esmaspäev, 2. juuni 2008

Lihapirukad


Nii imelik kui see ka pole, tegin alles nüüd esimest korda elus lihapirukaid.


Eelkergitusega pärmitaigen:

0,5 l piima
850 g jahu
2 muna
1,5 dl suhkrut
1,5 dl õli
0,5 tl soola
50 g värsket pärmi või 12 g Nordic Yeast kuivpärmi (1 pk)

Kasutasin pirukate tegemiseks pelmeenivormi. Selleks võtsin nii suure tüki tainast, et saaks rullida pelmeenivormi suuruse tüki ja jääks veel üle väike äär, mille saaks vormi ääre alla keerata ja sinna käega kinnitada. Tõstsin taigna vormi peale, aukude kohale tõstsin väikesed lihatäidise kuhjad. Täidist aukudesse suruda ei tohi, muidu ei saa pärast pirukaid vormist kätte. Täidisega kaetud taignale tõsta teine taignatükk. Taignarulliga rullida tainast kuni on näha eraldi lahti lõigatud pirukad, alguses rullida ettevaatlikult taignarulliga vajutades, et täidis vajuks allapoole, mitte ei läheks rullides alumise taigna peal aukude vahele laiali.

Vaata pelmeenide tegemise õpetust, seal on täpselt näha, kuidas selle vormiga toimida:


Suuremate pirukate tegemiseks rullida taigen lauale laiali, tõsta teatud vahemaa järel täidis, mis katta teise taignapoolega ja siis pirukavormi või klaasi abil lõigata lahti iga pirukas.


Täidis:

keedetud liha
sibul

Minul oli üsna taine kamaraga umbes kilone lihatükk. Panin liha keema, keema tõusmisel valasin vee ära, pesin lihatüki puhtaks ja panin uuesti uue veega keema. Kui nüüd keema hakkamisel ei teki enam vahtu, võib liha jätta selle veega keema, vähene vaht, mis tekib, võtta pealt ära. Kui aga tekib uuesti rohkelt vahtu, tuleks veelkord vett vahetada. Kui liha jääb puhta veega keema ja vahtu enam ei teki, lisada 1 spl soola, 4-5 tera pipart, 1 loorberileht ja keeta 2-3 tundi, kuni liha on pehme.

Keedetud liha ajada läbi hakklihamasina. Kui on soov ka kamar täidisesse panna, tuleks seda mitu korda läbi hakklihamasina ajada. Minul sattusid lapsed hoogu ja ajasid seda umbes 10 korda läbi, kuna neile see tegevus meeldis.

Kamarat panin põhjusel kuna lihatükk oli üsna väikseks jäänud ja täidist oli kuidagi liiga vähe. Liha läbi ajamise ajal panna masinasse ka pool toorest sibulat.

Kuna minul oli taine liha, jäi hakklihamasinast tulnud liha väga kuivaks purutaolise välimusega. Lisasin sinna ohtralt lihakeeduvedelikku, kuni täidis oli pehmem. Kuna ma lisasin lihale päris palju keeduvedelikku, mis oli üsna tugeva maitsega, ei olnud mul vaja lihale soola ega pipart lisada. Tegin täidise eelmisel õhtul valmis.

Lihale võib soovi korral lisada ka keedetud muna või riisi.

Küpsetasin pirukaid 200 kraadise ahju keskmises vahes kuni pirukad olid pealt pruunid. Kui on selline ahi, nagu minul, mis keskmises vahes küpsetab alt üsna pruuniks, siis tuleks jälgida kui pirukas on alt juba üsna pruun, aga pealt hele, tuleks panna ülemisse vahesse ja seal kiirelt ka pealt pruuniks lasta.

Tegin neid pirukaid ühe teise taigna retseptiga, aga soovitan teha selle retsepti järgi, mis ma alguses panin, sest kapsapirukad, mis ma selle taignaga tegin, tulid väga head.

Head pirukad olid!

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Olen kasutanud viimasel ajal lihapirukatele pärmitaigna tegemisel piima asemel leiget lihapuljongit, mis liha keemisel muidu üle jääks. Mulle endale ja mu perele meeldib. Mu meelest piim teeb taigna veidi tuimaks.

Sille, Su retseptiblogi avastasin hiljuti ja sirvin nüüd päris tihti. Siit saan innustust toitulaua rikastamiseks ja söögitegemine, mis aegadega pigem tüütuks kohustuseks kujunenud, pakub taas rõõmu.

Jõudu Sulle!

Related Posts with Thumbnails