teisipäev, 20. märts 2007

Pähklid (pähkliküpsetajaga tehtud küpsised)





KOORED:
200 g margariini
1 dl suhkrut
2 muna
6 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
noaotsaga soola

Margariin vahustada suhkruga, lisa sool, üks muna, vahusta läbi, siis teine muna, vahusta läbi, lõpuks lisa jahu ja küpsetuspulber, vahusta läbi. Lase külmkapis pool tundi seista. Tõsta teelusikaga pähkliküpsetaja aukudesse tainast ja küpseta.




















TÄHELEPANEKUD:

Kasutasin "Hea" margariini, sellega tulid pildil olevad pähklid, ühel korral kasutasin teistsugust margariini ja pähklid läksid tükkideks laiali, selgus, et teine margariin oli suurema rasvasisaldusega, järelikult sobib paremini lahjem margariin. Nüüd ma juba üle poole aasta tarvitan margariini asemel võid, kahjuks pole võiga veel proovinud pähkleid teha.



TÄIDIS:

Olen täitnud järgmiste variantidega:

1. kohupiimapasta- suhkru-piimaseguga, kummagi koore põhja tilgutasin enne paar tilka mahla

2. kakaokreemiga koore poolikud seest kokku määritud, poolik konservkirss, kohupiimapasta-suhkru-piimasegu

3. panin ühe koore sisse tarretist, teise sisse vahukoort. Selleks laotasin pähklikoored kandikule, tõstsin nendesse juba hanguma hakkavat tarretist. Kui tarretis oli kõvaks muutunud, panin teise koore sisse vahukoort ja omavahel kokku, jäävad ilusti kinni, sättisin kandikule nii, et vahukoor jäi alumise koore sisse.

4. mõlema koore sees tarretis, poolte ühendamiseks panin natuke kohupiima äärte peale, hästi vähe.

5. Vahukoor ja konservkirss

Kondenspiimaga ma teinud ei ole.


TÄHELEPANEKUD:

Ei soovita täita kohupiimaga. Minu kaks esimest varianti ei tulnud head, sest kohupiim muutus seistes väga kuivaks vaatamata pähklipoolte immutamisele ja kohupiima piimaga "lahjendamisele". Süües oli kurku kinnijäämise tunne. Aga vahukoorega variant oli väga hea!


VEEL IDEID PÄHKLITEGA
Jõulude ajal tegin piparkoogitaignaga pähkleid, mille täitsin kompotikirsi ja vahukoorega. Tulid head ja huvitavad. Kirjutan siia piparkoogitaigna, millest ma pähkleid tegin:
2 kl suhkrut
200 g võid või margariini
1 tl soodat
1/4 tl piparkoogimaitseainet
1 kl vett
600 g jahu
Tarretisega täidetud pähklipoolikut võib kasutada ka nagu tarretisega korvikest, kaunistades see vahukoorega.
















53 kommentaari:

Evelin ütles ...

vahva, et keegi nendega veel küpsetab:) mulle kaevati ka maalt üks selline 'pähkliküpsetaja' välja, eks tuleb millalgi ära proovida. Et magustoit tõesti pähkline tuleks, võiks sisugi ju näiteks Amarettoga maitsestada.

Anonüümne ütles ...

Kõige paremad pähklid tulevad, kui nad keedetud kondenspiimaga täita. Säilivad ka üsna kaua.

Kas neid pähkliküpsetajaid üldse tänapäeval enam osta saab? Mul on pähklid lapsepõlvest meeles, aga tollesse kodusse enam küpsetajat otsima minna ei saa...

mariam13@hot.ee

Anonüümne ütles ...

Minul on ka pähklid lapsepõlvest meeles. Ja kindlasti neid hammustades ootan sisuna-keedetud kondentspiima ja või segu. Kõige parem!
Keedan kondentspiima koos purgiga vees u.2.tundi. Seejärel jahutan,segan paki võid ja purgi keedetud kondentspiima.
Proovige kindlasti!

Ssille ütles ...

Olen sellest täidisest nii palju kuulnud, et peaks kunagi tõesti ära katsetama, aga siiani olen lahjemaid täidiseid eelistanud.

Unknown ütles ...

Tere! Kas nende pähkliraudadega keraamilisel pliidil saab ka toimetada?

Ssille ütles ...

Mina just keraamilisel pliidil seda kasutangi.

Anonüümne ütles ...

Keedetud kondentspiimale lisada kreekapähklitükke -väga maitsev.

Anonüümne ütles ...

Ostsin omale vanavarast pähklivormid ja nüüd tahaks nende vormidega proovida teha neid maitsvaid pähkleid aga tekkis mitmeid küsimusi,et kas see retsept mis on mõeldud pähkliküpsetaja jaoks sobiks ka lihtsalt pähklivormidele? Kas vormi peaks ka eelnevalt millegiga määrima,õliga näiteks ja kuidas nad vormist tervena kätte saab?
Ette tänades,Aires

Sille ütles ...

Üksikutes vormides küpsetades tulevad väga hästi vormi küljest lahti, käega saab küljest ära võtta või tagurpidi keerates kukub välja. Enne esimest kasutamist võiks igaks juhuks õliga kokku määrida. See retsept sobib küll. Kas sul on sellised vormid?http://toidupildid.blogspot.com/2007/03/kartulisalat.html

Pane tainas võimalikult külmana. Nende vormide puhul ei hakanud tainas alla vajuma, tavaliste korvikesevormide puhul hakkab mul küll natuke vajuma, selle vältimiseks võiks enne ahju panekut hoida taignaga vorme natuke aega külmkapis.

Anonüümne ütles ...

Jah just sellised vormid mul õnnestuski saada.Aitäh heade nõuannete eest!
Edu Sulle!

Anonüümne ütles ...

mul nüüd tainas valmis, panen siis sinna aukudesse ja kas nagu täidan täpselt auguga triiki ja siis surun panni kinni? siis panen pliidile? ja kas tuleb mõlemalt poolt küpstada? kui kaua?

Ssille ütles ...

Nii palju ära küll tainast pane, (kui sa triiki paned, siis tuleb ju palju tainast panni vahelt välja, sest teise poolega sa surud ju taigna ainult äärtele, ) umbes pool ühe augu suurusest, tõsta taignatükk igasse auku, ära ise laiali aja, vajuta pann kinni, aga kergelt, mitte jõuga kokku surudes. Enne esimese taigna panekut lase pannil pliidil kuumaks minna, alles siis pane tainas. Aega ei oska öelda, aga mitte üle 5 minuti, võtad ühe välja ja vaatad, kas on alt küpsenud. Küpsetamisel panni teistpidi ei keerata, küpsetad ära ja võtad kohe pähklid sealt välja.

Unknown ütles ...

Tere :)
Loen seda blogi juba mitmendat korda ning vahepeal õnnestus ka minul selline vanaaegne pähklipann soetada :)

Kommentaaridest sain küsimustele vastused kätte. Aga üks küsimus siiski jäi - kuidas ma valmisküpsetatud pähklid omavahel kokku surun? Liimi vist vahele nagu ei paneks, aga mida siis ? Kas täidis ise kleebib nad omavahel kokku ? (et tuleks selline ümar pähkel ikka, kui täidise olen sisse pannud)

Ssille ütles ...

Millegagi kleepida pole vaja, pähklipooled jäävad ilusti koos täidisega üksteise külge, võib-olla ka seetõttu, et täidist läheb ka natuke äätele, mis aitab kinni hoida, igal juhul ei ole mul laiali läinud. Kui täidis on pandud, aseta ühe pähklipoole peale seisma, mitte nii, et ühenduskoht oleks vastu taldrikut.

Anonüümne ütles ...

Olen hankimas endale pähkliküpsetajat. Kui sa pähkleid oled küpsetanud, kas sinul ka on siis tuba suitsu täis, nii väidab keegi Toidutarest, kes küpsetas just sellise panniga pähkleid ???
Terv: Lissu

Ssille ütles ...

Tuba võib suitsu täis minna siis kui panna pähkliküpsetajasse eelnevalt õli, mis küpsetaja kokkuvajutusel üle ääre pliidile valgub või kui panna tainast nii, et läheb üle ääre pliidile, muidu küll mitte.

LG ütles ...

Aga veel küsimus. Kas sa oled juba võiga proovinud ka vüiga pähkelid küpsetada? Ma ei kasuta üldse margariini kusagil.

Sille ütles ...

Arvatavasti pole, ma ei ole pähkleid pikka aega teinud, aga täpselt ei mäleta.

LG ütles ...

Nüüdseks on mul pähklipann ja analoogiline tilga kujuline pann. Proovisin täna ja jändasin mitu tundi , et saada mõned terved koored:D Kuna käisin tegemas õuemajakeses, kus on tavaline pliit, siis muidugi ei võtnud kaasa õli, millega panni õlitada. Mis saab olla veel põhjus et koored kõik pannis kiinni . Et, kas peaks iga korra järel õlitama, kui uued taignatüki sisse panen? Arvan et jah, sest see on ju alumiiniumvorm. Ja lugesin et oloed teinud keramailisel pliidil, kas ikka julgen seal teha. Kas sinna jälge ei jää??? Selleks läksingi mujale et pelgasin keraamilisel teha. JA veel, et kas oled nüüdseks aega saanud pähkleid võiga küpsetada. Ja see Hea margariin, mida alul kasutasid, kui palju on seal rasva %? Võiksin oasta analoogilist. Elan mujal ja seda Head mul pole võtta :)
Täna vastuste eest, ehk järgmine kord õnnestub paremini, ega ma jonni jäta.

Sille ütles ...

Pole ammu teinud, nii et ei mäletagi enam detaile - kas ma panin õli peale iga pannitäit? Ilmselt isegi panin, sest mäletan, et õli ajas vahepeal natuke pannist välja pliidile. Pliidiga pole midagi halba juhtunud.
Kui sa pähkleid tervena kätte ei saanud, siis ma kahtlustaks, et küpsetasid neid liiga vähe, küpsetis jäi liiga pehme ja seetõttu ei tulnud tervena välja. Ma ei tea kahjuks öelda, ka solen võiga teinud. Ma ei ole vist viimase aasta jooksul pähkleid küpsetanud. Jõudu ja püsivust katsetamiseks!

LG ütles ...

Tänan. Kõige suurem mure oli pliidi pärast. Mul ju ka vana klikiaegne alumiiniumpann. Aga vähe neid küll ei küpsetanjud, sest vaatasin et tulid liiga tumedad. Ehk siis ikka õlitmaise asi. Või rasvasem taigen, eks katsetan. Kas siinne sinu retrsept on päris sellele pannile mõeldud? Sest naised räägivad, et panniga onka retssept kaasas.

Sille ütles ...

Ei ole, minul on lihtsalt muretaina retsept. Panniga kaasas oli mingi vedel majoneesiga retsept, millest ei tulnud midagi välja.

Anonüümne ütles ...

Hei!
Aga kas sul on kogemust ka seenekujuliste küspsiste panniga? Seenekujulisel peaks nad tulema seest täis (pähklikoored jäävad seest tühjaks, sest panni ühel poolel on augud, teisel muksud. Aga seenepannil on mõlemal pool seenekujulised augud). Kas seenekujulistele sobib ikka seesama taigen, mis pähklikoortele või on nende tegemiseks mõni muu taigen?

Sille ütles ...

Ma ei ole seenekujulistega kokku puutunud ja mind täiesti üllatab see info, et seal on mõlemal pool seened. Ei oska muud öelda kui et jääb loota, et seda kommentaari loeb keegi, kellel on vastavad kogemused.

Anonüümne ütles ...

Aga enne unustasin öelda, et sul on tõeliselt tore ja inforohke blogi. Lähipäevil peaksin seenepanni kätte saama (ja minu suureks rõõmuks on seal ka käbikujulised augud), eks siis katsetan ja kommenteerin :)

Anonüümne ütles ...

Nii.Ma olengi nüüd õnnelik seene-käbiraudade omanik. Ja avastasin ka retsepti, mida sinna vaja läheb. Erinevus küpsetiste vahel seisneb selles, et pähklikoored on sellised liivataigna moodi ja tugevad, aga seened jäävad pehmed ja hõrgud (veidi biskviidi moodi).

Sille ütles ...

Oleksin tänulik kui paneksid siia ka käbitaina retsepti juhuks kui edaspidi peaks keegi siit retsepti otsima.

Anonüümne ütles ...

jah, panen siia ka retsepti.
(Retsept on pärit panniga kaasnevalt originaalpaberilt)

200 g margariini
200 g majoneesi
220 g suhkrut
1 muna
1/2 tl soodat
jahu

Kõik selles järjekorras kokku segada, jahu panna nii palju, et saaks taigent käes voolida (liivataigna paksune peab olema)

Sille ütles ...

Suur tänu!

Anonüümne ütles ...

kas keegi teab kust osta neid pähkliraudu/ seda panni? ma ei teadnud et selline asi olemaski on aga retsept tundub nii isuäratav...

LG ütles ...

Lõik Toidutarest: Postitatud: 27.jaan 2010 02:46
Kallid neiud! Ostan neid pannid, ka "seenepannid", otse tehasest Valgevenes ning toimetan Tallinnasse ka kätte. Panni hind on 350 kr. Kaasas on juhend, kus kirjas, et panni saab kasutada iga kütesade abil (gaasi-, elektri-, keraamiline plaadil). Peale seda paberis on ka taigna retsept. Maili peale võin saata fotod. Kirjutage ka mulle! caqa.maier@mail.ee
Kuasgil olid pildid ka seal Tares aga ei leia linki. Kuid samasugused kui Sille pildil.

Ssille ütles ...

Viljandis "Tuhat vajalikku asja" poes on müüa 380 kr oli vist hind.

LG ütles ...

Meenub et Tartus pidi ka selle nimeline pood olema ja seal ka neid panne müügil.

Monikal ütles ...

Oleksin väga-väga tänulik, kui keegi avaldaks just selle seenevormi taigna retsepti. Mäletan lapsepõlvest, et olid äärmiselt mõnusad ja maitsvad küpsetised, aga kahjuks retsept ise on meil kaduma läinud.

Ette tänades,
Monika
monika227@hot.ee

Monikal ütles ...

Surfasin pisut netis ja leidsin vene keelse retsepti seenekujulisele vormile.

Peaks vist olema see.Panen siia lingi, kus on küll kirjas vene keelne retsept, aga tundub, et on see, mis peaks olema :)
http://gotovim-doma.ru/view.php?r=586-recept-Pechene-Gribochki

Anonüümne ütles ...

Mina olen Toidutarest lugenud, kreekapähklitaigen sobib ka seente küpsetamiseks. Endal kogemust ei ole, sest mul on ainult kreekapähklipann.
LG

Ssille ütles ...

Selle sama teema eelnevates kommentaarides keegi kirjutas seene ja käbi taigna retsepti.

Siin see on:
200 g margariini
200 g majoneesi
220 g suhkrut
1 muna
1/2 tl soodat
jahu

Kõik selles järjekorras kokku segada, jahu panna nii palju, et saaks taigent käes voolida (liivataigna paksune peab olema)

Annika ütles ...

Katsetasin ka pähklite tegu! Mmmm...super head tulid (sisse panin keedetud kondentspiima)

E ütles ...

Vaadake ka:
http://www.isetegija.net/phpBB2/viewtopic.php?p=344114&highlight=#344114
http://www.isetegija.net/phpBB2/viewtopic.php?p=344156&highlight=#344156

Mina alati pööran pähklipanni küpsetamise ajal = 1 min uks pool ja 1 min teine pool. Kokku ca 5-6 min.
Siis küpsevad gaasipliidil ühtlasemalt.

E ütles ...

Vaadake ka:
http://www.isetegija.net/phpBB2/viewtopic.php?p=344114&highlight=#344114
http://www.isetegija.net/phpBB2/viewtopic.php?p=344156&highlight=#344156

Mina alati pööran pähklipanni küpsetamise ajal = 1 min uks pool ja 1 min teine pool. Kokku ca 5-6 min.
Siis küpsevad gaasipliidil ühtlasemalt.

Anonüümne ütles ...

Minul tekkis küsimus, et kui mul on need pähklivormid, st kaks poolikut vormi, siis kuidas ma taigent nendes küpsetama pean, kas kaks poolt kokku pandult ja keraamilise pliidi peal või kuidas?

Anonüümne ütles ...

Ei olnud ammu teekooki teinud ja läksin kergema vastupanu teed-otsisin netist!Sattus ette teie retsept! Paraku pean tunnistama,et olen pettunud,kook küpses küll kenasti õhuline,aga tugev pärmi maitse on juures!samas ei saanud aru ma ütlusest-25 g pärmi ja 0,75 dl suhkrut-ei sula ära????! Seal on vist midagi totaalselt segamini läinud!!!???

Anonüümne ütles ...

Mina olen teekooki teinud siit http://zuhkrusai.blogspot.fi/2010/08/teekook.html just täpselt nii ja pidevalt, Minu meelest küll pärmi maitset ei ole. Proovi.

Anonüümne ütles ...

Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I
provide credit and sources back to your weblog? My blog site is in the
very same area of interest as yours and my users would definitely benefit from a lot of the information you present here.
Please let me know if this ok with you. Cheers!

my website ... paleo ernährung

Anonüümne ütles ...

great submit, very informative. I'm wondering why the opposite specialists of this sector do not understand this. You must proceed your writing. I am sure, you've a great readers' base already!

Also visit my site :: kalorienarme gerichte

Anonüümne ütles ...

just stopping by to say hey

Anonüümne ütles ...

Hello I am so glad I found your blog, I really found you by accident, while I was looking on
Google for something else, Regardless I am here now and would just like to say
thanks for a remarkable post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time
to read through it all at the minute but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to
read a lot more, Please do keep up the superb work.


Feel free to surf to my homepage: paleo diät rezepte frühstück

Anonüümne ütles ...

Do you have any video of that? I'd care to find out more details.

Have a look at my weblog :: kurse wordpress für anfänger
My web site: wordpress 3.0 themes

Anonüümne ütles ...

I'm very pleased to find this web site. I want to to thank you for your time due to this wonderful read!! I definitely savored every part of it and I have you saved as a favorite to see new things on your site.

Also visit my web site: wie bekomme ich wordpress.com?

Anonüümne ütles ...

Superb, what a weblog it is! This webpage provides valuable information to us,
keep it up.

Feel free to visit my web blog :: diet shakes

Anonüümne ütles ...

You are so awesome! I don't think I've truly read through something like this before.
So nice to find someone with some original thoughts on this subject.
Seriously.. thanks for starting this up. This site is one thing that is required on the web, someone with a little originality!


Here is my web blog; anlage arbeitszimmer

Anonüümne ütles ...

Sain endale ka need pähklivormid, kuid elektrilised(anttilast).Loodan ,et teevad sama hea töö.

Anonüümne ütles ...

electronic cigarette, electronic cigarette reviews, ecigs, e cigarette, electronic cigarettes reviews, best e cigarette

Related Posts with Thumbnails