovima!

Related Posts with Thumbnails