esmaspäev, 11. oktoober 2010

Filotainast kohupiima-õunarull ja "seenekommid"

Kaks aastat tagasi sai katsetatud filotainast nii poest ostes kui ka ise tehes. Filotainas tundus huvitav, kuid oma kalli hinna tõttu ei kutsunud end ostma, sest maksis siis Selveris ~100 kr/ 500 g pk. Täpsemalt eelmistest filotainakatsetustest saab lugeda siit:
http://toidupildid.blogspot.com/search/label/K%C3%9CPSETISED%20-%20FILOTAIGEN

Nüüd aga avastasin, et müügile on tulnud Vici toodanguna nime all "pastry sheet frozen", eesti keeles külmutatud tainalehed, mida võib erinevatest poodides näha müügil 13-20 kr /500 g. Pakis on 15 üsna suurt tainalehte. Katsetasin neid odavamaid tainalehti. Nad ei olnud küll nii elastsed ja kergelt töödeldavad nagu kunagi proovitud kallis tainas, kuid sellegi poolest täiesti kasutatavad, kuigi kipuvad kergemini katki minema ja ei kannata kuidagi tainalehe kokku kortsutamist või kanga kombel hunnikusse panemist, nagu oli võimalik kalli tainaga, kuid ettevaatlikult käsitsedes saab neist väga soodsa hinnaga tainalehtedest teha väga häid küpsetisi.

Soovitan enne läbi lugeda eelpool antud lingil oleva filotaignalehtede kasutamise juhendi, siis ei hakka siin täpsemalt kõike lahti kirjutama.

Kasutasin 10 tainalehte selle rulli tegemiseks, ülejäänud viiest tainalehest tegin seenetäidisega "komme".
Määrisin iga tainalehe sulatatud võiga, asetasin lehed üksteise peale. Pealmise õliga määritud kihi raputasin kohupiima-õunarulli tegemisel üle mannaga, et tõmbaks õuntest ja kohupiimast liigse vedelikku endasse.
Täidis:

500 g kohupiima
5 spl suhkrut
1 dl rosinaid
2 muna
4 spl hapukoort
3 spl sulatatud võid
2 spl jahu

Kõik koostisained segada omavahel, täidis tõsta tainalehtede peale nii et ääred jäävad tühjaks.




Sinna peale asetasin 5 dl väikseid õunakuubikuid. Igast äärest tõstsin tainaääred täidise peale ja keerasin ettevaatlikult rulliks.
Määrisin tainarulli pealt sulatatud võiga, asetatsin küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpsetasin 200kraadise ahju keskmises osas 30 minutit.Küpsetise pealispind jäi hästi leheline, lõigates murdus paljudeks õhukesteks tainatükkideks, meenutas mulle õhukest männikoort.

Küpsetis lõigata lahti alles peaaegu jahtunult.
Jäin väga rahule!
Neist tainalehtedets tuleks kindlasti ka väga hea napoleoni kook.

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails